Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori u Bleiburgu
Povratak na članak

Britanski spisi otkrivaju što se dogodilo u Bleiburgu: 'Najgora odluka u mom životu'

U jeku rasprave o Bleiburgu mi vam donosimo svjedočanstva preživjelih svjedoka. Dokumentarni film ''Križni put – zločin bez kazne'' cjelovita je priča o najvećoj tragediji hrvatskoga naroda u njegovoj novijoj povijesti

Komentari 279

ZS
Zvolen.Slovakia
12:10 11.05.2019.

Na fotografijama je jako dobro vidljivo da je u povlačenju bilo civila zena djece i naravno Domobrana - svi su oni likvidirani ? Zasto !? Nisu to zaslužili ,ali smrdljivi i prljavi (vidljivo na slikama ) krvnici nisu imali milosti ;! Zato im nikada necemo oprostiti pokolj a naravno zaboraviti jos manje !

VL
DU
Dubrava
12:07 11.05.2019.

Stotine tisuća Hrvata ubijenih.Kao mali svaki je Zagrebčan Purger imao nekog svog stradalog tamo.Samo dotepenci,su likovali.1945 je zabijena okupatorska zastava.1995 smo im je vratili zabivši im na traktore.

VL
SO
SokolMali
11:50 11.05.2019.

Fašisti su počinili puno zla od Aušvica do Križnog puta .Kukasti križ ili crvena zvijezda,svejedno bitna je Crvena podloga tog zla.Bitno je da su svi bili ateisti i nisu poštovali pravo na život koje Bog daje u Zapovijedima.

VL
Avatar Dixie_land
Dixie_land
11:50 11.05.2019.

Mislim da je odluka o povlačenju bila loša. Trebali smo braniti Zagreb svim sredstvima jer Hrvatska vojska u tome trenutku nije toliko loše stajala sa naoružanjem na spram jugopartizana. Trebalo je ukloniti što više jugoslavenskih smradova.

VL
SU
sunce12345
11:52 11.05.2019.

"Povjesničari ne smiju koristiti svoje mišljenje , nego dokumente i povjesne činjenice" Ester Gitman,židovka

VL
SO
SokolMali
11:59 11.05.2019.

Sve zmije otrovnice imaju crveno po koži da upozore na svoj otrov.Tako i Komunist i Nacisti i.. Otrovnice.

VL
Avatar pendreck
pendreck
13:06 11.05.2019.

Ne ponovilo se. +Ukinuti hitno partizanske mirovine.

VL
BK
Branimir Krešimir
13:55 11.05.2019.

Svi oni koji odobravaju to klanje i ubijanje Hrvata,isto bi učinili,da naši divni branitelji nisu pobijedili u Domovinskom ratu.Nikad im ne ćemo biti dovoljno zahvalni.

VL
FA
fake
13:22 11.05.2019.

Nakon ulaska jedinica KNOJ-a u Zagreb krenuti će krvavi pir po okolici Zagreba i Sljemena nad civilima i djecom.Pitanje za one koji sami sebi ne mogu priznati: Tko su bili oni koji su prvi ušli u Zagreb (koga je ono slavni tile abolirao 1943)? Drugo, zašto su partizanske postrojbe sačinjene od hrvatskih pripadnika u tom trenutku čekale 3 dana u Križevcima?

VL
ST
steve
13:16 11.05.2019.

Ovo je dobra skola nama hrvatima, nikada niti nikome se ne predati ,nego zadrzati oruzje u rukama i boriti se do kraja. Ovo je bila velika prevara, zato od Britanaca traziti ratnu odstetu kao i od cetnicke srbije iz domovinskog rata.

VL
DU
Deleted user
13:01 11.05.2019.

Neosporno je da je mračna odgovornost na Ujedinjenim Kraljevstvu ne samo za zatečene vojnike i civile iz bivše Jugoslavije već i druge skupine koje su predani sovjetima na jednako nemilosrdnu egzekuciju bez suda. Ujedinjeno Kraljevstvo itekako je znalo što čini pa je stoga i odgovorno za počinjenih genocid. Sve u rukavicama, kao da se to njih ne tiče do današnjeg dana. Znati i ne činiti ništa kako bi se spriječio zločin jednako tako je zločin.

VL
VJ
vjaceslav
13:04 11.05.2019.

koliko je poznato paveliću nikada nije održano suđenje niti je ikada za njime bila raspisana međunarodna tjeralica niti se njegovo ime nalazi na nekom spisku najvećih zločinaca 20. stoljeća, a ime doživotnog jugoslavenskog predsjednika je na svakome

VL
ST
stefj
12:12 11.05.2019.

A što sad, Britanci nisu htjeli imati posla s toliko ljudi, treba to hraniti i biti odgovora, osim toga, trebali su dobri odnosi s Titekom, pa su jednostavno sve razoružali i poslali nazad... Nisu to napravili samo Hrvatima, isto su napravili i npr. Kozacima koje su onda Sovjeti utamanili... Nije bez veze Tito visoko na ljestvici masovnih zločinaca, brojka od preko 500.000 likvidiranih temelji se na Rankovićevom izlaganju na Jugo skupštini gdje govori da su poslije rata uspješno likvidirali 568.000 narodnih neprijatelja i da je preko 3.7 milijuna zatvorenika prošlo kroz logore... Možda će se malo više detalja o samom činu predaje rasvijetliti slijedeće godine kada bi se trebali otvoriti Britanski arhivi. No vjerojatno je da će ti dokumenti veličati Britansku stranu, kao što partizani veličaju svoju. Budući da je NDH poražena u takvom slučaju njih nitko ne pita. Povijest uvijek pišu pobjednici...

VL
Avatar Mario1000
Mario1000
13:06 11.05.2019.

To anti fasisti ,to su komzbistucki zlocinci koji do danas nitko nije odgovarao

VL
MI
Mimizo
14:41 11.05.2019.

za razliku od partizana hrvatska vojska koja je oslobodila Hrvatsku od komunizma i yugosrpske armije nije učinila zločin nad srpskim okupatorom nego je pustila da u kolonama na traktorima odu u svoju otađbinu i nije se osvečivala kao nasljednici partizanana takozvana JNA koja je u Vukovaru razoružala pa onda poubijala sve koji su se predali isto bez suđenja kao i partizani čak su i ranjenike iz bolnice streljali na Ovčari za razliku od njih mi smo kao civiliziran narod pokazali kako se postupa sa onima koji se predaju a ne presuditi bez suđenja

VL
PN
premda_nije
13:15 11.05.2019.

Ako se niste htjeli sve od od 1991. do danas raskrinkati britansku strategiju zločina nad Hrvatima u Bleiburgu do danas, onda nemojte ni sada. Što mislite da je Rudolph Churchill radi na Višu godinu dana s Titom nego to dogovarao?!! Je li vam poznato kako su Britanci omogućili Titovi partizanima ukrcaj u vlakove u Trstu I direktan prijevoz do Koruške kako bi bili "na mjestu događaja"?!

VL
IZ
Izbavitelj
14:12 11.05.2019.

Zločinci su svi oni koji ubijaju i oni koji ih opravdavaju.Sve treba osuditi na doživotnu robiju a pravo žalbe nakon izdržane kazne

VL
CR
CroAx
14:57 11.05.2019.

Vjerojatno bi stvari bile drugačije da je uspjela urota Lorković-Vokić 1944.i da se te godine NDH priklonila saveznicima. Ali tvrdoglavi Pavelić je slijepo vjerovao da će Njemačka pobijediti. Sve poslije toga je bilo kasno, jer je sudbina NDH već bila neraskidivo vezana sa sudbinom Njemačke. Čak je prošla i mnogo gore od Njemačke.

VL
MI
Mimizo
14:50 11.05.2019.

logor Sajmište kod Beograda je bio koncentracijski logor o kojem se uopće ne govori kai i da je Nedić prvi javno objaviio da je u Srbiji riješeno pitanje židova o tome malo više treba istraživati i pisati jer za to sada postoje i dokumenti koji su dostupni u arhivima vojnim u Srbiji tko se boji istine on je krije zatvaranjem arhiva

VL
VA
vadis
15:46 11.05.2019.

Tito sa svojim partizanima pocinise strasne zlocine. Umjesto da kao pobijednici proglase opcu amnestiju, a zlocince sude Tito je naredio opcu likvidaciju. S tom odlukom on je unistio ideju Jugoslavenstva kod Hrvata. Cekala se je prilika kad ce nestati drzava koja je nastala na zlocinu, teskom zlocinu. Da se razumijemo, ustase su pocinili velike zlocine koji se ne mogu pravdati, ali nisu sve ustase zlocinci.

VL
« 1 2 3 4 5 6 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.