Naslovnica Vijesti Svijet

Burna rasprava u EP-u o vladavini prava i medijima u Poljskoj

"Ako je vladavina prava ugrožena, EU mora djelovati"
19. siječnja 2016. u 23:55 6 komentara 354 prikaza
Frans Timmermans i Beata Szydlo
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Demokraciju se ne može koristiti kao argument protiv vladavine prava i poštivanja ljudskih prava i države članice EU-a ne mogu se skrivati iza nacionalnog suvereniteta jer ih europski ugovori koje su potpisale obvezuju da poštuju temeljne europske vrijednosti, istaknuo je danas prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, u raspravi u Europskom parlamentu u Strasbourgu o vladavini prava u Poljskoj na kojoj je sudjelovala poljska premijerka Beata Szydlo.

Europski parlament raspravljao je o vladavini prava u Poljskoj nakon što je Europska komisija prošli tjedan pokrenula dijalog s tom zemljom kako bi se utvrdilo je li nova poljska konzervativna vlada izmjenama zakona o ustavnom sudu i javnim medijima prekršila europske demokratske standarde.

Dijalog je pokrenut u sklopu okvira za zaštitu vladavine prava koji može dovesti do aktiviranja članka 7. Ugovora o EU, koji predviđa suspenziju prava glasa državi članici koja ne poštuje temeljna načela i vrijednosti EU-a, a što dosad nikad nije korišteno.

Taj mehanizam Komisija je usvojila u ožujku 2014. nakon kritika da nije na odgovarajući način reagirala na prijetnje demokratskim standardima u Mađarskoj.

Ovo je prvi put da je taj mehanizam pokrenut, a sastoji se od tri koraka: procjene Komisije, potom preporuke Komisije državi članici da ispravi ono što nije u skladu s europskim zakonodavstvom i naposljetku odgovora te države. Ako se ustanove nedostaci i država članica pristane to ispraviti, postupak se prekida, a u suprotnom Komisija može predložiti aktiviranje članka 7.

Timmermans je objasnio da je Komisija pokrenula dijalog s Poljskom kako bi "spriječila sustavnu prijetnju vladavini prava" u toj zemlji s obzirom na dvojbene izmjene zakona kojima je "značajno otežano" funkcioniranje ustavnog suda i kojima su dovedene u pitanje medijske slobode i pluralizam medija.

"Ako je vladavina prava ugrožena, EU mora djelovati", kazao je.

Istaknuo je da će Komisija nastojati razjasniti činjenice na objektivan i nepristran način, u skladu sa svojom zadaćom čuvara europskih ugovora i u uskoj suradnji s Venecijanskom komisijom Vijeća Europe. 

"Učinit ćemo to u duhu suradnje a ne sukoba", kazao je.

Poljska premijerka Beata Szydlo inzistirala je da vladavina prava u Poljskoj nipošto nije ugrožena te da se EU njome ne bi trebao baviti. "Poljski građani izabrali su naš program na demokratskim izborima i mi ga provodimo, poštujući naš ustav i europske ugovore", kazala je.

"Spor oko ustavnog suda u Poljskoj je politički, a ne pravni i kao takav je unutarnjopolitička stvar", kazala je, dodajući da je spremna razgovarati s oporbom. "Poljski narod vjeruje u jednakost, slobodu i suverenitet", naglasila je.

Odbacila je kao uvredljive ocjene da je njezina stranka nacionalistička i apelirala da im se dopusti da vode svoju zemlju kako smatraju da treba. "Demokraciju se ne može koristiti kao argument protiv vladavine prava i poštivanja ljudskih prava. To smo na bolan način naučili kroz povijest", poručio je Timmermans.

"Ne možete se skrivati iza nacionalnog suvereniteta jer ste potpisali europske ugovore, a oni obvezuju na poštivanje vladavine prava i omogućuju da vam sudi Europski sud pravde, da vas nadzire Europska komisija, da o vama raspravlja Europski parlament i da vas osporavaju druge države članice i to je činjenica", dodao je. "Imate pravo na svoja vlastita mišljenja, ali ne i na svoje vlastite činjenice", istaknuo je.

U burnoj raspravi koja je potrajala dva i pol sata, neki čelnici političkih skupina EP-a kritizirali su poljsku vladu zbog ugrožavanja vladavine prava i medijskih sloboda, dok su drugi stali na njezinu stranu, ističući da bi se Europska unija trebala baviti važnijim problemima kao što su izbjeglička kriza i gospodarstvo.

Esteban Gonzalez Pons, potpredsjednik Kluba zastupnika EPP-a, rekao je da najgora autoritarnost "uvijek dolazi iznutra" i upozorio da bi napad na pravosuđe i kontrola medija mogli biti "prvi korak prema uništavanju demokracije". Napomenuo je da EU želi "samo želi razjasniti jesu li ugrožene europske vrijednosti" i istaknuo da nitko ne osuđuje Poljsku unaprijed.

"Vladavina prava pitanje je vrijednosti, a ne zakona. Možete promijeniti zakone, ali ne možete vrijednosti", kazao je.

EPP se nalazi u delikatnoj situaciji jer je ranije štitio svoju članicu, mađarsku vladajuću stranku Fidesz, koja je provela slične reforme koje se danas provode u Poljskoj.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) članica je Europskih konzervativaca i reformista (ECR), kojima pripadaju i britanski konzervativci.

Gianni Pittela, predsjednik Kluba zastupnika Socijalista i demokrata (S&D), istaknuo je da su neovisnost sudstva i medija apsolutni preduvjet demokracije i pozvao poljsku vladu da ne vodi zemlju putem koji nije u skladu s njezinom poviješću obilježenom borbom protiv diktatura.

Guy Verhofstadt, predsjednik liberalnih zastupnika, priznao je da poljska vlada ima pravo promijeniti zakon o medijima i reformirati javnu upravu, ali nema pravo zlorabiti parlamentarnu većinu kako bi uništila sustav koji štiti vladavinu prava. "To nije u skladu s ustavom i nije bilo navedeno u izbornom programu."

"Poljske stvari trebaju rješavati Poljaci i trebaju se rješavati u Poljskoj" rekao je poljski eurozastupnik Jaroslaw Iwaszkiewicz (EFDD - Europa slobode i demokracije). "Ova je rasprava nepotrebna i bez temelja, no ima jedna korist od nje; potaknut će rast euroskepticizma", rekao je.

Poljski eurozastupnik Michal Marusik (ENF - Europa nacija i sloboda) ocijenio je da su kritike upućene Poljskoj zapravo znak da vlada štiti poljske interese te da je rasprava miješanje EU-a u unutarnja pitanja Poljske. "Ova rasprava ničemu ne služi. Svjedoči jedino o katastrofalnom stanju u EU-u", ocijenio je Marusik. 

Europski parlament usvojit će početkom veljače rezoluciju o vladavini prava o Poljskoj.

>> Desnica dokida vladavinu prava u Poljskoj, u Hrvatskoj neće biti tako

>> Poljski zaokret udesno

Elipso

 • Mr. Right:

  Pljska ide u dobrom smijeru , drugovi Europski ljevicari , socijalisti , komunisti , moralni relativisti , anti krscani . Pustite poljsku da ide svojim putem jer u buducoj povijesti to ce vam biti oaza u koju cete bijezati kad ... prikaži još! kad vas muslimani protijeraju iz zapadne Europe

 • Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
  HRVATSKI CENTAR OIE:

  Moja digresija i simpatije Poljskoj. Jučer je Poljska izašala iz Europskog parlamenta uzdignute glave. Najave koje su trebale unaprijed donijeti osudu Poljske redom su propadale i nestajale u nepravednom pritisku na demokratski izabranu vladu Poljske. Podsjetimo nakon tragične pogibije predsjednika ... prikaži još! Leha Kaczynskog i cjelokupnog pollitičkog i vojnog rukovodstva Poljske 2010. godine, konzervativna stranka Pravo i Pravda (PiS) se nakon pet godina uspjela oporaviti te ponovno preuzeti vlast u Poljskoj te vratiti Poljsku na stari put očuvanja poljskih nacionalnih interesa i izgradnje jake, snažne i moćne Poljske, predvodnice Srednje Europe. Svi pokušaji rušenja autoriteta novih poljskih vlasti ponajprije provokacijom s izborom ustavnih sudaca u vrijeme tehničkog mandata prošle vlade, zatim organizacijom neuspješnih protuvladinih prosvjeda koji su protekli mirno, razni drugi pritisci od strane institucija Europske unije koje u vrijeme najveće krize od vremena hladnog rata raspravljaju o poljskim medijima i drugim unutarpolitičkim odlukama Poljske dok za to vrijeme Njemačka i Francuska proživljavaju ekspanziju najtežih zločina koji su doveli do ugrožavanja sigurnosti građana Europske unije. Licemjerje sa dvostrukim standardima, skandaloznom migrantskom politikom, nametanju obveznih kvota za zbrinjavanje migranata, ukidanja schengenskih pravila, suspenzije zakona o nadzoru državnih granica i slobode kretanja građana i niz drugih štetnih odluke koje su provodili lideri Njemačke i Francuske. Poljska za to vrijeme zajedno s ostalim članicama Višegradske grupe grade neku Novu Europu kojoj ni današnja rasprava u Strasbourgu nije mogla ništa nažao napraviti. Čak i financijske agencije su u tu svrhu pokušale napraviti pritisak kao što je Standard & Poor pokušala smanjenjem kreditnog rejtinga Poljske. Ništa od toga nije pomoglo danas europarlamentarcima. Poljska i Poljaci, kapa do poda. Projekt Međumorje ide dalje. Toliko i Hvala.

 • Rizlman:

  Nikakva vladavina prava nije ugrožena. Ako netko želi zaustaviti regresivne ljevičare - kmerofašiste i njihovo naci-fašističko upravljanje medijima, onda je to borba za pravo a ne protiv prava. Ti regresivni ljevičari nastoje uveti novi totalitarizam koji se skriva iza pojma ... prikaži još! "politička korektnost". Nešto slično vidimo i ovdje. Osim toga, Mađarska i Poljska su države koje su naučile iz tuđih grešaka, odnosno iz grešaka zapada i ne žele ponoviti te greške. A stara poslovica kaže da pametan uči iz tuđih grešaka a onaj tko nije baš pametan iz svojih. I sad je taj tobožnji progresivni a zapravo regresivni zapad ljut na Poljsku i Mađarsku jer te države ne žele ponavljati iste greške koje su oni činili, pa danas umjesto integracije u društvo imaju geta iz kojih im prijeti stalna opasnost.