Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava o novom zakonu

Broj potpisa mora se znati prije prikupljanja

29.10.2014., Zagreb - U Saboru je odrzana tematska sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politicki sustav  s temom Zakona o referendumu. Ingrid Anticevic Marinovic , Pedja Grbin , Vladimir Seks , Nenad Stazic , Marin Jurjevic.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.10.2014.
u 00:15

Između prikupljanja potpisa na trgu i u državnom uredu većina je za trg koji jamči slobodu, dok ured jamči sređenost

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin u raspravi o nacrtu Zakona o referendumu najavio je da će za 10 do 15 dana predložiti da se u povodu zahtjeva za referendum o izbornom sustavu Ustavnom sudu prvo pošalje upit jesu li ispunjene formalne pretpostavke, ovisne o potrebnom broju potpisa birača.

Većina, pa i Vladimir Šeks, kaže da bez izmjena Ustava i Ustavnog zakona, za što je potreban konsenzus koji moraju dogovoriti najodgovornije osobe najvećih stranaka, ne bude li političke zrelosti, svijesti i odgovornosti, tada će predloženim zakonom samo parcijalno biti riješena referendumska materija, izazivajući i dalje dvojbe i političke nesporazume. Na to je Grbin izrazio žaljenje što Šeks, koji se ogradio da govori kao član odbora jer nema stav HDZ-a, nije u poziciji da uime HDZ-a razgovara jer je uvjeren da bi se vrlo brzo i na zadovoljstvo svih građana dogovorili. Na Šeksov upit rekao je da iza prijedloga, preinačene verzije zakona iz 2011. koji tada nije prošao, stoje stručne službe Sabora, ministarstva i zastupnici. Većina se zauzela da se točno propišu javni prostori i onemogući lokalnim čelnicima da određuju gdje će se potpisi prikupljati, a ideja je da uredi državne uprave ostanu kao alternativa organizatorima referenduma.

– Dilema je želimo li referendumsku demokraciju trga ili ureda. Svatko tko želi imati ozbiljnu referendumsku demokraciju bit će za trg, ured jamči sređenost, a trg više slobode i nema sumnje što nam je činiti – rekao je Milorad Pupovac. Za razliku od izbora, on bi kod referenduma isključio dijasporu "jer inače argumentacija o dvostrukom pravu glasa manjina pada u vodu". Ministar Arsen Bauk, a složio se i Grbin, drži da pitanje ustavnosti referenduma još treba ostaviti za kraj procesa, radi otvaranja mogućnosti dogovora s vlašću, a ne prije prikupljanja potpisa. Broj potpisa mora se znati prije prikupljanja potpisa.

>> Stanić: Referenduma će biti i autoceste ostaju u vlasništvu građana

>> Koliko je potpisa potrebno: 'Nema smisla sada prilagođavati pravila'

Komentara 7

VL
VERUM LIBERET
05:20 30.10.2014.

Na ovoj slici ne znaš tko je ljepši i draži Hrvatima. Možda sarkastik Stazić ili "Pipl mast trast as", Peđa "the boss" iskrivljavanja Ustava ili Šeks i Jurčević braća po čašici. Trust mozgova u ozbiljnoj raspravi kako narodu onemogućiti neposrednu demokraciju.

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
00:58 30.10.2014.

Ma nemoj pupavac bi isključio Hrvate vani a uključio srbe unutra. Jaka logika.

DU
Deleted user
05:42 30.10.2014.

vec je i vrapcu na grani jasno da politicari samo polemiziraju i polemiziraju a stvar je jako jednostavna...toliko se pozivaju i usporedjuju ( ljestvice, pokazatelji....ovi i oni) sa razvijenim zemljama europe, a nece precrtati sustav kakav imaju razvijene zemlje europe. zasto? jer njima nejde u korist! ali odmah bi se precrtavali zakoni i propisi koji se ne uklapaju u hrvatski sustav, razvijenost....zasto?jer njima ide u korist! 200 000 glasova u mjesec dana sa potpisivanjem na ulici! nikakvi postoci koji stvaraju prostor za muljazu. pa onda nek potpisuje tko hoce pa da nas je i 10 miliona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije