Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Britanija će strancima olakšati zapošljavanje u zdravstvenoj službi

Oko 153.000 od 1,2 milijuna zdravstvenih radnika nisu Britanci, pa kritičari Brexita upozoravaju da će prestanak slobode kretanja građana EU-a po Britaniji lišiti njezinu zdravstvenu službu, jednog od najvećih svjetskih poslodavaca, važnog broja radnika
08. studenoga 2019. u 08:03 3 komentara 184 prikaza
bolnica
Foto: Getty Images

Velika Britanija najavila je danas da će strancima olakšati zapošljavanje u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), kako bi nadoknadila mogući pad broja zdravstvenih radnika zbog izlaska države iz Europske unije.

opća bolnica Šibenik sjednica Upravnog vijeća HZZO povećao je cijene usluga bolničkim zdravstvenim ustanovama

Konzervativna vlada planira 2021., nakon napuštanja EU-a, pooštriti kontrolu useljavanja u zemlju, što je bio glavni problem zbog kojeg su se mnogi Britanci izjasnili za brexit prije tri godine.

Zbog toga je budućnost zdravstvenog sustava jedno od ključnih pitanja u kampanji za opće izbore u Britaniji sljedećeg mjeseca.

Oko 153.000 od 1,2 milijuna zdravstvenih radnika nisu Britanci, pa kritičari brexita upozoravaju da će prestanak slobode kretanja građana EU-a po Britaniji lišiti njezinu zdravstvenu službu, jednog od najvećih svjetskih poslodavaca, važnog broja radnika.

Istodobno, postoji bojazan da mnogo medicinskog osoblja koje dolazi iz drugih dijelova svijeta, posebno medicinske sestre, neće ispuniti stroge zahtjeve britanskog sustava. Oko 52.000 trenutnog osoblja dolazi iz Azije.

čekaonica HRVATSKI ZDRAVSTVENI SUSTAV Administracija guši liječenje kroničnih bolesti, lani dosegnut maksimalac u zdravstvu

Vlada pak tvrdi da će novi program zapošljavanja u NHS-u omogućiti da se izbjegne takva opasnost. Program bi trebao prepoloviti vizne pristojbe i podnosiocima zahtjeva pružiti povlašteni tretman i brže donošenje odluka.

"Te su mjere dio našeg plana za sustav useljavanja temeljen na australskom modelu koji nam omogućava kontrolu broja useljenika, dok ostajemo otvoreni za vitalne profesije poput medicinskih sestara", izjavila je ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

To bi trebalo Britaniji omogućiti privlačenje talenata iz cijelog svijeta, kako bi zdravstveni sustav i dalje pružao kvalitetne usluge, istovremeno osiguravajući da ga se ne optereti otvaranjem britanskih granica prema svima.

Plan "omekšavanja" pravila za osoblje NHS-a dolazi nakon što je Britanija u kolovozu najavila da će ublažiti imigracijska pravila kako bi privukla više znanstvenika iz svijeta.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • lazovcino:

    Ti sto stalno pises, USPORI MALO, prekini spavat!

  • lazovcino:

    Ajmo doktori i medicinske sestre, britanci vas traze, dobra placa, blaga klima, a bjeze i iz EU.

  • kuka_i_motika:

    Je, baš će netko ići njima gore na kraj svijeta(govorim iz perspektive HR), tu su Austrija i Njemačka, a ako baš netko želi dalje, onda bolje Norveška, Finska, Danska ili Švedska, bolji uvjeti i bolje plaće nego u Britaniji....