Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN PALADINA

Tko je budući ministar graditeljstva: Izišao iz svih ruskih projekata

Zagreb: Ivan Paladina, ?lan Uprave Instituta IGH
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
07.03.2022.
u 18:50

To što je biografija budućeg ministra isprepletena suradnjom s Rusima ne smeta ni HDZ-ovim koalicijskim partnerima pa je sva prilika da će u Saboru dobiti punu podršku vladajuće većine

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sazvao je danas središnja tijela svoje stranke kako bi im priopćio ime novog ministra graditeljstva, nakon što je Darko Horvat prije više od dva tjedna podnio ostavku na tu dužnost pritisnut USKOK-ovom istragom zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima. Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić praktički je potvrdio da je na stolu prijedlog da se novim ministrom graditeljstva imenuje Ivan Paladina, bivši direktor Instituta IGH.

Dobro će se snaći

– Riječ je o mladom i iskusnom stručnjaku o kojemu sam čuo sve najbolje – rekao je Ćorić nakon sjednice Vlade te dodao kako nema razloga sumnjati da će se Paladina dobro snaći kada se govori o obnovi nakon razornih potresa.

13.10.2015., Zagreb - Ivan Paladina, clan Uprave Instituta IGH, predstavnik ruske grupe koja zeli kupiti i investirati u turisticki resort Kupari. "nPhoto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministar gospodarstva pritom je otklonio primjedbe vezane uz činjenicu da se, istodobno sa sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, u Vladu imenuje čovjeka koji je kroz karijeru usko surađivao s ruskim investitorima. Paladina je, naime, na čelu IGH bio u vrijeme dok je njegov većinski vlasnik bio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, a s ovim poduzetnikom je od 2015. godine bio i suvlasnik, ujedno i direktor Avenue ulaganja, poslije preimenovane u Kupari Luxury Hotels. Riječ je o tvrtki koncesionaru u turističkom projektu Kupari, koji Paladina vodi od 2018. godine i koji još uvijek nije realiziran.

No, budućem ministru graditeljstva to nije jedina veza s ruskim kapitalom. U biografiji mu je i dvogodišnji angažman na poziciji projektnog menadžera u nekadašnjoj Titan grupi, suvlasnica koje je bila supruga Maksima Poletajeva, bivšeg potpredsjednika uprave ruske Sberbank, a direktorica Oksana Dvinski, bivša savjetnica Poletajeva bliska obitelji bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Ćorić, međutim, ne vidi razloga zašto bi činjenica da je Paladina radio za ruske investitore bila prepreka njegovu imenovanju na ministarsku funkciju.

– Bit će ovih dana predstavljen koalicijskim partnerima i javnosti i vjerujem da će mu biti izglasano povjerenje u Saboru. Riječ je o mladom i perspektivnom inženjeru – ocijenio je Ćorić.

Slične ocjene mogle su se neslužbeno čuti i iz Banskih dvora. Izvor blizak Plenkoviću ističe tako da Paladini poslovanje s Rusima ne može biti teret jer se, kaže, ne radi o nikakvom agentu, nego o čovjeku iz biznisa.

U prilog budućem ministru ovaj izvor navodi da Paladina ima veliko iskustvo na poslovima vezanim uz graditeljstvo i nekretnine zbog čega će, uvjeren je, unijeti svježu energiju u proces obnove.

Što se tiče Paladinine povezanosti s ruskim kapitalom u trenutku kada su Rusiji nametnute sankcije, naš izvor tvrdi da je njegovo poslovanje provjereno i da budući ministar nema nikakve veze s ruskim tvrtkama koje su na popisu nepoželjnih.

Iz uprave IGH i nadzornog odbora Hidroelektre Paladina je, navodi ovaj izvor, otišao 2017. godine, a što se tiče jedine preostale veze s Rusima, one kroz suvlasništvo u projektu Kupari, tvrdi kako je budući ministar još 2020. godine pokrenuo postupak izlaska iz vlasničke strukture društva.

Sigurnosna provjera

To što je biografija budućeg ministra isprepletena suradnjom s Rusima ne smeta ni HDZ-ovim koalicijskim partnerima, koji su prije desetak dana odbili Plenkovićev prijedlog da Horvata na ministarskoj funkciji zamijeni prvi čovjek HNS-a Stjepan Čuraj. Predsjednik Reformista Radimir Čačić za T-portal je izjavio kako Paladina dolazi iz prostora graditeljstva, zbog čega očekuje da novi ministra poznaje tvrtke i procedure, a s obzirom na to da je već vodio sustave i projekte ne vidi, kaže, razloga da mu Reformisti uskrate podršku. Što se tiče veze budućeg ministra s Rusima, očekuje da će novi ministar proći sigurnosnu provjeru. Ni iz HSLS-a, koji je također bio protiv Čurajeva imenovanja, ovoga puta nije bilo naznaka bilo kakvih poteškoća za Andreja Plenkovića, a može se očekivati da će imenovanje Paladine podržati i ostali koalicijski partneri, kojima je i Čuraj bio prihvatljiv.

Jednako tako, nepodijeljena podrška imenovanju očekivala se i u HDZ-u, u čijem je vodstvu prijedlog Čurajeva imenovanja također prošao bez protivljenja, iako se u stranačkim kuloarima moglo čuti mrmljanje protiv te Plenkovićeve ideje. Ovoga puta, jedino što se moglo čuti iz HDZ-ovih redova bilo je da o izboru novog ministra odlučuje premijer pa je sva prilika da će Paladina u Saboru dobiti punu podršku vladajuće većine.

VIDEO: Horvat nakon izlaska iz zatvora: Siguran sam da će afera Horvat poprimiti žensko ime

Komentara 9

Avatar jambo
jambo
09:01 08.03.2022.

Trebao uzeti nekog iz SDP , mediji bi ga hvalili ili bar manje napadali. Rest oporbe ni nema strucnjaka , Most, DP, "suverenisti sami ravnozemljaci .

VA
vatreni24
20:15 07.03.2022.

Ako je to Plenkovićev izbor onda je to najbolje, a to što je bio do ruskih projekata samo je pozitivno, znaći da je bio sposoban. U to doba nije bilo agresije i potencijal Rusije je bio poželjan za svaku zemlju.

ST
Stipan
19:17 07.03.2022.

Srljaju kao guske u magli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije