Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bunt Belgijaca, rast plaća od 0,8% je mizeran

Protekle četiri godine otvorili smo 219 tisuća novih radnih mjesta, a s indeksacijom plaća prema inflaciji realno povećanje je 4,6 posto, odgovara štrajkašima belgijski premijer Charles Michel.
14. veljače 2019. u 19:15 2 komentara 208 prikaza
Jens Stoltenberg - čelnik NATO-a nekako je ipak stigao do Bruxellesa
Foto: Press Association/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar obrane Damir Krstičević baš nema sreće s avionima. Zbog nacionalnog štrajka u Belgiji, zbog kojega jučer gotovo nijedan civilni avion na komercijalnom letu nije sletio ni uzletio ni u jednoj belgijskoj zračnoj luci, Krstičević je morao propustiti dvodnevni sastanak ministara obrane u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Trump i Putin Konferencija o miru i sigurnosti Rusija ne prisustvuje bliskoistočnoj konferenciji u Poljskoj

Debitirao Shanahan

Prvi je to sastanak nakon odlaska Jamesa Mattisa s mjesta američkog ministra obrane i prvi nakon što se i službeno, zbog nedobivanja dozvole s američke strane, Izrael povukao iz posla nabave borbenih zrakoplova F-16 Barak za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Krstičević danas mora biti u Hrvatskom saboru zbog interpelacije koju je SDP pokrenuo povodom neuspješne nabave izraelskih borbenih aviona, a premda je možda i mogao biti u Bruxellesu prvog dana ministarskog sastanka u NATO-u, pa možda i upoznati novog vršitelja dužnosti američog ministra obrane Pata Shanahana, Krstičević očito nije želio riskirati da zbog očekivanog kaosa u zračnom prometu prema i iz smjera Belgije zakasni na “svoju” interpelaciju u Saboru.

Veliki prosvjedi u Grčkoj ŠTRAJK Traže veće plaće: Belgija paralizirana zbog općeg štrajka

Umjesto njega, Hrvatsku je na sastanku ministara obrane NATO-a predstavljao pomoćnik ministra Petar Mihatov.

Ministri najmoćnijeg vojnog saveza u povijesti morali su se snalaziti kako znaju i umiju da bi se dokopali Bruxellesa. Neki su slijetali u zračne luke u Nizozemskoj, sjeveru Francuske ili u njemački Köln, pa automobilima do Bruxellesa. Neki su doletjeli do Bruxellesa dan ranije, u utorak, prije no što je započeo štrajk. A neki su iskoristili mogućnost koju je u posljednji tren potvrdila belgijska vlada: vojni aerodrom u Bruxellesu bio je otvoren za slijetanja i polijetanja stranih vojnih i državnih zrakoplova.

“Veliki uspjeh štrajka”

Oko 60 tisuća putnika, koliko ih dnevno prođe kroz zračnu luku Zaventem u Bruxellesu, moralo je ili otkazati ili mijenjati svoje letove zbog štrajka koji je započeo u utorak u 22 sata i bio predviđen da traje 24 sata.

U VRIJEDNOSTI OD 314 MILIJUNA KUNA MORH potpisao ugovore s hrvatskim proizvođačima vojne opreme

Belgijska kontrola zračne plovidbe zatvorila je zračni prostor nad Belgijom jer nije mogla jamčiti hoće li se i koliko zaposlenika pojaviti na poslu na dan kad su sindikati organizirali masovni štrajk zaposlenika u zračnom, ali i u željezničkom, gradskom prometu (metro, tramvaji i autobusi u Bruxellesu vozili su jučer vrlo prorijeđeno), kao i u lukama u Antwerpenu i drugdje.

Sindikati štrajkaju tražeći veće plaće, bolje mirovine i povoljnije uvjete rada. Belgijski premijer Charles Michel kaže da je, zahvaljujući politici njegove vlade, u protekle četiri godine otvoreno 219 tisuća novih radnih mjesta, te da plaće u 2019. i 2020. mogu rasti 0,8 posto, što u kombinaciji s indeksacijom plaća prema inflaciji može realno biti povećanje do 4,6 posto. No, sindikati nisu zadovoljni pa su odveli radnike u štrajk.

Neki komentatori smatraju da je štrajk i vrsta političkog pritiska na vladu uoči parlamentarnih izbora. Na ulicama Bruxellesa štrajk se nije pretjerano osjetio: ne računajući javni gradski prijevoz, sve je funkcioniralo, čak je bilo manje gužvi na ulicama jer su neki ljudi, u očekivanju prometnog kaosa, sveli svoje kretanje na minimum.

Prosvjedi u Berlinu protiv poništenja Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa iz 1987. Zahlađenje odnosa Ako dođe do nove utrke u naoružanju, to sigurno više neće biti hladni rat

Na autocestama nije bilo većih zastoja. Zrakoplovi su letjeli iznad Belgije iznad 7.500 metara, zahvaljujući kontrolorima leta iz Eurocontrola. Superbrzi međunarodni vlakovi Thalys, Eurostar i ICE vozili su manje-više normalno. Neke škole nisu radile, ali većina jest. Poštari su raznosili pisma i pakete kao i obično, premda u flandrijskom Antwerpenu s 93 postotnom, a u Bruxellesu i Valoniji s 68-postotnom učinkovitošću, javile su novine Gazet van Antwerpen.

Organizatori štrajka zadovoljni su odazivom radnika i nazvali su nacionalni štrajk u Belgiji velikim uspjehom.

Mjere za popunjavanje radnih mjesta u Europi

NATO u strahu – Rusija i SAD opet u hladnom ratu

Poruka s kojom je privremeni američki ministar obrane Pat Shanahan došao na sastanak ministara obrane NATO-a u Bruxellesu je da Amerika ostaje duboko privržena savezu.

No, neki europski obrambeni dužnosnici i diplomati, citirani anonimno u izvješću Reutersa, žale za bivšim ministrom obrane Jamesom Mattisom jer je on bio “jedan od rijetkih u Trumpovoj administraciji na koje smo se mogli osloniti”, dok je “Shanahan nepoznanica za nas”.

Nije sigurno da će se Shanahan pokazati kao toliki zagovornik NATO-a kao Mattis, a nije ni sigurno da će Shanahan ostati trajno Mattisov nasljednik; zasad je još uvijek vršitelj dužnosti.

Među temama sastanka u NATO-u je i zaštita Europe nakon što je otpočelo povlačenje SAD-a i Rusije iz hladnoratovskog Sporazuma o eliminaciji projektila srednjeg i kratkog dometa (INF).     

bolnica, soba
Stigao odgovor bolnice
Šokirana obitelj iz Mraclina: Nakon što smo pokopali majku, nazvali su nas iz bolnice da dođemo po tijelo
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
  • prokurator:

    znači, belgijanci godišnje otvore 52000 novih radnih mjesta. zemlja ne puno veća od nas. mi tolko ugasimo. hebem te robijo..