Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

Broj zaraženih u svijetu dosegnuo 25 milijuna, u Sloveniji zabilježen 31 novi slučaj zaraze

Koronavirus u Italiji
Foto: EXPA/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.08.2020.
u 07:35

Najviše slučajeva zabilježeno je u SAD-u, Brazilu te u Indiji.

U svijetu je do sada zaraženo gotovo 25 milijuna ljudi. Zabilježeno je 842,499 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. Najviše slučajeva zabilježeno je u SAD-u, Brazilu te u Indiji. 

Tijek događaja: 

11:32 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 769 testova potvrđena 31 zaraza koronavirusom, a nije bilo novog smrtnog slučaja, objavila je u nedjelju slovenska vlada na twitteru.

Broj novozaraženih je za šest manji nego prethodni dan, kad je sa znatno više testiranih (1328)  bilo utvrđeno 37 novih zaraza, a manji broj testiranja uobičajen je u danima vikenda. Trenutno je u bolnicama 24 oboljelih od Covida-19, od čega  je njih dvoje na intenzivnom odjelu, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Od početka epidemije u Sloveniji se koronavirusom zarazilo 2865 ljudi, aktivnih slučajeva je trenutno 449, a do sada je s posljedicama Covida-19 umrlo ukupno 133 ljudi. Slovenska vlada objavila je da je zbog smanjenja rasta zaraza u Srbiji tu državu sa "crvene" epidemiološke liste uvrstila na "žuti" popis zemalja umjerenog epidemiološkog rizika, što znači da slovenski državljani i oni sa stalnim prebivalištem u Sloveniji mogu iz Srbije ući u Sloveniju bez obvezujuće karantene.

Hrvatska pak, javljaju slovenski mediji, i prema novoj odluci vlade ostaje na "crvenoj" listi zbog rasta broja novooboljelih zadnjih tjedana. No, slovenski  državljani i oni s prebivalištem u Sloveniji ne podliježu karanteni nakon povratka kući ako u Hrvatskoj imaju nekretninu i ako u Hrvatskoj provedu manje od 48 sati, a brojni su izuzeci od karantene za hrvatske prekogranične radnike i za tranzit kroz Sloveniju.

11:00 - Na dan kad je Indija zabilježila svjetski rekord u dnevnom porastu broja novozaraženih u pandemiji covida-19 broj zaraženih u svijetu dosegnuo je u nedjelju 25 milijuna, prema podacima britanske i francuske novinske agenije Reuters i Afp. 

Podaci pokazuju stabilni rast broja oboljelih u svijetu uz premještanje glavnih žarišta iz SAD-a i Latinske Amerike u Indiju.

Indija je u nedjelju zabilježila novi 78.761 slučaj zaraze koronavirusom premašivši tako američki rekord od 77.299 zabilježen sredinom srpnja.

Indija je sada s 3,5 milijuna zaraženih iza Brazila (3,8 milijuna zaraženih) i SAD-a (5,9 milijuna zaraženih).

7:41 -  Brazil je u posljednja 24 sata zabilježio novih 758 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom, te 41,350 novih slučajeva zaraze, objavilo je u subotu brazilsko ministarstvo zdravstva.

Ta južnoamerička država sada ima ukupno 120,262 smrti i 3,846,153 potvrđenih slučajeva koronavirusa. Brazil je, u smislu broja smrtnih slučajeva i broja zaraženih, pandemijom koronavirusa druga najpogođenija zemlja svijeta nakon Sjedinjenih Država. 

Ipak, posljednjih se tjedana dnevni porast broja novih slučajeva počeo stabilizirati.

Koronavirus u Italiji
1/12

7:00 - Kina je zabilježila devet novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su svi uvezeni, što znači da rekordnih 14 dana zaredom nije bilo lokalno prenesenih novih slučajeva covida-19, objavila je u nedjelju nacionalna zdravstvena komisija.

Broj uvezenih slučajeva - pronađenih kod ljudi koji su doputovali u Kinu iz inozemstva - isti je kao i prethodni dan. Tri su zabilježena u Šangaju, po dva u provincijama Fujian i Sichuan, te po jedan u Tianjinu i Guangdongu, objavila je komisija.

Dosad najdulji period bez lokalnog prijenosa zaraze u Kini, gdje su se krajem siječnja počeli prijavljivati prvi slučajevi covida-19, bio je 13 dana zaredom između 24. svibnja i 5. lipnja.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze u Kini sada iznosi 85,031, s 4,634 smrtnih slučajeva.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
20:19 30.08.2020.

Strahota: do sada oboljelo gotovo 0,3% svjetske populacije!!! Užas, tragedija,..... Lockdown odmah, zaustaviti svijet na najmanje 4 mjeseca da spasimo kaj se još spasiti da....

DU
Deleted user
11:32 30.08.2020.

Obicna gripa xD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije