Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička amnestija

Burma najavila oslobođenje 6300 političkih zatvorenika

bruma, sein thein
AFP/PIXSELL
11.10.2011.
u 10:18

Posljedice osmogodišnje sankcije na gospodarstvo zemlje nagnale su režim na promjenu službenog diskursa u smjeru demokratizacije i poštovanja ljudskih prava.

Burmanski mediji objavili su da predsjednik Thein Sein namjerava amnestirati oko 6300 zatvorenika. Vijest je objavljena na državnoj televiziji nekoliko sati nakon peticije koju je uputio novi odbor za ljudska prava kojom se zahtijeva oslobođenje "zatvorenika po savjesti", odnosno onih koji su zatočeni bez konkretnih dokaza koji bi mogli sugerirati njihovu prijetnju stabilnosti poretka.

Za sada nije specificiran ukupan broj onih koji bi mogli biti oslobođeni od optužbi za podrivanje državnog režima.

Podsjetimo, Burma se trenutačno nalazi pod sankcijama zapadnih država, dijelom zbog kršenja temeljnih ljudskih prava, uključujući i prava političkih zatvorenika.

Većinu od 2000 političkih zatvorenika čine novinari, demokratski aktivisti, kritičari režima i redovnici koji su 2007. godine odigrali značajnu ulogu u u protuvladinim prosvjedima te pripadnici burmanskih nacionalnih manjina koje se bore za veću autonomiju.

Američka vlada jučer je iskazala volju za poboljšanje odnosa između dviju država pod uvjetom da burmanske vlasti ostvare najavljenu inicijativu, prenosi BCC News.

Ključne riječi

Komentara 3

PE
penicilin
14:10 11.10.2011.

To je nešto što je za pozdraviti, doista je strašno da jedna divna zemlja i divni ljudi budu malo taoci vojne hunte a malo žrtve sankcija

GK
gkravar2
20:28 11.10.2011.

Djelotvorne sankcije Zapada prema Burmi Burmanski mediji objavili su da predsjednik Thein Sein namjerava amnestirati oko 6.300 političkih zatvorenika, među kojima ima ponajviše novinara, redovnika i pripadnika nacionalnih manjina. Izolirana od svijeta Burma se našla pred dilemom: da li svojim građanima osigurati bolji život ili ustrajati u diktaturi. Mudra odluka predsjednika Seina, na koju su odmah reagirale Sjedinjene Američke Države (SAD) najavom poboljšanja odnosa između dviju država. Primjer djelotvornosti sankcija Zapada prema Burmi. Giancarlo Kravar

JA
jaruzelskia
21:29 11.10.2011.

Briga njih za USA. Kako izolirana od svijeta? Tko je taj svijet? USA/UK/Fr imperijalisti, lopovi, ubojice? Ili Kina? Oni su im prijatelji...! Ili Indija? Oni su im prijatelji (dok trguju)! Tko je onda taj svijet? Briga njih za USA lopove....procijenilii su da im se isplati osloboditi ne bi li dobili bolju i dulju potporu vlastite javnosti (da budu bez problema na vlasti i da kupe lovu i dalje....)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije