Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemaju status manjine

Bugarski Hrvati stigli su iz Janjeva kao zlatari i trgovci

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/3
05.04.2018.
u 12:26

Održavali su katoličku vjeru i za vrijeme socijalizma. U Sofiji je 1945. bilo 80 obitelji, a drugi dom bila im je crkva svetoga Josipa

Službeno u Bugarskoj nema nikoga osim Bugara. Bugarska je jedna od država – poput Francuske – koja ne priznaje svojim građanima nikakvo drugo etničko porijeklo i gdje ne postoji status nacionalnih manjina. Ipak, i u tako organiziranoj državi mala grupa stanovnika – njih između nekoliko stotina i nekoliko tisuća – i dalje se smatra i zove Hrvatima.

300 obitelji

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer se za posjeta Bugarskoj u veleposlanstvu Hrvatske u Sofiji sastala s predstavnicima hrvatske zajednice. Njih 40-ak odražava složenu strukturu zajednice koja živi u Bugarskoj. Teško je govoriti o točnim brojkama. Prema raspoloživim podacima, u Bugarskoj živi oko 300 obitelji hrvatskog podrijetla. Međutim, prema nekim informacijama broj Hrvata i njihovih potomaka u toj državi kreće se od nekoliko stotina do nekoliko tisuća, a radi se o različitim definicijama pripadnika hrvatske etničke zajednice. Državni ured za Hrvate izvan RH drži se brojke 1500. Također, u posljednjem desetljeću bilježi se dolazak mlađih generacija Hrvata koji se nastanjuju u Bugarskoj zbog zaposlenja, školovanja ili sklapanja braka. Hrvatsko veleposlanstvo ima popis oko 30 takvih osoba.

Malobrojna hrvatska etnička skupina uglavnom predstavlja ogranak janjevačkih Hrvata s Kosova. Prvi su došli 1890., a drugi val doseljavanja bio je 1930. godine – objasnila je za Večernjakovu Moju Hrvatsku predsjednica Kulturno-prosvjetnog društva Hrvata u Bugarskoj Hristina Jankova.

Janjevci su dolazili u velike gradove – Sofiju, Plovdiv, Jambol...

– Bili su zlatari ili trgovci jednostavnim nakitom. Obilazili su tržišta, sajmove u gradovima i selima te prodajom umjetničkih djela uzdržavali svoje višečlane obitelji. Kao uzorni katolici održavali su katoličku vjeru i za vrijeme socijalizma u Bugarskoj. U Sofiji je 1945. bilo 80 obitelji, a njihov drugi dom bila je crkva svetoga Josipa u tom gradu – govori H. Jankova.

Svijest o etničkoj pripadnosti održava se kroz kulturne udruge. Prvotno je postojala Udruga Janjevo koja je 2005. registrirana kao Kulturno-prosvjetno društvo Hrvata u Bugarskoj s 45 članova.

– To je prva u Bugarskoj registrirana organizacija koja širi hrvatsku kulturu – objasnila je.

Iako formalno ne postoje etničke manjine, odnos Hrvatske i Bugarske time nije zakinut. U bugarskom parlamentu djeluje grupa bugarsko-hrvatskog prijateljstva koja je po broju članova jedna od najbrojnijih. Također, i Hrvatska i Bugarska više su puta iznosile primjedbe na tretman svojih nacionalnih manjina u Srbiji tijekom pregovaračkog procesa Srbije i EU. Naime, iako sama Bugarska ne priznaje nacionalne manjine, za svoje se u drugim državama intenzivno brine. Tako su i Hrvatska i Bugarska krajem 2016. “blokirale” otvaranje srbijanskog pregovaračkog poglavlja o obrazovanju.

No nisu samo manjine u Srbiji zajednička tema. Hrvatska i Bugarska zajedno se zalažu za europsku perspektivu jugoistoka Europe, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon susreta s bugarskim kolegom Rumenom Radevom u Sofiji. Inače, Bugarska trenutačno predsjeda Vijećem EU.

– Trenutačno smo zabrinuti stanjem na jugoistoku Europe jer se otvara vakuum koji, nažalost, popunjavaju i neke treće strane i zato je na ovom prostoru potrebna snažna politika proširenja, odnosno konsolidacije i to će svakako biti jedan od prioriteta i hrvatskog predsjedanja Vijećem EU – rekla je predsjednica koja se susrela i s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom i predsjednicom parlamenta Cvetom Karajančevom. U Sofiji je komentirala i odnose s Rusijom nakon protjerivanja diplomata s obje strane kao posljedicu afere vezane za trovanje Sergeja Skripala.

Ekonomski interesi

– Ako se prema nekome postavljate kao prema protivniku, on će se uskoro tako početi i ponašati. Kako bi se riješili prijepori i pitanja, o njima treba razgovarati. Rusiju vidim kao snažnu državu, svjetsku silu s kojom se u svakom slučaju, osim o međusobnim prijeporima, mora nastaviti razgovarati i o mnogim drugim pitanjima – rekla je K. Grabar-Kitarović spomenuvši pitanje međunarodne sigurnosti.

Naglasila je kako su važna sastavnica i ekonomski interesi.

– Imamo niz pitanja koja rješavamo, od Agrokora, dakle pitanja ruskih banaka, do pitanja zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i ja ću inzistirati na nastavku razgovora – rekla je predsjednica i izrazila vjeru da će i ruska strana iskazati spremnost za razgovore.
Vrijeme je da krenemo k normalizaciji odnosa temeljem poštovanja svih postulata međunarodnog prava i međusobnog poštovanja, ali u svakom slučaju vodeći računa o budućnosti sigurnosti europskog kontinenta i međunarodnih odnosa – rekla je predsjednica i naglasila kako snažno podržava istragu trovanja Skripala i očekuje njezine rezultate te da Hrvatska poštuje sustav sankcija i europska pravila.

Komentara 41

BL
bluesclues
13:53 05.04.2018.

kaj i kolinda nosi novcanik na lijevoj strani sakoa?

BM
branko.mihalic1
17:58 05.04.2018.

kakvi bugarski hrvati koje gluposti haha ali namibiski to je nešto drugo

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
13:55 05.04.2018.

i mi Hrvati trebamo trazit STATUS NACIONALNE MANJINE dilje Europe i sire po Hrvatskom modelu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije