Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU PREKRŠILI PRAVILA

Brodovi kineske i ruske mornarice prošli japanskim tjesnacem Tsugaru

Russian Navy's Steregushchiy-class corvette No.335 sails on the sea near Japan
Foto: Defense Ministry of Japan
1/2
19.10.2021.
u 08:45

Rusija i Kina su od 14. do 17. listopada održale zajedničke pomorske vježbe u Japanskome moru u sklopu pomorske suradnje

Deset brodova kineske i ruske ratne mornarice u ponedjeljak je plovilo tjesnacem koji razdvaja glavni japanski otok i njegov sjeverni otok Hokkaido, priopćila je japanska vlada, dodajući da pomno prati takve aktivnosti.

Ovo je prvi put da Japan potvrđuje informaciju o plovidbi brodova kineske i ruske mornarice tjesnacem Tsugaru koji razdvaja Japansko more od Pacifika.

Premda tjesnac spada u međunarodne vode, veze Japana i Kine odavno nagriza spor u čijem je središtu skupina otočića u Istočnome kineskom moru. Teritorijalni spor postoji i između Tokija i Moskve.

"Vlada pomno prati aktivnosti brodova kineske i ruske mornarice u području blizu Japana poput ove", rekao je zamjenik glavnog tajnika kabineta Yoshihiko Isozaki na redovitoj konferenciji za novinare u utorak.

"I dalje ćemo biti maksimalno angažirani kada su posrijedi nadzorne aktivnosti u vodama i u zračnom prostoru oko Japana", kazao je.

Glasnogovornik japanskog ministarstva obrane izjavio je da se ne radi o ulasku brodova u japanske teritorijalne vode i da prolaskom kroz tjesnac plovila nisu prekršila međunarodna pravila.

Rusija i Kina su od 14. do 17. listopada održale zajedničke pomorske vježbe u Japanskome moru u sklopu pomorske suradnje dviju zemalja. U vježbama su sudjelovali ratni brodovi i brodovi za potporu iz Ruske pacifičke flote.

Moskva i Peking posljednjih nekoliko godina njeguju međusobno bliskije vojne i diplomatske veze s obzirom na razdoblje u kojem su se odnosi obiju zemalja sa Zapadom pogoršali.

>> VIDEO Vozači Ubera u štrajku: 'Tražimo svoje novce koje nam duguju'

Komentara 7

Avatar Sidewinder
Sidewinder
11:12 19.10.2021.

Savez Kine i Rusije, san svakog ruskog trola. Realnost je takva da Kina iskorištava Rusiju

SA
SamoLijevo
08:47 19.10.2021.

Fokus svijeta je i službeno u istočnoj Aziji. Hoće li Europa iskoristiti situaciju ili će desničari poput Orbana i Poljske sabotirati Europu?

MP
miroslav.petkovic.7564
09:41 19.10.2021.

Zvezdomor di je problem medunarodne su vode.Mozes samo gledat skupa sa amerin..Prdnut ne smis isto ko i onaj Smericki brod sto ga Rusi istjerase iz zaljeva Petra Velikog.. Pobjegli kao u Avganistanu skupa stobom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije