Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demografske promjene

Broj muslimana skače tri puta

01.12.2017.
u 18:41

Američki Pew centar objavio je studiju – u Europskoj uniji broj muslimana mogao bi skočiti sa 25,8 na 75,6 milijuna do 2050.

U posljednjih nekoliko godina u Europu došlo je mnogo migranata i ljudi koji traže azil u nekoj od zemalja Europske unije, a oni su velikom većinom muslimani.

Upravo zbog toga promijenila se i struktura stanovništva na području Europske unije pa muslimani danas čine oko 4,9 posto stanovništva Europske unije, Švicarske i Norveške (25,8 milijuna). Američki istraživački centar Pew u Berlinu predstavio je jučer svoje projekcije na koji će se način mijenjati struktura europskog stanovništva u sljedećih tridesetak godina.

Tri scenarija

Naravno, nemoguće je potpuno točno predvidjeti buduće migracijske trendove jer migracije i iseljavanje ovise o cijelom nizu političkih i gospodarskih faktora. Uvelike ovise o mogućem razbuktavanju nekih novih sukoba kojih na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, na žalost, nikada ne nedostaje.

No zato je načinjena procjena situacije po tri moguća scenarija. Prvi od njih je scenarij nulte migracije, odnosno slučaja kada bi useljavanje muslimanskih izbjeglica odmah bilo potpuno zaustavljeno. Imajući u vidu da je migrantska ruta preko Sredozemlja vrlo aktivna, taj je scenarij neizgledan, no i po njemu bi udjel muslimana u Europi 2050. godine narastao na 7,4 posto stanovništva (35,8 milijuna). Mahom zbog velikog prirodnog prirasta muslimana u odnosu na ostale vjerske skupine u Europi. U tom bi slučaju u Njemačkoj njihov broj narastao sa sadašnjih 6,1 posto na 8,7 posto. U Švedskoj bi ih bilo 11,1 posto.

Drugi je scenarij srednje migracije, useljavanje muslimana po istim osnovama kao i danas, ali bez tražitelja azila. Postotak te skupine 2050. iznosio bi oko 11,2 posto (58 milijuna). Treći scenarij, po kojemu bi se priljev migranata događao po sličnim parametrima kao u zadnjih nekoliko godina, muslimani bi 2050. činili 14 posto stanovništva Europe (75,6 milijuna), tri puta više nego sada. A bili bi koncentrirani u nekoliko zemalja, pa bi u Švedskoj činili 30,6 posto stanovnika, u Njemačkoj oko 19,7 posto, Francuskoj oko 18 posto stanovnika.

U Hrvatskoj mali pomaci

Analiza Pew centra predviđa i razvoj događaja u Hrvatskoj, no velikih pomaka ni u jednom od tri scenarija nema. Trenutačno muslimani čine 1,6 posto stanovništva Hrvatske, a prema scenariju nulte migracije do 2050., njihov udjel mogao bi narasti na 1,8 posto. U slučaju scenarija srednje migracije, broj muslimana u Hrvatskoj narastao bi na dva posto, a u ekstremnom trećem scenariju, udio bi narastao na 2,1 posto.

Komentara 37

DU
Deleted user
18:54 01.12.2017.

znači 2120 godine brak je zajednica muškarca i žene u čitavoj EU te nema više mogućnosti da dva muškarca kupe djecu .

KO
kordunmoj75
19:11 01.12.2017.

To je bozija kazna za zapad,jer su priznali istopolne brakove,nazalost,iz tih brakova nema obitelji,nego samo jad i bjeda,dok muslimani imaju po pet-sest zena i svaka im rodi po 10 djece,nasi se muskarci izmedjuse "kurvaju"i zene.

ZA
zadar1
19:08 01.12.2017.

tako i treba....onda bar nece biti ovih zena iz wellcame i ostalih....tj. biti ce ih ali ce biti zamotane i udane...😎😎😎

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije