Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisan ugovor

Brodski Biotehnološki centar radit će analize na mikotoksine

analiza mikotoksina,ugovor,KWS
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
14.11.2014.
u 17:25

Direktor Centra Marko Šimić izrazio je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom koja, prema njegovim riječima, otvara nove mogućnosti

Centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije potpisao je ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Sjeme d.o.o., članicom njemačke KWS Grupe. Time je pokrenut višegodišnji projekt suradnje na području preventivnog djelovanja protiv aflatoksina na hrvatskim farmama. Kako bi se u budućnosti smanjila mogućnost značajnije pojave aflatoksina, partneri su odlučili ujediniti znanje i iskustvo iz područja selekcije kukuruza i toksikološke analitike te uz podršku najmodernije laboratorijske tehnike pomoći hrvatskim poljoprivrednicima da djeluju preventivno čitavim spektrom raznih mjera.

– Mnogi poljoprivrednici ne znaju da problem s aflatoksinima obično počinje već pri samoj sjetvi, kad izaberu nepogodan hibrid kukuruza. Neodgovarajuća njega usjeva dodatno pogoduje razvoju plijesni na biljkama pa životinje daju mlijeko koje ne udovoljava toksikološkim kriterijima – kaže direktor tvrtke KWS Darko Babić. Stručnjaci ove tvrtke na temelju uzorkovanja zaliha kukuruza u zrnu ili silaži detektirat će žarišna područja aflatoksina i educirati proizvođače.

Direktor Centra Marko Šimić izrazio je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom koja, prema njegovim riječima, otvara nove mogućnosti.

– Ugovorom su osigurana sredstva za nabavku uređaja za analizu mikotoksina, posebice aflatoksina B1 i G1 u kukuruzu u zrnu i silaži te u drugim poljoprivrednim proizvodima – rekao je Šimić. Dodao je kako će slavonski poljoprivrednici sada moći napraviti analizu u neovisnome laboratoriju te dobiti potvrdu kvalitete svoga proizvoda, s kojom će biti konkurentniji na tržištu.

>>Kancerogeni aflatoksin pronađen i u mlijeku u Vojvodini

>>Toksično mlijeko: Povišen aflatoksin pronađen u 70 uzoraka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije