Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovni program Narodne koalicije

Budak: Jokića zovemo da i dalje vodi reformu

Obrazovni program Narodne koalicije u riječkom studentskom kampusu predstavili Zoran Milanović, Željko Jovanović, Vesna Pusić i Neven Budak
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
10.08.2016.
u 19:41

Narodna koalicija obećava u znanost i obrazovanje u 4 godine uložiti dodatnih 7,5 milijardi kuna, sindikati ne vjeruju njihovim obećanjima

– Moramo nastaviti kurikularnu reformu kakva je bila dok ju je vodila skupina s Borisom Jokićem na čelu. Ponudit ćemo mu nastavak rada, ako on i kolege budu voljni.

Da bi reforma mogla uspjeti, mora se provesti niz drugih mjera: revizija bolonjskog procesa i promjena edukacije budućih nastavnika kako bi mogli raditi onako kako to kurikularna reforma zahtijeva. Za svoj posao učitelji trebaju biti adekvatno nagrađeni – kazao je jučer prof. dr. Neven Budak predstavljajući u Rijeci izborni program Narodne koalicije za znanost i obrazovanje.

Više ulagati u ljude

Najavio je također da će 0,75 posto BDP-a, koliko se sada izdvaja za znanost i obrazovanje, do 2020. podići na dva posto, a u sustav obrazovanja iz raznih izvora, uključujući i novac EU, uložiti dodatnih 7,5 milijardi kuna.

SDP i HDZ izgubili su svaki kredibilitet olako obećavajući promjene u obrazovanju i znanosti

Igor Radeka

predsjednik NZSVO

Za Vesnu Pusić iz HNS-a obrazovanje je prvorazredno političko pitanje jer se, kako je kazala, kroz obrazovanje određuje ne samo tko smo nego i kakvo društvo želimo biti. Dodala je da ima stranaka koje misle da će bolje uspjeti ako su građani manje obrazovani i manje razumiju koje im se opcije nude.

Predsjednika SDP-a Zorana Milanovića najavila je kao “premijera koji je uzeo malu pauzu, ali se sada mora vratiti na posao”, dodajući da je on “jedini premijer koji joj je pao na pamet” dok je putujući do Rijeke gledala plakate “Premijer”.

– Hvala onome tko ih financira. Ali bez sarkazma, hvala mu na tome – kazao je Milanović, naglašavajući da su obrazovanje i znanost jedini put prema najbogatijim zemljama i društvima.

– Hrvatska mora snažnije ulagati u ljude, što znači u znanje – kazao je Milanović, a političkim suparnicima poručio je da se veseli debatama koje slijede.

– Hrvatska nije slučajna država jer smo četiri godine radili s ciljem i rezultati se vide. Oni se ne mogu srušiti za pola godine. Za nekoliko godina doći će mlađi, brži i produktivniji od mene, a do tada sam ovdje – poručio je Milanović naglašavajući da u ovoj kampanji neće reći ni riječi o svjetonazorskim pitanjima, ocijenivši da “Plenković zna više nego njegovi prethodnici”.

Sindikalni čelnici za SDP-ov program za znanost i obrazovanje kažu da je već viđen.

Umorni od obećanja

– Ne nude čak ni popravak onog što su u četiri godine unazadili pa mogu zaključiti da misle da imamo kratko pamćenje ili im prosvjetarski glasovi nisu tako važni – komentira Željko Stipić, čelnik “Preporoda”.

Zašto nisu napravili ono što su prije četiri godine obećavali?

Željko Stipić

predsjednik "Preporoda"

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka podsjeća da su i bivši SDP-ovi ministri Jovanović i Mornar govorili o novcu EU, koji nikada nije stigao u sustav obrazovanja.

– Umorni smo od olakih obećanja koja zaboravljaju u trenutku preuzimanja vlasti – kaže Radeka.

>> Amerikanci malo pretjerali: Za upis u vrtić vaše dijete mora znati ove stvari

Komentara 14

DE
dernek
19:49 10.08.2016.

Niko vama nebrani da ga zovete samo je pitanje hocemo li mi dozvoliti ili bolje receno hocete li imati priliku da ga zovete.

DH
dalibor.hren
19:48 10.08.2016.

Oko Pusićke ima i nekih financijskih nedoumica. Milanovića se to ne tiće jer ona nije iz SDP-a???

DE
dernek
19:51 10.08.2016.

Ipak umjesto vi da zovete ja se iskreno nadm da cete vi biti pozvani u uskok a imate zasto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije