Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJSKE AKCIJE U BRAZILU

Broj mrtvih stalno raste: 'Bojali smo se pandemije, no ovo je još gore'

Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
18.05.2020.
u 10:47

Nascimento radi u jednoj od najvećih bolnica Rio de Jainera i dobro zna opasnosti koje nosi koronavirus.

Gdje si? upitala je Maria Diva do Nascimento putem poruke svog 20-godišnjeg sina kad je prošlog petka čula vijest o policijskoj raciji u favelama Rio De Janeira

Sin joj je ubrzo odgovorio da je na putu kući, no to je ujedno bila i posljednja poruka koju joj je poslao. Nekoliko sati kasnije, dok je ručala, doznala je tragičnu vijest – njen sin je ubijen.

Nascimento radi u jednoj od najvećih bolnica Rio de Janeira i dobro zna opasnosti koje nosi koronavirus. Četiri dana prije zbog COVID-19 preminuo je njen prijatelj. kao i zaštitar iz bolnice. Više od polovice njenih kolega s posla zaraženo je. 

Sin Allyson bio je diler i radio je za jednu od najstarijih kriminalnih organizacija ''Crvena zapovijed''. Zbog svog posla nije mogao ostati kod kuće, kao što su vlasti tražile od građana. Osim Allysona, ubijeno je još 12 osoba, a od početka godine u policijskim akcijama ubijeno je čak 2000 osoba, uglavnom mladih Brazilaca, piše Guardian.

Takve akcije nisu nikakva novost Brazilu, no u Riju je prošle godine ubijeno 1810 osoba. Stanovnici favele ogorčeni su na policiju zato što policijske akcije u vrijeme koronavirusa nisu zaustavljene.

– Ja sam ga donijela na ovaj svijet i nitko nije imao pravo uzeti ga – rekla je u subotu majka ubijenog Allysona pripremajući se za posljednji oproštaj.

– Umjesto da šalju liječnike i medicinske sestre da zaštite stanovnike od koronavirusa, vlasti šalju policiju, blindirana vozila i helikoptere da nas ubiju – kazao je Bruno Itan, fotograf koji je zabilježio policijsku akciju u petak. Na jednoj od fotografija vide se policajci s maskama kako stoje iznad tijela ubijenih mladića.

Renata Souza, zastupnica u Kongresu, zahtjeva istragu ''o masakru'', kako naziva ovu akciju policije.

– Ljudima treba pomoći, a ne pucati na njih – požalila se Souza i dodala kako je nehumano da se takve operacije nastavljaju tijekom pandemije. 

Stanovnici favele opisali su dramu koju su proživljavali u petak. Rekli su kako je policija došla uz pratnju pucnjeva i eksplozija te da su uništene neke kuće i oštećeni zidovi. Stradali su i spremnici s vodom, a šteta je nastala i na električnoj mreži zbog čega je na tisuće osoba ostalo bez struje. Broj ubijenih u akciji i broj onih koji su preminuli od COVID-a 19 taj je dan bio isti – 13.

– Bojali smo se pandemije, no ovo je još gore. Bilo je toliko tijela da je to bilo teško povjerovati – rekao je Itan.

– Tijela su bila bačena na hrpu. Morali smo ih nositi niz ulicu – rekao je jedan od mještanina koji su pomagali ukloniti tijela. Neki vjeruju da je policija mučila mladiće prije nego što ih je ubila, no iz policije to negiraju. Pohvalili su se uspješnom misijom i zapljenom osam pušaka i 85 ručnih granata.

– Naravno da broj ubijenih nikoga ne veseli, no mi nismo birali ovakav završetak – rekao je Marcus Amim, zapovjednik operacije. Za krvoproliće je optužio članove bande koji su imali teško naoružanje. 

Ključne riječi

Komentara 3

LA
lajh1985
11:39 18.05.2020.

Sto bi trebali sada oni moci slobodno dilati i policija ne bi trebala nista kontrolirat zbog covida...i sad se majka cudi jel su ga ubili,a znala je da dila

GA
Gajger
18:49 18.05.2020.

Jadni dileri droge, brazilska policija stvarno nije fer prema njima.

AN
anticenzura55
16:01 18.05.2020.

Tamo je sada filo-Amerikanac na vlasti, nema vise utjecaja Vatikana, zato nije moguce dilati svim i svacim, i jurisati u razvaljacinu svijeta sa migrantima, ovako kao i u Europi sa ovim nesretnim Papom sto je ucinio brlog od Europe, najopasnije mjesto na kugli za zivot.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije