Turističkih eura ove je godine nikad više. Prihod od stranih gostiju, prema ljetošnjim procjenama Hrvatske narodne banke, mogao bi porasti za čak 1,3 milijarde eura u odnosu na lanjski rekord i tako prvi puta dosegnuti 14,5 milijardi. No, rast prihoda može se pripisati prvenstveno rastu cijena na Jadranu. Turisti, za razliku od lanjske post-korona rastrošnosti, ove su godine s priličnim sustezanjem izvlačili novčanik. I to ne samo oni s unaprijed, u euro isplaniranim budžetom.
Iako inflacija više pogađa ljude koji imaju manje, novu štedljivost svojih gostiju osjetili su domaćini i u najboljim jadranskim objektima i najskupljim restoranima u koje se nema što ni ulaziti bez nekoliko stotina eura. I to za jedan obrok, a ponekad i za samo jednu osobu.
Kriza za stolom: Štedljivost gostiju osjetili su na Jadranu domaćini i u najskupljim restoranima
Ili više nema gostiju koji su bili lani ili i oni moraju štedjeti, kaže Deni Srdoč iz reijčkog restorana Nebo i najmlađi hrvatski chef s Michelinovom zvjezdicom
Komentara 5
Kakve su cijene čudi me.
Treba podignuti cijene za još 20ak posto i onda će biti dobro.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Ni bogati ljudi se ne vole razbacivati novcem pogotovo kad ne dobiju vrijednost za novac. Naši chefovi su previše zaglumili, zamislili su da će im bogata klijentela tek tako ostavljati za večeru 50 - 100 eura (pa i više) po osobi i to po mogućnosti svaku večer za vrijeme godišnjeg odmora. Većini gostiju je večera (nekima svakodnevni) izlazak, žele pojesti nešto jednostavno i ukusno i ne žele potrošiti bogatstvo za to.