Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bude li u Bleiburgu i jedne provokacije, skup će biti prekinut

Skup, primjerice, može biti privremeno zabranjen procijeni li se da je prijetnja sigurnosti ili da se njime narušava ugled Republike Austrije. U tom slučaju, komemoracija bi bila odgođena na dan ili dva, dok nadležni sud ne odluči je li zabrana u skladu sa zakonom.
11. travnja 2019. u 09:15 141 komentara 3645 prikaza
Lanjska komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iako se iz zajedničkog istupa predsjednika parlamenata Hrvatske i Austrije, Gordana Jandrokovića i Wolfganga Sobotke, moglo zaključiti da Austrija nema ništa protiv komemoracije na Bleiburškom polju sve dok se ona odvija u skladu s austrijskim zakonima, najnovije reakcije iz koruške vlade pokazuju da komemoracija još može doći u pitanje. Koruški župan Peter Kaiser (SPÖ) i dalje ne gleda blagonaklono na okupljanje na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga te poziva Ministarstvo unutarnjih poslova da “obavi svoj posao”.

Nesreća u Zagrebu normalizacija prometa Teška nesreća u Zagrebu: U sudaru s tramvajem poginuo vozač automobila

‘Slijediti primjer Crkve’

– Kako bi se osigurala komemoracija za mrtve bez ikakvih političkih poruka i bez iznošenja fašističkih ideja, Ministarstvo unutarnjih poslova mora slijediti primjer Katoličke crkve i kao nadležno tijelo poduzeti odgovarajuće mjere protiv desničarskog ekstremizma koje nitko u Koruškoj i Austriji ne želi – kazao je Kaiser u izjavi novinarima.


Lanjska komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i žrtvama hrvatskog križnog puta
1 / 14
Komemoracija u Bleiburgu

Slično govori i gradonačelnik Bleiburga Stefan Visotschnig ističući da nema ništa protiv komemoracije, no da se “taj događaj sve više pretvara u skup desničarskih ekstremista”, što narušava i šteti slici zajednice.

mladenci Upropastila vjenčanje Nevjerojatna scena: Trebao je poljubiti mladenku, a onda se pokraj njih pojavila ona...

Upućeni u Hrvatskoj tumače, pak, da bi eventualnu zabranu komemoracije bilo teško pravno pokriti, s obzirom na to da je riječ isključivo o vjerskim obredima na koje se ne primjenjuje zakon o javnom okupljanju i za koje nije nužno dobiti dozvolu vlasti. Teško, ali ne i nemoguće, kažu naši sugovornici. Pritom upozoravaju da obojica predsjednika parlamenata u svojim porukama ističu da sudionici komemoracije moraju poštovati austrijske propise. A to znači da će se, budu li se svi pridržavali reda i propisa, komemoracija biti održana kako je i planirano.

No, ako se u Bleiburgu pojavi itko u ustaškoj uniformi ili s ustaškim znakovljem čije je isticanje od ove godine u Austriji i formalno zabranjeno, tamošnje bi vlasti to moglo potaknuti na politički manevar koji se, zatreba li, može i pravno pokriti.

Milan Mandarić VELIKI INTERVJU VIDEO Legendarni srpski biznismen: Vraćam se u Liku! Uvijek sam patio od nostalgije

Moguća zabrana

Skup, primjerice, može biti privremeno zabranjen procijeni li se da je prijetnja sigurnosti ili da se njime narušava ugled Republike Austrije. U tom slučaju, komemoracija bi bila odgođena na dan ili dva, dok nadležni sud ne odluči je li zabrana u skladu sa zakonom. Komemoracija se tako ne bi održala na dan kada je planirana, što vjerojatno znači da je ove godine ne bi ni bilo, osim ako se hodočasnici iz Hrvatske i BiH ne bi odlučili pod vedrim nebom čekati odluku suda.

A osim iz Austrije, pritisci na komemoraciju žrtvama Bleiburga i križnih puteva jačaju i u Hrvatskoj. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac tako je za saborskom govornicom optužio Vladu i Sabor, dakle svoje koalicijske partnere, za nejednak odnos prema odavanju počasti u Jasenovcu i Bleiburgu, iako je Sabor pokrovitelj obiju komemoracija.

VIDEO Pogledajte isječak iz dokumentarnog filma Križni put - Zločin bez kazne:

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • angeomihael:

    Pozivam sve da nitko ne nosi fašističke simbole:kukaste križeve,zvijezde i ostalo.

  • kruti34:

    baš budem u čudu i teškom šoku kad se pojave udbaški provokatori i daju povoda žgadiji za raznorazne zabrane!!!!

  • okolo:

    trebalo bih austrijancima i čitavom svijetu prikazat slike živih, a zakopanih civila u hudinoj jami..trebalo bih