Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.07.2019. u 13:12

Zemlja s najviše ateista i agnostika je Tunis – njih je više od 30 posto, a jedina arapska zemlja u kojoj je smanjen broj onih koji ne vjeruju je Jemen.

Sve manje Arapa, posebno među mladima, izjavljuje da su vjernici. Prema istraživanju koje je provela agencija Arab Barometer za arapski program BBC-ja među 25.000 ispitanika u 11 zemalja, uključujući i Palestinski teritorij, broj muslimanskih vjernika posljednjih godina znatno je smanjen.

Arapa koji sebe ne smatraju vjernicima 2013. je godine bilo osam posto, a sada ih je 13 posto, među mlađima od 30 godina čak 18 posto. Zemlja s najviše ateista i agnostika je Tunis – njih je više od 30 posto, a jedina arapska zemlja u kojoj je smanjen broj onih koji ne vjeruju je Jemen.

Ispitivani su i stavovi o drugim pitanjima vezanim uz religiju, primjerice o ulozi žene u društvu. Većina ispitanika smatra prihvatljivim da predsjednik ili premijer u njihovoj zemlji bude žena. Jedina zemlja u kojoj se manje od 50 posto ispitanika ne protivi ženi čelnici je Alžir. Ipak, u svim zemljama većina ispitanih drži kako bi u obitelji muževi trebali imati posljednju riječ u donošenju odluka vezanih za obitelj. Maroko je jedina država u kojoj manje od 50 posto ispitanika drži da muškarac mora imati posljednju riječ u obitelji. Stav im je: žena može upravljati, ali ne u mojoj kući.

U svim arapskim zemljama jako je nizak postotak stanovništva koje prihvaća homoseksualnost. Najotvorenija zemlja prema homoseksualcima je Alžir u kojem je 26 posto ispitanika otvoreno prema njima, a istodobno ta je država najzatvorenija prema ženama. U Libanonu, za koji se drži da je otvorena zemlja, samo šest posto ispitanih prihvaća homoseksualne osobe.

Najvoljeniji strani lider u arapskim zemljama turski je predsjednik Erdoğan, a ruski predsjednik Putin daleko je popularniji od američkog predsjednika Trumpa. U svim arapskim zemljama kao “prijetnja” se percipira Izrael.

I unutar muslimanskog svijeta dolazi, dakle, do promjena. I one su, čini se, mnogo brže nego što se misli u zapadnim zemljama. Kojom se brzinom te promjene događaju, ovisi i o društvenom i ekonomskom stanju u njima. Stoga i na sve imigrante ne treba gledati kao na zadrte islamiste.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
19:56 06.07.2019.

Potpuno krivo. Religija i vjera nisu isto, gospodine.

PE
Peropero
14:33 06.07.2019.

HDZ je pudlica Crkve, a ne obrnuto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije