Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

Koliko je potpisa potrebno: 'Nema smisla sada prilagođavati pravila'

Josip Kregar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.10.2014.
u 08:47

Ako potpise znamo prebrojiti kada je riječ o svim drugim situacijama, onda je ovdje ista stvar – rekao je nezavisni zastupnik Josip Kregar

Nakon što je završilo prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornih pravila Inicijative 'U ime obitelji', ostalo je nejasno koliko je potpisa zapravo potrebno prikupiti.

Iz Inicijative su izvijestili kako su prikupili više od 350.000 potpisa te da još prikupljaju sve potpisne knjižice. Smatraju kako imaju potrebnih 374.000 potpisa, dok ministar Arsen Bauk tvrdi da za raspisivanje referenduma trebaju imati 452.000 potpisa. Bauk je objasnio kako je tu riječ o 10 posto od ukupnog broja birača upisanih u registar, uključujući i birače u dijaspori.

– Nema smisla prilagođavati pravila trenutačnoj situaciji, kako je bilo prije, tako neka bude i sada. Nakon završene utakmice govorimo da pravila nisu bila dobra. Ne treba ništa novoga izmišljati, onako kako je do sada pravila tumačio i Odbor i Ustavni sud, treba primijeniti i u ovom slučaju. Ako potpise znamo prebrojiti u svim drugim situacijama, onda je ovdje ista stvar – rekao je nezavisni zastupnik Josip Kregar u emisiji hrvatskog radija U mreži prvog. – U ovom bi zadnju riječ trebali imati organizatori, ako nisu skupili dovoljan broj potpisa, organizatori to trebaju reći – rekao je Kregar.

Voditelj pravnoga tima građanske inicijative “U ime obitelji” i član Organizacijskoga odbora odvjetnik Krešimir Planinić istaknuo je kako pravila glase 10 posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj. – Ako se ne mijenjaju pravila, jednostavno je doznati koliko je 10 posto. Žalosno je da predstavnici javne vlasti do sada nisu izrekli taj broj – rekao je Planinić. Na Kregarov komentar kako se još uvijek ne zna koliko je potpisa prikupljeno, Planinić je rekao kako se više od 350.000 ljudi izjasnilo da želi referendum i da su poslali poruku da nisu zadovoljni.

– Vidite da političari ni na koji način ne žele promijeniti izborni sustav. Vi ne možete reći da postoji politička volja, četiri godine birači ove zemlje očekuju da napravite neki pomak – izjavio je Planinić. HDZ-ov Milan Kovač istaknuo je kako ovakav izborni zakon nije dobar. – Prvo, u onom dijelu o Hrvatima koji žive izvan Hrvatske. Nas muči zašto se u ovom trenutku Inicijativa uopće nije dotakla te teme, ta tri fiksna zastupnika koja biraju Hrvati iz dijaspore – poručio je i Kovač i otkrio kako će uskoro izaći inicijativa HDZ-a o izbornom zakonu.

Kregar je podsjetio kako je on napisao prijedlog koji je uvršten u dnevni red Sabora, kao i da postoji jasan stav o potrebi radikalnog mijenjanja izbornog sustava koji se ne svodi samo na preferencijalno glasovanje. – Izgleda da Kovač predlaže da bi sve ono što HDZ i SDP naprave pogrešno Inicijativa trebala popraviti. Trebali bi održati 100 referenduma da bi ispravili sve što su prije dogovarali HDZ i SDP – poručio je Planinić i dodao kako su ponuđena pravila primjenjiva od stupanja referendumske odluke na snagu.

Na pitanje što ako Inicijativa nije uspjela prikupiti dovoljan broj potpisa, Planinić je rekao da se treba fokusirati na sadržajnu poruku više od 350.000 ljudi. – Svaka zemlja u kojoj se ovako nešto dogodi povela je veliku javnu raspravu o tome zašto je nepravedan ovaj izborni sustav, je li to legitimno. Htio bi da to potakne ljude na sadržajne rasprave – rekao je. Rasprava se nastavila na temu sastavljanja koalicija prije i poslije izbora. – Koja europska zemlja ima ovakav sustav da s koalicijskim sporazumom možete ući u Sabor sa strankom ispod 2 posto glasova? – rekao je Planinić na Kovačevo pitanje je li prihvatljivije da se koalicije sastavljaju prije ili poslije izbora.

Kregar je na kraju zaključio kako nema smisla raspisivati referendume za svako pitanje jer je referendum sredstvo koje se koristi za ispitivanje volje birača o jednom konkretnom pitanju. – U ovom pitanju je previše toga sadržano – rekao je Kregar, na što je Planinić odgovorio kako je promjena izbornog sustava važno pitanje.

>> U ime obitelji: Imamo dovoljno potpisa; Bauk: Treba vam još 100 tisuća

Komentara 80

DU
Deleted user
09:08 07.10.2014.

sada će političari sve napraviti da obećaju sve i svašta samo da se referendum ne održi. to je jeftino i to ne smije proći na ustavnom sudu. ova politička mafija treba dobit šamarčinu od narado za ovo sto nam rade!

TO
tomislav10
09:06 07.10.2014.

Političke elte rade sve kako bi svaki referendum unaprijed pao u vodu. Referendumski prag treba spustitit na apsolutni iznos od 100000 potpisa, pa neka se političari brinu o tome zašto neke stvari prolaze mimo njivove želje i volje.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
09:10 07.10.2014.

...biračko tijelo se svaki put mijenja... jedanput se otpisuje dijaspora... a drugi put dopisuje.... ovisno o dnevno političkim potrebama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije