Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IS

Britanija podijeljena oko tinejdžerice koja se želi vratiti iz IS-a

Velika Britanija
Foto: Reuters/Pixsell
15.02.2019.
u 15:16

Shamima Begum (19) iz Londona nakon bijega u Siriju udala se za borca IS-a

Velika Britanija podijeljena je oko pitanja treba li dopustiti 19-ogodišnjoj djevojci koja se pridružila Islamskoj državi u Siriji da se vrati u Britaniju, pri čemu nije izrazila nikakvo žaljenje zbog svog postupka. Shamima Begum (19) iz Londona nakon bijega u Siriju udala se za borca IS-a. Život u Raki opisala je kao gotovo normalan, "tu i tamo padne neka bomba", a ostalo smatra čistom propagandom.

Sada se želi vratiti jer smatra da je kalifatu došao kraj. Za list Times rekla je da je trudna sa svojim trećim djetetom, nakon što su joj prva dva umrla. Željela bi, kako je rekla, "vratiti se i živjeti mirno sa svojim djetetom".

Djevojka koja je u Siriju pobjegla 2015. s dvije prijateljice koje su išle s njom u istu školu, rekla je da ne žali ni zbog čega te da ju uopće nije šokirala slika "odrezane glave" neprijateljskog borca koju je vidjela u smeću.

To svjedočenje, koje pokazuje do koje su mjere zapadne vlade suočene s problemom povratka džihadista, podijelilo je zemlju na dva tabora: one koji traže zabranu njezina povratka i oni koji se zalažu za blaži pristup. U Timesu obitelj traži suosjećanje, te inzistira na činjenici da je bila vrlo mlada kada je otišla.

Želja da se zabrani povratak ženi džihadista koja ne izražava nikakvo žaljenje je razumljiva ali Velika Britanija može bolje od toga, piše urednik Timesa. Bivši djelatnik obavještajne službe MI6 Richard Barrett smatra da joj treba dati šansu, "ako poštujemo naše vrijednosti". Vlada je međutim suprotnog stajališta.

"Moramo se podsjetiti da su oni koji su napustitli Veliku Britaniju kako bi se priključili Daechu (akronim za IS) bili puni mržnje za našu zemlju", kaže u Timesu ministar unutarnjih poslova Sajid Javid.

Shamima Begum bila je pravno još dijete kada je otišla u IS. Da je sada mlađa od 18, država bi imala obvezu uzeti u obzir "najbolji interes" nje i njezina djeteta pri donošenju odluke što će dalje učiniti. Međutim, ona je sada odrasla osoba bez kajanja - a to znači da je odgovorna za svoje odluke.

"Moja je poruka jasna: ako ste podupirali terorističke organizacije u inozemstvu, ja neću oklijevati da spriječim vaš povratak", rekao je Javid.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar willi66
willi66
15:43 15.02.2019.

ostani tamo i jos povedi sa sobom cijelu obitelj

5S
505.scrtom
16:43 15.02.2019.

Da je po meni nikada se nebi mogla vratiti. Za tebe je srednji vijek u kojim si živjela kao stvoren..

IB
ibiza
17:26 15.02.2019.

tamo je raj , ostani u peradisu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije