Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
166. stranka

Tko je neovisan u stranci koja se zove po Bruni Esih i Hasanbegoviću?

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih čekaju glasovanje o novim ministrima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.06.2017.
u 12:16

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović – Neovisni za Hrvatsku

Kao da je i samoj Bruni Esih pala na pamet latinska uzrečica “Nomina sunt odiosa” (imena su mrska) koja se koristi u okolnostima kad u javnom prostoru baš i nije uputno iznositi imena i prezimena osoba pa je novinarima uskratila odgovor na pitanje je li uistinu naziv nove političke stranke “Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović – Neovisni za Hrvatsku”. Samo je potvrdila da su papiri za osnivanje stranke predani. Bit će to naša 166. politička stranka prema registru Ministarstva uprave. Još ih je 156 od 1990. djelovalo, ali su u ugašene.

Povijesne ličnosti u nazivu

Od svih tih ukupno 322 stranke malo ih je koje imaju ime i prezime u nazivu, dosad ukupno pet. S tim da tri od tih stranaka u nazivu imaju povijesne ličnosti, i sve tri stranke nastale su odcjepljenjem dijela članstva iz ranijih stranaka pa su da ne izgube autentični povijesni naziv imenu stranke, dodale imena značajnih povijesnih ličnosti: Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, Hrvatska seljačka stranka braće Radić i Hrvatska seljačka stranka – Stjepan Radić. Preostale dvije osnovali su gradonačelnici Splita i Zagreba. Željko Kerum je četiri mjeseca nakon pobjede na izborima u Splitu 2009. osnovao stranku “Željko Kerum – Hrvatska građanska stranka”, kojoj je službeni skraćeni naziv HGS, tako da se Kerumovo ime u medijskoj upotrebi izgubilo. Bandić je stranku kompliciranog naziva “Bandić Milan 365 – Stranku rada i solidarnosti” osnovao dok je bio pritvoren. Njezin je skraćeni službeni naziv “Stranka rada i solidarnosti” dok se često u medijima koristi jednostavno “MB 365”. Inverzija s prvo prezimenom, a ne imenom u nazivu stranke, koliko nam je poznato, nije objašnjena, ali moguće je da je to učinjeno zbog poretka na izbornoj listi koji se sastavlja po abecednom redu.

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih čekaju glasovanje o novim ministrima
1/6

Možda je i to objašnjenje zašto je službeni naziv nove stranke počinje s imenom “Bruna...” Uz to što se nedvojbeno s nazivom stranke išlo i zbog toga što je procijenjeno da treba iskoristiti desničarsku karizmu osnivača stranke čija su imena sama po sebi politički brend. Isto tako, može se pretpostaviti da će skraćeni naziv stranke biti samo “Neovisni za Hrvatsku” i NH.

Ničim potvrđen politički ego

U protivnom, naziv stranke, što se već događa i na internetskim forumima, provocira neugodne konotacije, prije svega na samoljubivost, a ne na očekivanu domoljubivost osnivača. Politički ego, zasad ipak ničim potvrđen, u prvom je planu, a Hrvatska na začelju. Za pretpostaviti je da je jedan od političkih ciljeva nove stranke okupiti rascjepkanu desnu političku scenu na kojoj, koliko god da je mala, još ima više veličina nego što ih trenutačno ima i SDP. S obzirom na to da te veličine unatoč uglavnom mizernim izbornim rezultatima i dalje imaju visoko mišljenje o sebi, teško je očekivati da bi prihvatili suradnju s nekim tko sebe smatra još većim. Kad se stranka zove po Esih i Hasanbegoviću, tko je osim njih može voditi i nisu li unaprijed osuđeni da postanu stranka poslušnika u kojoj su jedino Esih i Hasanbegović neovisni. I konačno, kako će to zvučati učlanio sam se u “Brunu Esih... ili izbačen je iz “Brune...”

Komentara 136

Avatar navijač
navijač
12:43 10.06.2017.

Kako god se zvali , imat će više glasova od HNS a u njegovim najboljim danima.

DU
Deleted user
12:31 10.06.2017.

Kakava analiza!!! fantastično!!! vrh hrvatskog novinarstva! Vidim da postoji brutalna potreba ocrniti navedeni dvojac ali izgleda da nema materijala pa se pribjegava ovakvim tekstovima....ako se ne varam ovo je treći ovakav tekst u poslijednja dva dana. Volio bih kada bibi se uvaženi novinar i uvaženi trolovi bavili tematikom prevare birača koja se bez sumnje dogodila.

JD
john.drum.501
12:46 10.06.2017.

Gopon piskaralo bez novinarske etike, pa sa hrvatskim predznakom je i HNS koji je optuživao RH za agresiju. Vi ste barem skromni, Apsolutno po nićem nitko vas neće pamtiti. Nižerazredno piiskaralo u nekoj žutoj štampi pred bankrotom. I što jee još šef rekoao? Da morate "popljuvati" i MOST. domoljubi Gregorić, Todorić, Dalić... uništavaju ostatke ostataka od države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije