Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
David Cameron

Britanci šalju ratnu mornaricu da spriječi prelazak izbjeglica iz Turske u Grčku

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
07.03.2016.
u 09:01

Neke izbjeglice će i Nato vratiti u Tursku jer patrolira oko Egejskog mora gdje presreću migrante koji pokušavaju doći u Grčku. Te patrole će se pridružiti britanskoj mornarici, a proširit će svoje djelovanje na turske i grčke teritorijalne vode.

Britanski ratni brodovi bit će poslani  uEgejsko more kako bi zaustavili priljev izbjeglica u Europe. Tu vijest će danas objaviti premijer David Cameron dok se u Bruxellesu, na devetom ovogodišnjem summitu, sastaju europski lideri koji mjesecima pokušavaju pronaći rješenje zaustavljanja izbjegličke krize na potezu Turska – Grčka.

Turski premijer Ahmet Davutoglu također će biti na summitu, a obećao je da će Turska prihvatiti sve izbjeglice iz Grčke drugih nacionalnosti osim Sirijaca. Međutim, humanitarne organizacije tvrde da EU smanjuje svoju odgovornost koristeći Tursku kao svojeg čuvara granica. "Korištenjem Turske kao 'sigurne treće zemlje' je apsurdno. Velik broj izbjeglica živi u stravičnim uvjetima, neki su deportirani natrag u Siriju, a vojska je čak i pucala na Sirijce koji su pokušali prijeći granicu", tvrdi Gauri Van Gulik, zamjenica direktora Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju.

EU je Turskoj ponudilia 3 milijarde eura i lakši vizni režim za turske turiste ako Turska zaustavi priljev oko 2,6 milijuna sirijskih izbjeglica za kojeg se očekuje da žele napustiti tursku obalu. Novcem bi se ojačale policijske snage i operacije obalne straže koji bi zaustavljali krijumčare ljudi da dnevno u Grčku dovode do 2.000 ljudi.

Neke izbjeglice će i Nato vratiti u Tursku jer patrolira oko Egejskog mora gdje presreću migrante koji pokušavaju doći u Grčku. Te patrole će se pridružiti britanskoj mornarici, a proširit će svoje djelovanje na turske i grčke teritorijalne vode.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik Natoa, sinoć je rekao da će savez koristiti više brodova kako bi se ojačala suradnja s agencijom EU-a koja brine o granicama – Frontex.

U Turskoj se već nalazi 2,5 milijuna Sirijaca te pola milijuna izbjeglica drugih nacionalnosti. Pod pritiskom EU-a Turska je objavila nove mjere koje bi izbjeglice trebale ohrabriti da ostanu ondje, a ne da nastoje potražiti novi život u Europi, piše Independent.

Grčki premijer Alexis Tsipras rekao da će daans na summitu u Bruxellesu tražiti trenutnu relokaciju migranata koji se nalaze na grčkom tlu te će tražiti sankcije za članice EU koje se ne slažu sa zajedničkim odlukama unije. No zasad, čini se, Grčka će se i dalje sama nositi s valom izbjeglica dok njezini susjedi ne uvedu jednostrane granične kontrole. 

>>  'EU ne treba dati Turskoj 3 milijarde eura, to je bačen novac'

Komentara 12

SU
suncesmokvemaslina
09:51 07.03.2016.

zakasnili ste.to ste trebali uraditi godinu dana prije.

PO
portugisac
10:17 07.03.2016.

Mislim da to nema efekta. To je gužvanje na jednome mjestu. Kada oni jedamput stanu na tlo EU (Grčka) ne će se više nikada vratiti. Od toliko pametnih političara nitko da se sjeti da se primijeni Somalijski primjer. Tamo brodovu raznih drćava patroliraju i čuvaju civilne brodove od napada gusara. Zašto EU ne bi poslala brodove u Mediteransko more da patroliraju ispred Libijske i Sirijske obale i ne dozvole ispljovljavanje brodovima i raznim plovilima koji krijumčare ljude. Zaustaviti ih u samome startu.

VE
velika
10:04 07.03.2016.

2 stvari ....prvo sad se bore u Damasku protiv ISILA...domaci...i pobjeđuju..drugo ...nikada im nije trebalo dozvoliti kretanje bez dokumenta po EUropi ...zašto ja ne mogu recimo u USA bez vize...3. ponuditi lovu npr Tunisu ...1 milijadru eura da prime izbjeglice iz Afganistana ..Sirje i već odkuda ..vidjet će te da ih 70 posto neće ni krenuti na put ...Europa Europljanima ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije