Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je neovisan u stranci koja se zove po Bruni Esih i Hasanbegoviću?

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović – Neovisni za Hrvatsku
10. lipnja 2017. u 12:16 136 komentara 23345 prikaza
Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih čekaju glasovanje o novim ministrima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kao da je i samoj Bruni Esih pala na pamet latinska uzrečica “Nomina sunt odiosa” (imena su mrska) koja se koristi u okolnostima kad u javnom prostoru baš i nije uputno iznositi imena i prezimena osoba pa je novinarima uskratila odgovor na pitanje je li uistinu naziv nove političke stranke “Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović – Neovisni za Hrvatsku”. Samo je potvrdila da su papiri za osnivanje stranke predani. Bit će to naša 166. politička stranka prema registru Ministarstva uprave. Još ih je 156 od 1990. djelovalo, ali su u ugašene.

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih MILAN IVKOŠIĆ Esih i Hasanbegović sami su sebe posvetili, hoće li ih vjernici napustiti?

Povijesne ličnosti u nazivu

Od svih tih ukupno 322 stranke malo ih je koje imaju ime i prezime u nazivu, dosad ukupno pet. S tim da tri od tih stranaka u nazivu imaju povijesne ličnosti, i sve tri stranke nastale su odcjepljenjem dijela članstva iz ranijih stranaka pa su da ne izgube autentični povijesni naziv imenu stranke, dodale imena značajnih povijesnih ličnosti: Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, Hrvatska seljačka stranka braće Radić i Hrvatska seljačka stranka – Stjepan Radić. Preostale dvije osnovali su gradonačelnici Splita i Zagreba. Željko Kerum je četiri mjeseca nakon pobjede na izborima u Splitu 2009. osnovao stranku “Željko Kerum – Hrvatska građanska stranka”, kojoj je službeni skraćeni naziv HGS, tako da se Kerumovo ime u medijskoj upotrebi izgubilo. Bandić je stranku kompliciranog naziva “Bandić Milan 365 – Stranku rada i solidarnosti” osnovao dok je bio pritvoren. Njezin je skraćeni službeni naziv “Stranka rada i solidarnosti” dok se često u medijima koristi jednostavno “MB 365”. Inverzija s prvo prezimenom, a ne imenom u nazivu stranke, koliko nam je poznato, nije objašnjena, ali moguće je da je to učinjeno zbog poretka na izbornoj listi koji se sastavlja po abecednom redu.

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih čekaju glasovanje o novim ministrima
1 / 6
Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih čekaju glasovanje o novim ministrima

Možda je i to objašnjenje zašto je službeni naziv nove stranke počinje s imenom “Bruna...” Uz to što se nedvojbeno s nazivom stranke išlo i zbog toga što je procijenjeno da treba iskoristiti desničarsku karizmu osnivača stranke čija su imena sama po sebi politički brend. Isto tako, može se pretpostaviti da će skraćeni naziv stranke biti samo “Neovisni za Hrvatsku” i NH.

Ničim potvrđen politički ego

U protivnom, naziv stranke, što se već događa i na internetskim forumima, provocira neugodne konotacije, prije svega na samoljubivost, a ne na očekivanu domoljubivost osnivača. Politički ego, zasad ipak ničim potvrđen, u prvom je planu, a Hrvatska na začelju. Za pretpostaviti je da je jedan od političkih ciljeva nove stranke okupiti rascjepkanu desnu političku scenu na kojoj, koliko god da je mala, još ima više veličina nego što ih trenutačno ima i SDP. S obzirom na to da te veličine unatoč uglavnom mizernim izbornim rezultatima i dalje imaju visoko mišljenje o sebi, teško je očekivati da bi prihvatili suradnju s nekim tko sebe smatra još većim. Kad se stranka zove po Esih i Hasanbegoviću, tko je osim njih može voditi i nisu li unaprijed osuđeni da postanu stranka poslušnika u kojoj su jedino Esih i Hasanbegović neovisni. I konačno, kako će to zvučati učlanio sam se u “Brunu Esih... ili izbačen je iz “Brune...”

Bruna Esih Neće podržati Vladu Esih: Dug i sretan brak novim mladencima Sabor CIVILIZIRANJE POLITIKE Je li tolerancija ušla u politiku Zašto ne Kafić koji je zbog Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića postao važna politička pozicija
Rene Marincel
USPJEŠNI PAR
Otkrivamo koga ljubi kći poznatog Hrvata, uživa u luksuznom imanju i putu na Mauricijus!
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar navijač
  navijač:

  Kako god se zvali , imat će više glasova od HNS a u njegovim najboljim danima.

 • nikolabu:

  Kakava analiza!!! fantastično!!! vrh hrvatskog novinarstva! Vidim da postoji brutalna potreba ocrniti navedeni dvojac ali izgleda da nema materijala pa se pribjegava ovakvim tekstovima....ako se ne varam ovo je treći ovakav tekst u poslijednja dva dana. Volio bih kada bi ... prikaži još!bi se uvaženi novinar i uvaženi trolovi bavili tematikom prevare birača koja se bez sumnje dogodila.

 • john.drum.501:

  Gopon piskaralo bez novinarske etike, pa sa hrvatskim predznakom je i HNS koji je optuživao RH za agresiju. Vi ste barem skromni, Apsolutno po nićem nitko vas neće pamtiti. Nižerazredno piiskaralo u nekoj žutoj štampi pred bankrotom. I što je ... prikaži još!e još šef rekoao? Da morate "popljuvati" i MOST. domoljubi Gregorić, Todorić, Dalić... uništavaju ostatke ostataka od države.