Naslovnica Vijesti Hrvatska

Butković o najavama da će u HAC-u biti isplaćene uskrsnice: Zatražio sam hitno objašnjenje

Na novinarski upit Butković je potvrdio da je putem medija vidio najave da će u HAC-u, HAC-ONC-u te ARZ-u biti isplaćene uskrsnice te kazao da je zatražio hitno objašnjenje.
10. ožujka 2016. u 15:38 3 komentara 957 prikaza
Oleg Butković
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je danas kako će s kreditom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatske autoceste stvoriti prostor za snažno restrukturiranje te tvrtke kako bi postala stabilna i učinkovita.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o pokretanju pregovora kako bi se od EBRD-a dobio zajama u ukupnom iznosu od 250 milijuna eura, od čega bi 200 milijuna bilo iskorišteno za dospjele ovogodišnje kreditne obveze, a 50 milijuna eura za restrukturiranje HAC-a.

Ovogodišnje obveze HAC-a temeljem kredita ukupno iznose 580 milijuna eura, a Butković u izjavi novinarima nakon Vladine sjednice naglašava kako će se dio tih obveza namiriti upravo iz ovoga kredita koji bi imao povoljnu kamatu. Kredit bi bio na rok od 15 godina, uključujući dvije godine počeka na otplatu glavnice, uz kamatnu stopu 6-mjesečni EURIBOR + jedan posto marža s mogućnošću fiksiranja kamata.

Butković kaže da je to vrlo pozitivan signal EBRD-a Vladi za sve što radi oko proračuna, ali i restrukturiranja tvrtki. Kreditom se, ističe ministar, osigurava snažno restrukturiranje, odnosno prostor za stabilnost tvrtke.

Novinare je zanimalo i hoće li biti inicijalne javne ponude (IPO) za HAC-ONC, s obzirom na jučerašnju izjavu ministra financija Zdravka Marića u medijima da je Vlada bliže toj opciji od monetizacije, a u kontekstu ranijih izjava iz HDZ-a da se protivi i monetizaciji i privatizaciji kroz IPO.

Butković odgovara kako se HDZ apsolutno protivio monetizaciji, dok se, kazao je, privatizaciji nisu protivili u tolikoj mjeri. Protivljenje je bilo zbog toga što, rekao je, nisu imali dovoljno podataka o tome na koji način bi se išlo u privatizaciju koju je najavljivala Vlada premijera Zorana Milanovića.

"Naravno da ćemo razgovarati i tražiti modele kako riješiti problem tih silnih dugova, a jedan od načina je i potencijal koji imaju mirovinski fondovi. Ne mogu više reći, jer na razini Vlade nismo išli tako duboko i tako daleko, ali vrlo brzo kad ćemo imati konkretne stavove imat ćete informaciju", dodao je.

Na novinarski upit Butković je potvrdio da je putem medija vidio najave da će u HAC-u, HAC-ONC-u te ARZ-u biti isplaćene uskrsnice te kazao da je zatražio hitno objašnjenje.

"Zatražio sam hitno objašnjenje zbog čega mi danas donosimo odluku o kreditnom zaduženju, a oni isplaćuju uskrsnice, pa ću odgovor imati vrlo brzo", kaže Butković.

 Daljnje njegovo postupanje, dodaje, ovisi o tome temeljem kojih prava bi se eventualno isplatila ta uskrsnica. "Ne znam koja je osnova te isplate pa danas ne mogu decidirano reći hoću li ili ne to dopustiti", rekao je Butković. 

>> HAC-ONC ove godine mora isplatiti božićnice i uskrsnice 

>> HAC plaća 8,07 mil. kuna za nadzor radova

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • zambezi:

    A samo u Hacu slave Uskrs ,pa njima treba isplatit. Nama u zdravstvu,školstvu vec odavno ne isplacuju ni regres ni božičnicu. Hvala Bogu plaću dobijemo i to na vrijeme,što je čudo s obzirom na broj zaposlenih i broj korisnika proračuna.

  • Korisniche:

    Sta kaze Mijat stanic jel u rundi ili nije???

  • doktorica:

    kao da ovi u HAC-u nekoga pitaju,a najmanje ministra