Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USVOJENA MOLBA BIVŠEG DEKANA

Buklijaš ima problema sa srcem pa mu je odlazak u zatvor odgođen za četiri mjeseca

Zagreb: Po?elo su?enje bivšem dekanu splitskog Pravnog fakulteta Borisu Buklijašu
12.04.2023.
u 09:05

Buklijaš se teretio da je od 2010. do 2012. kao dekan Pravnog fakulteta od izvođača radova koji su radili na obnovi fakulteta tražio da uvećaju cijenu izvedenih radova, kako bi dio novca zadržao za sebe. Teretio se i da je u privatne svrhe koristio službeno vozilo te za lažiranje putnih naloga.

Boris Buklijaš, bivši dekan Pravnog fakulteta u Splitu i bivši član Državnog sudbenog vijeća (DSV), koji je pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora (nepravomoćna presuda je iz 2018.,a pravomoćna iz 2022. op.a) zbog zloporabe položaja i ovlasti, tražio je i dobio odgodu odlaska na izdržavanja te kazne. Molbu mu je usvojio Županijski sud u Splitu, pa se Buklijaš, na odsluženje kazne umjesto 1. ožujka, kako je bilo planirano, na izdržavanje kazne mora javiti 17. srpnja 2023.

Bivši dekan Pravnog fakulteta odgodu odlaska na izdržavanje kazne tražio je zbog teških zdravstvenih problema koji se ne mogu liječiti u zatvorskim uvjetima. Nakon što je Buklijaš tražio odgodu odlaska na izdržavanje kazne sud je zatražio mišljenje Bolnice za osobe lišene slobode (BOLS) koja je navela da je Buklijaš teški srčani bolesnik kojem se stanje pogoršalo, pa su predložili sucu izvršenja kazne zatvora da se Buklijašev odlazak na izvršenje kazne odgodi dok ne obavi nove kontrolne preglede kod neurologa, kardiologa i drugih liječnika. Sud je mišljenje BOLS-a prihvatio pa je Buklijaševu molbu usvojio.

Što se tiče optužbi, USKOK ga je teretio po sedam točka za više zloporaba položaja i ovlasti. Bio je osuđen po šest točaka, dok je u odnosu na jednu točku donesena odbijajuća presuda jer je u tom slučaju tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona. Po pojedinačnim točkama, izrečene su mu zatvorske kazne u rasponu od šest mjeseci do godine i pol zatvora, a u zbiru je osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora. Mora vratiti i 346.200 kuna. Buklijaš se teretio da je od 2010. do 2012. kao dekan Pravnog fakulteta od izvođača radova koji su radili na obnovi fakulteta tražio da uvećaju cijenu izvedenih radova, kako bi dio novca zadržao za sebe. Teretio se i da je u privatne svrhe koristio službeno vozilo te za lažiranje putnih naloga. Olakotnim mu je cijenjena neosuđivanost, visoka životna dob te zdravstveni problemi. Tijekom suđenja u više je navrata tražio i izuzeće sutkinje te svih sudaca zagrebačkog Županijskog suda.

VIDEO: HNB: Kamatne stope banaka u Hrvatskoj u veljači nastavile rasti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije