Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovaraju Milanoviću

Budiša: Vlada najbolja, a građanima nikad teže!?

Dražen Budiša
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
02.04.2014.
u 19:00

Nikome od bivših ministara nije jasno kojim se kriterijima vodio premijer hvaleći – samoga sebe

U naletu inspiracije premijer Zoran Milanović ishvalio je svoju vladu proglasivši je najboljom dosad. Milanovićeva je vlada funkcionalnija i poštenija prema građanima, ocijenio je, od one pokojnog SDP-ova premijera Ivice Račana. Je li zaista tako? Barem je pokojni Račan, na stranu njegove mane, slovio za poštenog političara. Njegovi ministri i koalicijski partneri “pokopali” su Milanovićevu izjavu. Dražen Budiša, tadašnji šef HSLS-a, stranke koja je napustila koalicijsku vladu, što je dovelo i do Račanove ostavke, vrlo je ironično odgovorio premijeru.

U tehničkom smislu u pravu

– Njegova je vlada najbolja, a građanima nikad teže! – rekao je Budiša. Primijetio je da se Milanović pohvalio kako je bio na proslavi 20. obljetnice prihvaćanja Statuta Istarske županije.

– Upravo zbog istarskog statuta Račan i ostali partneri iz Vlade potjerali su Ivana Jakovčića, bivšeg šefa IDS-a – začuđen je Budiša i dodaje da se Račan okreće u grobu zbog Milanovićevih riječi. Ništa blaža nije bila ni tadašnja ministrica zdravstva Ana Stavljenić-Rukavina, koja je moralno podnijela ostavku nakon afere Baxter, iako za nju nije bila odgovorna.

Ona kaže da je začuđena Milanovićevom izjavom. Nije joj jasno po kojim je on to kriterijima svoju vladu proglasio najboljom.

– Reforme koje Vlada danas provodi reforme su koje je počela Račanova vlada. U toj vladi nisu sjedili ljudi optuženi za korupciju, a u Milanovićevoj vladi ih ima – kritizirala je bivša ministrica zdravstva. Prema Milanovićevoj samohvali nije ostao ravnodušan ni Račanov sin Ivan, zastupnik SDP-a.

– U tehničkom smislu on je u pravu, ova je vlada funkcionalnija i stabilnija. Tada je u vladi bilo šest stranaka, a SDP ni izbliza nije imao snagu kao danas. Ali da bi ova vlada mogla dobiti neku konkretniju ocjenu, morat će proći još dosta vremena – poručio je Račan. Neki su sugovornici u neslužbenom dijelu razgovora komentirali da ih je zaboljela glava kad su čuli kako Milanović govori o poštenoj vladi.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

(Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

I Račanovu ministru unutarnjih poslova Šimi Lučinu nije “baš sjela” Milanovićeva izjava.

– Valjda premijer ima bolji pregled igre nego što ga imam ja. Nisam sklon vjerovati da je bitno što političari misle o svom radu nego što o njemu misle građani. Ono što sam učio svih ovih godina u politici je da je teško uspoređivati uspješnost i kvalitetu nečijeg rada, a da se ne uzme u obzir kontekst vremena. Ono su bila jedna vremena, danas su neka druga i drugi su problemi – kaže Lučin.

S premijerom Milanovićem ne slaže se ni Božo Kovačević, ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja u Račanovoj vladi.

Nitko nije u zatvoru

– To je još samo jedna od mnogih neprimjerenih izjava premijera Milanovića. Da bi mogao iznositi usporedbe, treba reći što točno uspoređuje i što je to Vlada Ivice Račana učinila nepošteno. U Račanovoj vladi nije bilo afera kakve se sada spominju, nijedan ministar nije završio u zatvoru, nitko nije smijenjen zbog sumnji u upletenost u neku aferu – naglašava Kovačević.

Za razliku od bivših ministara, Dijana Pleština, supruga pokojnog Ivice Račana, stala je u obranu premijera Milanovića.

– Kukuriku koalicija uglavnom je jako dobra i premijeru Milanoviću lakše je nego što je bilo Račanu. Ova koalicija uglavnom radi i funkcionira, a Milanoviću ne rade o glavi kako su radili Račanu – poručila je D. Pleština.

>> 'Ova je vlada najbolja do sada, javnost je bila nezadovoljna Račanovom'

Komentara 35

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
19:42 02.04.2014.

Ova vlada možda i je naj bolja....samo kome....nedorečeno je, kojoj naciji.....

DU
dubravko.ulama
19:32 02.04.2014.

drug Račan je bio drug i čovjek,a ovaj njegov nasljednjik ni jedno ni drugo! njegovi su gori od HDZ-a!!!!

Avatar tajar
tajar
19:34 02.04.2014.

Budiša se je opet (kasno) probudio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije