Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši dekan

Buklijaš o optužnici: Sve mi podmeće policija...

buklijaš
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
06.08.2014.
u 15:15

Čak su me ispitivali u sobi s raspelom iako to nije dopušteno, kaže Buklijaš

– Cijeli ovaj kazneni postupak koji se vodi protiv mene rezultat je policijskog podmetanja. Smješta mi načelnik Službe gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske. U prethodnom postupku ispitivao me u prostoriji u kojoj je bilo raspelo. Upozorio sam ga da taj simbol nije dopušten u službenim prostorijama, gdje dolaze ljudi različitih vjerskih i svjetonazorskih uvjerenja. Osim toga, taj je načelnik u prijateljskim vezama s mojim glavnim progoniteljem, a to je trenutačni dekan fakulteta. Nadalje, sva dokumentacija koja je u ovom slučaju išla meni u prilog prešućena je, dok je istaknuta samo ona koje me tereti – kazao je među ostalim u svojoj obrani Boris Buklijaš (68), bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta i bivši član DSV-a, kojeg tužiteljstvo tereti za više djela zloporabe položaja i ovlasti od ožujka 2010. do srpnja 2012., kojima je splitskom Pravnom fakultetu nanio milijunsku štetu.

Optužnica protiv njega te Ivana Nikolića, Renata Doždora i Branka Perice podignuta je u lipnju ove godine, a Buklijaša se među ostalim tereti da je lažirao putne naloge te da je izvlačio novac koristeći građevinske radove koji su se obavljali na splitskom Pravu.

Nekoliko poslova na Pravu

Konkretnije, tereti ga se da je, koristeći svoje ovlasti, s vlasnicima građevinskih tvrtki koje se izvodile radove dogovarao da oni isporučuju uvećane račune za obavljene radove, a višak od stvarne cijene, prema optužnici, dijelili su Buklijaš i ti građevinari. Iako Buklijaš niječe krivnju, u nezavidan položaj stavili su ga ostali okrivljenici koji su priznali djela, usto detaljno opisavši kako se sve odvijalo. Doždor je tako u svojoj obrani ispričao da je Buklijaša upoznao 2009. dok je izvodio neke radove na zgradi Pravnog fakulteta.

– Radilo se o manjim poslovima koji su odrađeni bez ikakvih nepravilnosti, a onda smo 2010. radili na sanaciji istočnih balkona. Tada je Buklijaš zatražio od mene da u iznos radova uračunam i njega, i to za 15.000 kuna. Rekao je da za sebe preko stvarne vrijednosti radova mogu uzeti 13.000 kuna. To je bilo prvi put da je Buklijaš od mene tražio da uvećam fakturu. Uvećao sam je za 28.000 kuna, Buklijašu sam predao 15.000, a sebi ostavio 13.000 kuna – kazao je Doždor u obrani.

Prema optužnici, takvih je “poslova” bilo više, a u njima je Pravni fakultet oštećen za 257.300 kuna, dok je Buklijaš na “razlici” u fakturama “zaradio” 165.000 kuna. Buklijaš je na sličan način “poslovao” i s nekim drugim građevinskim obrtima, pa je tako od Nikolićeva obrta “zaradio” 75.000 kuna.

Raskrinkale ga kamere

Buklijaš se tereti i za lažiranje putnih naloga, u kojima si je pribavio 189.900 kuna, i to tako da je prikazivao da za službena putovanja u Zagreb i Vodice koristi privatni automobil.

No snimke prometnih kamera s naplatnih kućica na autocesti te naplata ENC-om su ga demantirale jer iz njih proizlazi da je na sva putovanja za koja je pisao putni nalog išao službenim automobilom Pravnog fakulteta, a ne svojim osobnim.Istražitelji su se tijekom istrage bavili i Buklijaševim financijama, pa se pokazalo da je on u vrijeme inkriminirano optužnicom stekao četiri nekretnine. Konkretnije, stan u Splitu i tri parkirana mjesta, za što je platio oko tri milijuna kuna. No analizom njegovih prihoda i rashoda, istražitelji su zaključili da postoji veliki nerazmjer u njima te da si Buklijaš, usprkos svojim visokim primanjima, te nekretnine nije mogao priuštiti iz legalnih izvora prihoda.

>> Boris Buklijaš ispitan u Odvjetništvu i pušten na slobodu

Komentara 3

CO
coolman
16:43 06.08.2014.

Raspelo ga smeta ! Mora da je nevinašce!

MX
Mister X
17:25 06.08.2014.

prema optužnici, dijelili su Buklijaš i ti građevinari. Iako Buklijaš niječe krivnju, u nezavidan položaj stavili su ga ostali okrivljenici koji su priznali djela.. da se podsjetimo isti scenarij kao sa Dr. Ivom Sanaderoim. Da svi smo krivi svi smo kriminalci ali za sve je kriv naš Buktijaš on nas je nagovorio natjerao da budemo kriminalci sve smo krali da bi sve njemu dali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije