Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

150. godina Styria media grupe: Jamstvo neovisnog novinarstva

Od 1869. godine, dokazali smo svoju sposobnost da se zauvijek mijenjamo, nikada ne gubeći iz vida svoje vrijednosti - rekao je Mair
14. rujna 2019. u 21:11 1097 prikaza
150 godina Styrije
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/8

“Ne želimo samo prepoznati znakove vremena, već da ih aktivno postavljamo i sami. Jer budućnost pripada onima koji je oblikuju”, rekao je Markus Mair, predsjednik Styrije povodom 150. godišnjice jednog od najvećeg medijskog udruženja s preko 3000 zaposlenih.

U Styria Media Group, matična tvrtka koja posjeduje 24sata, Kleine Zeitung i mnoge druge u petak je u veličanstvenom auditoriju Starog sveučilišta u Grazu proslavila 150. obljetnicu.

Iz Hrvatske su prisustvovali glavni predstavnik Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, direktor i član uprave 24sata Boris Trupčević, glavni urednik 24sata Goran Gavranović, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić te direktorica i članica uprave Večernjeg lista Andrea Borošić.

– Od 1869. godine, dokazali smo svoju sposobnost da se uvijek mijenjamo na bolje. Nikad ne gubeći iz vida svoje vrijednosti - rekao je Mair.

Othmar Ederer, predsjedavajući Katoličkog medijskog udruženja, podsjetio je da su izvorni naziv kluba trebali mijenjati. Stoga od 1877. nije bilo tiskovno udruženje biskupije, već tiskovno udruženje u biskupiji.

– S ovime je postalo jasno da klub nije u vlasništvu ili pod upravom biskupije – rekao je Ederer.

Kao važan korak naveo je stvaranje jasne vlasničke strukture 1990-ih.

– Neovisnost je osnova koja omogućuje našim medijima da izvršavaju svoje odgovornosti. Za neovisno, korektno i pošteno izvještavanje, bez političkog utjecaja i bilo kakvih interesnih skupina - pojasnio je Ederer.

Federalni ministar Alexander Schallenberg, odgovoran za medije, naglasio je regionalnu ponudu Štajerske koja ‘daje vrijedan doprinos u vezi s očuvanjem identiteta’. – Na ovom iznimno konkurentnom i brzom medijskom tržištu, Styria je jamstvo neovisnog novinarstva – rekao je Schallenberg.

Štajerski biskup Wilhelm Krautwaschl ustvrdio je da je upravo ideološki temelj omogućio i slobodnu raznolikost.

– Više nije dovoljno samo se informirati. Mediji moraju sebe objasniti, pružiti informacije. Moraju biti dijaloški. Morate sići s visokog konja. Moraju razumjeti vlastite kriterije racionalnosti. I to je dobro – rekao je biskup.

Štajerski guverner Hermann Schützenhöfer pohvalio je Styriju kao ‘partnera za vrijednosnu orijentaciju’.

– Tu zloglasnu neovisnost Kleine Zeitunga, kao i cijele grupacije oko Styrije, uvijek baš i ne volim. Nadam se da se nitko neće naljutiti ako, usprkos njihovom pisanju, pobijedim na izborima – našalio se Schützenhöfer.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život