Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Brodosplit za Obalnu stražu gradi brodove vrijedne 385,4 milijuna kuna

- Oružane snage dobit će nove sposobnosti, a hrvatsko brodogradilište konkurentan proizvod koji ćemo moći plasirati dalje u svijet - kazao je ministar Ante Kotromanović.
02. prosinca 2014. u 15:37 2 komentara 1323 prikaza
Kotromanović Debeljak
Foto: Tino Jurić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik Uprave brodogradilišta Brodosplit Tomislav Debeljak potpisali su Ugovor o izgradnji obalnih ophodnih brodova, u Muzeju Brodosplita u Splitu, izvijestili su iz Ministarstva.

Brodosplit će izgraditi pet brodova za potrebe Obalne straže vrijedne 385,4 milijuna kuna. - Oružane snage dobit će nove sposobnosti, a hrvatsko brodogradilište konkurentan proizvod koji ćemo moći plasirati dalje u svijet - kazao je ministar Ante Kotromanović. Naglasio je da će se za 15 mjeseci, nakon 20 godina, izgraditi prvi brod za potrebe Hrvatske ratne mornarice.

Posada će brojati 14 ljudi

- Iznimna mi je čast što možemo biti baš ti koji će stvoriti neku novu vrijednost i biti ti koji će štititi naše prekrasne otoke i Hrvatsku. Mogu obećati da ćemo dati sve svoje znanje i umijeće da napravimo vrhunski proizvod, koji će kasnije biti izvozni proizvod te da ćemo uključiti što više hrvatske proizvodnje i hrvatske pameti - rekao je predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak.

Brodovi dugi 41 metar bit će opremljeni s automatskim topom 30 mm i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm, te 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. - On ima brzinu 28 čvorova i vrlo je sposoban u progonu. Ima veliki doplov i autonomiju na moru 10 dana, a posada će brojati 14 ljudi - kazao je zapovjednik Obalne straže RH, komodor Marin Stošić, izvijestili su iz Ministarstva.

>>Gotovina, Ademi i Kotromanović na obljetnici Zime '94

>>Kotromanović: Hrvatska će nastaviti sudjelovati u operaciji ATALANTA

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
  • Avatar DZvonimir@KNIN
    DZvonimir@KNIN:

    Nevjerujem. Jednostavno nemožeš vjerovati SDP-u.Ti ubijaju Hrvatsku.

  • patuljčica..:

    Država potrošač? Nije dobro, hrvatska država je prezadužena i trebala bi trošiti manje a ne više. Vijest bi bila da se brodovi grade za neku Dansku, Norvešku, Britansku ..... tvrtku ..... a ne ovo.