Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srbijanska premijerka

Brnabić: 'Srbija se svrstala među najbrže rastuće ekonomije u Europi'

Ana Brnabić
Foto: Reuters/PIXSELL
01.10.2018.
u 15:58

Brnabić je sudionicima dvodnevnog međunarodnog skupa u Beogradu rekla kako je Srbija u prvoj polovici ove godine ostvarila rast bruto nacionalnog dohotka (BDP) od 4,85 posto, čime se, kako je rekla, 'svrstala među najbrže rastuće ekonomije u Europi'

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u ponedjeljak da uključivanjem u procese digitalnog preustroja cijela regija može postati "regija pobjednika" i da sve zemlje u okruženju imaju veliku šansu koju trebaju iskoristiti da u IT sektoru sustignu razvijene države.

Brnabić je, prigodom otvorenja Summita 100 biznis lidera u jugoistočnoj Europi, rekla kako "čvrsto vjeruje da je 4. industrijska revolucija ogromna šansa Srbije i cijele regije da uhvate korak s razvijenim svijetom".

Njezino mišljenje dijeli i predsjednica Srpske asocijacije menadžera i predsjednica UO Summita 100 Stanka Pejanović, čija je poruka da se "zajedničkim naporima" može pridonijeti i učiniti da "cijela regija bude konkurentnija i iskoristi prednosti digitalne transformacije".

Brnabić je sudionicima dvodnevnog međunarodnog skupa u Beogradu rekla kako je Srbija u prvoj polovici ove godine ostvarila rast bruto nacionalnog dohotka (BDP) od 4,85 posto, čime se, kako je rekla, "svrstala među najbrže rastuće ekonomije u Europi".

Premijerka očekuje da se taj trend održi i da na kraju godine rast BDP-a ostane iznad četiri posto.

Ona je naglasila da su "javne financije Srbije stabilizirane" jer već treću godinu zaredom ostvaruje suficit u državnom proračunu, uz smanjeni javni dug ispod 60 posto, u čemu je, kako kaže Brnabić, Srbija bolja od većine članica EU.

Brnabić je najavila da će u iduće tri godine srbijanska vlada, uz pomoć Svjetske banke, uložiti 60 milijuna eura u IT sektor i znanstvene projekte.

Summit 100 traje dva dana, a srbijanska premijerka najavila je za travanj 2019. godine još jedan međunarodni skup u Beogradu, regionalni summit "s uglednim gostima iz regije, Europe i svijeta", posvećen digitalnoj tehnologiji.

Beogradsku Paradu ponosa podržala i premijerka Ana Brnabić

1/0
Ključne riječi

Komentara 78

MP
miroslav.petkovic.7564
17:23 01.10.2018.

Nazalost mi se iseljavamo- Zemlja ostaje pusta nigdi nikog Srba barem ima sedan ipol miliona. Mi ako vako nastavimo. Za dvadeset god upola manje. I to sto ostane starci .Matematicki gledano tako je. Pa nasi rugajte se promislite dobro!

KA
KaraMarko
18:53 01.10.2018.

Srbija uz Poljsku ima najveci GDP u europi...investicija i industrije nikad vise nego sad se pravi... javni dug ispod 50 posto... pa neka im se smije regija...samo polako

SL
slovenc007
19:27 01.10.2018.

E dragi susjedi izgleda da če vas i Srbija ubrzo prestići!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije