Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slažu se izborne liste

Brkić na Kotromanovića u IV. jedinici, Ževrnja na Lalovca u X.

Brkić Kotromanović
Foto: Pixsell
16.10.2015.
u 13:37

Treći čovjek HDZ-a Čuljak prepustio prvo mjesto županu Galiću u V. jedinici

Iako se očekivalo da će “dan najveće napetosti” u HDZ-u biti baš jučerašnji kada su gotovo kompletirane izborne liste, neizvjesnost će se ipak protegnuti do nedjelje ili ponedjeljka.

Iako su prvi ljudi na listama već danima poznati, ipak ima malih promjena, a Predsjedništvo HDZ-a jučer je dobilo prijedloge koordinatora izbornih jedinica koji su dostavili imena koja su za liste predložili županijski i gradski odbori.

Bitka za Slavoniju

Tako će do ponedjeljka, kada u ponoć istječe rok za predaju lista Državnom izbornom povjerenstvu, trajati neizvjesnost tko će sve biti među 140 imena na HDZ-ovim koalicijskim listama u deset jedinica. Kada je riječ o prvima na listi, najveća je novost da prvi na listi u petoj izbornoj jedinici neće biti politički tajnik Tomislav Čuljak. Samozatajni Čuljak, strateg svih HDZ-ovih koalicija, nije prvi jer on ne želi biti prvi na listi, kao što ga ne zanimaju ni ministarske funkcije nakon izbora. Tako će nositelj liste biti Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan, a Čuljak će vjerojatno biti drugi. Slavonske jedinice branit će i glavni tajnik Milijan Brkić koji će biti prvi u četvrtoj, osječkoj izbornoj jedinici. Ranije se moglo čuti da bi Brkić mogao biti na listi za dijasporu, u 11. jedinici koju će nositi bivši ministar financija Ivan Šuker, ali očito se htjelo dodatno prisnažiti u Slavoniji gdje je HDZ-u konkurent HDSSB. Iako je HDZ generalu Mladenu Markaču nudio prvo mjesto na listi u II. jedinici, čini se da on tu ponudu nije prihvatio. U vrhu HDZ-a tek kažu da su u toj jedinici još otvorene sve opcije.

Ne bude li Markač na listi, prvi bi mogao biti šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić. Zna se da šef HDZ-a Tomislav Karamarko na izbore izlazi u devetoj jedinici, tradicionalnoj utvrdi HDZ-a, a u toj je jedinici i šefica kampanje Josipa Rimac. U toj će se HDZ-ovoj izbornoj bazi sučeliti sa SDP-ovim ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, pa bi se taj sraz mogao nazvati bitkom dvojice ministara policije, aktualnog i bivšeg. Drugi najjači hadezeovac Milijan Brkić u IV. jedinici još čeka oponenta iz SDP-a. Budući da je to vladajućoj stranci teška jedinica još se vijeća kojeg će ministra poslati na slavonsko “bojno polje”. Nagađa se da bi to čak mogao biti ministar obrane Ante Kotromanović koji je ranije figurirao kao prvi u II. jedinici. Naime, HDZ je tamo namjeravao kandidirati generala Markača, pa su u SDP-u Kotromanovića vidjeli kao njegovog jakog suparnika. Pošto Markač najvjerojatnije ispada iz igre, onda se u SDP-u premišljaju da Kotromanovića pošalju na megdan Brkiću u Slavoniju. Iako se politički tajnik Čuljak, iz HDZ-ove najjače trojke, izmaknuo s prvog mjesta u njegovu petu jedinicu navjerojatnije dolazi ministar branitelja Predrag Matić.

– HDZ je u završnoj fazi kandidacijskog postupka koji je iznimno demokratski. Našim županijskim organizacijama prepušteno je da daju svoje prijedloge kandidata za liste. Utvrdili smo te prijedloge na Predsjedništvu i sada se obavljaju daljnje konzultacije oko lista koje ćemo u sljedeći ponedjeljak usvojiti – rekao je Čuljak.

Ništa prije subote

U SDP-u liste se još uvijek drže u strogoj tajnosti. Predsjedništvo stranke na kojem će Zoran Milanović otkriti karte, odnosno reći kakav je konačan poredak imena i prezimena, održati će se tek u subotu ujutro prije sjednice Glavnog odbora na kojem će konačne liste biti i potvrđene. Drugim riječima, do zadnjeg će se trenutka tajiti. Ipak, već sada je više manje, uz nekoliko nepoznanica, jasno tko su ti koji će biti prvi na listama. Predsjednik stranke Milanović prvi je na listi u I. jedinici i protivnik će mu biti HDZ-ov Željko Reiner. Sigurna je i treća jedinica u kojoj će prvi biti ministar Siniša Hajdaš Dončić dok HDZ s druge strane u tu jedinicu šalje na prvo mjesto Žarka Tušeka. U sedmoj jedinici SDP na prvo mjesto stavlja ministricu Milanku Opačić, a HDZ gradonačelnika Karlovca Damira Jelića. U osmoj će se sučeliti SDP-ov Željko Jovanović i HDZ-ov Oleg Butković. U najjužnijoj jedinici, onoj X. kako sada stvari stoje prvi će biti ministar financija Boris Lalovac. Protivnik mu je HDZ župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Žervnja. U II. izbornoj jedinici još uvijek se ne zna tko će biti na prvom mjestu. Potpredsjednik stranke Gordan Maras to želi, a i šanse su mu ponovno narasle s obzirom da general Markač ipak neće na izbore pa je i pitanje treba li u toj jedinici “trošiti” Kotromanovića. Međutim, kao jedna od opcija za II. izbornu jedinicu spominje se i predsjednik Sabora Josip Leko koji je također opcija i za prvog u šestoj jedinici.

>>Vulin i Čačić i lijevo bi i desno, Josipović i Holy samo sa SDP-om

>>'Uveli smo red u stranku, a uskoro će biti red i u državi'

Komentara 92

KN
knjizevnik19
13:47 16.10.2015.

Domoljubna koalicija ostvaruju premocnu pobjedu nad Kukuriku koalicijom u svim izbornim jedinicama! U to sam potpuno siguran!

ŽA
Žarka
13:48 16.10.2015.

HDZ ce u najjacem sastavu zgaziti ove jadnike i maknuti ih jednom zauvjek..

Avatar de_niro
de_niro
13:46 16.10.2015.

To će biti bolno gledati kako će Brkić deklasirati Kotromanovića...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije