Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bulić: Zaposlenicima Uljanika su isplaćeni zaostatci

Sada se dogodilo da je samo jedno društvo, Uljanik d.d., dobilo neočekivano novce na račun i prije nekoliko dana na taj način automatski isplatilo plaće
17. siječnja 2019. u 17:21 4 komentara 553 prikaza
Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić izjavio je u četvrtak da je do sada pune plaće za određeno razdoblje u Uljanik grupi dobilo više od tisuću ljudi, a da su nakon što je na račun Uljanika d.d. uplaćen neočekivani novac zaostale plaće dobili radnici Uljanika d.d., među kojima i on i bivši predsjednik Uprave Ginni Rossanda. "Sada se dogodilo da je samo jedno društvo, Uljanik d.d., dobilo neočekivano novce na račun i prije nekoliko dana na taj način automatski isplatilo plaće. Splet okolnosti je da u holdingu rade neki ljudi koji su na neki način pod povećalom javnosti pa je i ta vijest imala većeg odjeka. Međutim, ponavljam, cijelo ovo vrijeme pune plaće za određeno razdoblje dobilo je u Uljanik grupi više od tisuću ljudi", rekao je Bulić novinarima.

Darko Horvat na kavi s građanima Spas brodogradilišta Horvat: Razgovaramo s nekoliko partnera o Uljaniku

Prema pisanju nekih medija, nakon što je država nedavno platila jamstvo po kreditima za neke od otkazanih Uljanikovih gradnji, oslobodilo se oko pet milijuna kuna depozita koji je poslovnoj banci služio kao jamstvo za osiguranje kredita te je taj novac uplaćen na račun Uljanika d.d., a što je omogućilo isplatu zaostataka plaća za 20-ak zaposlenih u tom holding društvu Uljanika, među kojima su i bivši i sadašnji čelnici Uljanika. Isplata svih zaostataka plaća, od rujna do siječnja, izazvala je veliko negodovanje s obzirom da je većini radnika Uljanika i 3. maja dobivala minimalce.

Bulić kaže da je neočekivani priljev novca na račun Uljanika d.d. iznenadio sve u tvrtki, a do toga je došlo nakon što je jedna od ključnih banki s kojima surađuju "napravila nešto" što si u menadžmentu kompanije teško mogu objasniti. "Jednostavno se dogodilo nešto što nije bilo pod našom kontrolom i u razgovorima koje smo ovih dana vodili i s Ministarstvom i s bankama trudimo se prevenirati da se takve stvari ubuduće događaju bez našeg znanja. S obzirom da je na račun stiglo dovoljno novca. Zaostale plaće su automatizmom dobili svi radnici Uljanika d.d., a među njima nažalost i ja. I to je nešto što mi je vrlo, vrlo neugodno i opterećuje me u zadnjih nekoliko dana", rekao je Bulić. Ponavlja da se to "dogodilo izvan svih planova i odvilo na način na koji nikako nismo mogli utjecati".

Darko Horvat Darko Horvat Radimo listu ulagača i industrija koje želimo u Hrvatskoj

"Dakle, nismo imali informacije da će nam bilo kakav novac biti uplaćen, a nakon što je on stigao na blokirani račun Uljanika d.d. nije postojao ni jedan način na koji smo mi mogli utjecati na to kamo će on otići, odnosno kako će biti raspoređen", istaknuo je Bulić. Ponovio je da Uprava svakodnevno radi na osiguranju likvidnosti za isplatu plaća. "U proteklih mjesec dana mi smo osigurali isplatu pune plaće za rujan, a velikoj većini radnika i za listopad u riječkom 3. maju. I nitko toj činjenici nije dao neku veliku važnost. U međuvremenu, i u mnogim drugim društvima unutar Uljanik grupe, zahvaljujući priljevu novca na račune, nekim od radnika su u cijelosti ili djelomično isplaćeni određeni zaostatci", rekao je.

Darko Horvat MINISTAR GOSPODARSTVA Darko Horvat: Nizozemska je pokazivala interes za Uljanik

I ministar Horvat iznenađen načinom uplate I ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je u četvrtak kako je iznenađen načinom uplate novca na poslovni račun Uljanika. Za mene bi bilo normalno da je banka u kojoj Uljanik grupa ima otvoren poslovni račun tu isplatu najavila pa bi novci bili iskorišteni na drugačiji način, rekao je Horvat novinarima.

>>Pogledajte video: Radnici Uljanika ponovno u štrajku

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
  • Antonio1952:

    Zar Plenkovic dijeli i place po Istri i Kvarneru, a domaci komancerosi nerade nista osim propagacije antifasizma i capanizma.

  • campa:

    Ovim bizarnim činom HDZ-ova vlada pokazuje svoje pravo lice gdje zaostale plaće primaju samo rukovodeći.To je pokazatelj što vlada i vladajuči misle o radništvu i svoju namjeru da privede stečaj u brodogradilišta.Sindikalisti se ne javljaju jer su po dobrom običaju ... prikaži još!aju najvjerojatnije korumpirani i dobro zbrinuti na Bandičevski način.

  • generacija57:

    Dobili zaostatke za nerad?