Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Britanski general: Vojska Ujedinjenog Kraljevstva je preslaba za obranu od Rusa

Barrons nadodaje da se Ujedinjeno Kraljevstvo u prošlosti previše oslanjalo na svoje saveznike poput SAD-a
17. rujna 2016. u 16:55 20 komentara 1512 prikaza
Bivši šef britanskog generalštaba Richard Barrons
Foto: Wikimedia
Pogledajte galeriju 1/5

Bivši šef glavnog stožera britanske vojske, Richard Barrons upozorio je ministra obrane Michaella Fallona da je vojska Ujedinjenog Kraljevstva preslaba za sudjelovanje u konvencionalnim ratovima. 

Naime, oružane snage UK-a  oslabljene su zbog smanjenja vojnih troškova, kako navodi Independent.

Putin SASTANAK VIJEĆA Nove napetosti između Moskve i Kijeva: Putin doputovao na Krim Vojna vježba Vježba Sava Star 16 'Britanci su zadivljeni načinom na koji naši vojnici vježbaju i koliko su osposobljeni'

Barrons nadodaje da se Ujedinjeno Kraljevstvo u prošlosti previše oslanjalo na svoje saveznike poput SAD-a. Upozorava da, u slučaju napada Rusije ili neke druge velesile, njihove oružane snage ne posjeduju dovoljno dobar plan obrane zemlje.

Zbog smanjenja vojnih troškova od 2010. godine broj pripadnika vojnih snaga smanjio se za šestinu. 

Britanska Vlada do kraja 2020. trebala bi trošiti dva posto bruto domaćeg proizvoda na ulaganje u obranu. Prošle godine obavezala se na preuzimanje obaveza iz NATO-a. 

Vojne troškove tako bi trebali povećati na 12 milijardi britanskih funti, a u sljedećih deset godina na 178 milijardi funti. 

>> Mogu li sutrašnji izbori Putinu dati još 10 godina vlasti?

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • cigrovski.darko:

    Evo kako se vrše pripreme naroda i kada se počinje planirati budžet za 2017, godinu.

  • Deleted user:

    Obama i njegovi generali raspravljaju u Pentagonu i ne mogu da se dogovore kada je najbolje da napadnu Rusiju. Na kraju pitaju Francuze. Francuzi kažu: ’Mi ne znamo, ali sigurno ne na zimu. Stvar će se loše završiti‘. Onda su ... prikaži još! odlučili da pitaju Nemce. Nemci su odgovorili: ’Mi ne znamo, ali sigurno ne na leto. Već smo pokušali‘. Šta da se radi? Neko je predložio da pitaju Kineze, jer su oni progresivni i uvek imaju nove ideje. Pitali su Kineze: ’Kada je najbolje vreme da se napadne Rusija?‘ Kinezi odgovaraju: Upravo sada! Rusija je počela da gradi ’Snagu Sibira‘, ’Turski tok‘, kosmodrom ’Vostočni‘, most na Krimu, a u bliskoj budućnosti Rusi žele da unaprede Bajkalsko-amursku magistralu, grade nove sportske objekte za Svetsko prvenstvo u fudbalu i atletici, planiraju da proizvode naftu na Arktiku… Sve u svemu, sada im je potrebno što je moguće više zarobljenika!

  • Tihi:

    Upozorava da, u slučaju napada Rusije ili neke druge velesile, ( A merike) njihove oružane snage ne posjeduju dovoljno dobar plan obrane zemlje. Kako je to pametan ćovjek nije za vjerovati a koju lovu dobija - "zarađuje" za tako nešto ... prikaži još!o što nitko živ ne bi nikada pomislio i