Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gazprom prekinuo isporuku

Bugarska će od lipnja dobivati američki plin, bit će jeftiniji od ruskog

Compressor station for Russian natural gas
Foto: Patrick Pleul/DPA
1/3
11.05.2022.
u 09:17

Bugarska troši oko 3 milijarde prostornih metara plina godišnje, od čega je preko 90 posto dolazilo iz Rusije

Bugarska će od lipnja dobivati američki ukapljeni prirodni plin (LNG) što će joj pomoći nakon što je ruski Gazprom prekinuo isporuke plina, priopćila je vlada u srijedu.

Aranžman je dogovoren na sastanku premijera Kirila Petkova i američke potpredsjednice Kamale Harris u Washingtonu, priopćila je vlada.

"Stvarne isporuke ukapljenog prirodnog plina u Bugarsku po cijenama nižim od Gazpromovih dogovorene su od lipnja", stoji u priopćenju vlade, bez pojašnjenja.

Gazprom je 27. travnja prekinuo isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj zbog odbijanja plaćanja u rubljama.

VIDEO Gazprom ispunio prijetnju: Prekinuli smo isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj.

Bugarska troši oko 3 milijarde prostornih metara plina godišnje, od čega je preko 90 posto dolazilo iz Rusije.

Bugarska je u pregovorima s Azerbajdžanom o povećanju isporuke plina i nastoji dogovoriti LNG preko terminala u Grčkoj i Turskoj.

Također je pozvala EU na zajedničku kupnju plina kako bi cijene bile konkurentnije.

Ključne riječi

Komentara 3

XA
xaron
19:28 11.05.2022.

….Bugarska če dobivati Američki LNG preko terminala u Turskoj i Grčkoj koji če biti jeftiniji od Ruskog plina…Amerika ima samo 2 terminala za LNG na istočnoj obali, a več se govori da če oni snabdjevati Njemačku, a evo sad id i Bugarsku. To je totalno nerealno jer postoji nešto što se zove “ kapacitet terminala”. Pogled na kartu plinovoda ukazuje kako če ovo završiti. Turska i Grčka če Ruski plin ( koji dobivaju plinovodom) , ukapljati i tovariti na brodove za Bugarsku. Ko če platiti razliku u cijeni nije baš jasno.

CM
Crni_moj
13:00 11.05.2022.

Prva runda će biti jeftinija da Bugarska prekine ugovor sa Rusijom a onda slijedi tržišna cijena plus transport. U Njemačkoj bi to bila 10puta skuplja, koliko će biti za Bugarsku, bumo vidjeli

VO
vorda400
10:02 12.05.2022.

Nema te američke propagande koja me može uvjeriti u jeftiniji plin prvo bude išlo velikim igračima a onda nama sirotinji kaj ostane Evo još kad nas Mađari okupiraju povijest se bude ponovila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije