Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanost iz školskih klupa

Brodski gimnazijalci odredili Hubbleovu konstantu i dokazali postojanje tamne tvari

Slavonski Brod: Gimnazija Matija Mesić domaćin je treće SF konvencija X-e-con
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/5
23.10.2023.
u 17:02

Mladi astronomi Nikolina, Mihael i Dominik osvojili su pregršt nagrada na brojnim natjecanjima, a već drže i samostalna predavanja i radionice

Određivanje Hubbleove konstante i Rotacijske krivulje galaktika kao dokaz tamne tvari. O ovim zahtjevnim temama razgovaralo se na trećoj znanstveno-fantastičnoj konvenciji X-e-con u organizaciji Astronomskog društva "Gea x" u Slavonskom Brodu. Predavači, međutim, nisu bili diplomirani znanstvenici, fizičari ili astronomi, kako ste vjerojatno pomislili, nego učenici brodske Gimnazije Matije Mesića, braća blizanci Mihael i Dominik Lovrić te njihova kolegica iz četvrtog razreda prirodoslovno-matematičkog smjera Nikolina Žderić. Njihova programerska radionica i predavanje bili su odlično popraćeni i svima zanimljivi.

- Hubbleova konstanta određuje se na osnovu promjene sjaja nekih zvijezda u određenom periodu, a onda pomoću te Hubbleove konstante možemo odrediti starost svemira. Što se tiče rotacijskih krivulja galaksija, pomoću grafova i 2. Newtonovog zakona dokazali smo da mora postojati neka tamna, nama nevidljiva tvar koja omogućava da se galaksije ne raspadnu i da se kreću puno većom brzinom od očekivane – objašnjava Mihael.

Mladi astronomi iz brodske Gimnazije sudjelovali su na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima i osvojili pregršt nagrada. U astronomiju su se zaljubili dijelom iz znatiželje, a dijelom na poticaj profesorice Marine Gojković koja s njima radi od prvog razreda. Astronomija, kažu, nije samo gledanje zvijezda i odlazak u svemir. Njih privlači to što uz pomoć matematičkih proračuna i fizičkih formula mogu dokazati stvari koje ne mogu izravno vidjeti i koje su toliko daleko od njih da ih u svom životu vjerojatno neće moći percipirati.

VEZANI ČLANCI:

- Matematika i fizika su mi omiljeni predmeti, pa je vjerojatno i to jedan od razloga zašto sam se pronašla u astronomiji. Naime, većina ljudi na spomen astronomije prvo pomisli na zvijezde, iako tu zapravo ima ima puno više matematike i fizike nego što se misli, osobito astrofizike - govori Nikolina.

Izučavajući astronomiju, troje mladih Brođana naučilo je jako puno. Samo gledanjem u noćno nebo, bez karte i drugih pomagala, prepoznat će brojna zviježđa. Znaju kako "rade" zvijezde i galaksije, prema kojim se formulama određuje okretanje planeta oko Sunca. U zadnjoj godini srednje škole, prirodno, već razmišljaju o studiju i poslu kojim će se baviti u budućnosti. Mihael će se posvetiti znanstvenom radu u fizici, a bacio je oko na fakultet u Leipzigu. Nikolina još nije definitivno odlučila, dok Dominik planira upisati FER. 

- Volim fiziku, matematiku i astronomiju, ali najveća strast mi je programiranje. To radim od četvrtog razreda osnovne, bio sam i na nekim državnim natjecanjima tako da mislim da ću se time nastaviti baviti. Međutim, da mi netko ponudi odlazak na svemirsku postaju da vidim kako to izgleda, definitivno bih pristao – kaže Dominik. 

VIDEO Supermjesec na nebu iznad Osijeka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije