Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAJEDNIČKI PROJEKT

Britanci s Italijom i Japanom razvijaju novu borbenu letjelicu, koristit će umjetnu inteligenciju

Global Combat Air Programme partnership
Foto: Joe Giddens/PRESS ASSOCIATION
1/3
09.12.2022.
u 12:59

Ovaj se sporazum neće odraziti samo na sigurnost već i na ekonomiju. Nadaju se kako će razvoj novog borbenog zrakoplova stvoriti i održati tisuće radnih mjesta u Velikoj Britaniji te da će otvoriti vrata većem izvozu oružja.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija i Japan razvijaju novi borbeni zrakoplova koji će koristiti umjetnu inteligenciju. Objavio je to danas britanski premijer Rishi Sunak dodajući kako će ova suradnja stvoriti tisuće radnih mjesta u Velikoj Britaniji i pritom ojačati sigurnosne veze. Prema planovima, borbeni lovac bi u službi trebao biti sredinom 2030-ih godina te tako zamijeniti aktualni Typhoon.

- Ovo partnerstvo će čuvati zemlju sigurnom od novih prijetnji s kojima se suočavamo, Mi smo jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja ima sposobnost za izgradnju tehnološki naprednih borbenih zrakoplova - rekao je prilikom posjeta bazi RAF-a Conigsbyju.

Cilj je stvoriti borbenu letjelicu koja će koristiti napredne senzore i umjetno inteligenciju za pomoć pilotima kada su preopterećeni ili pod ekstremnim stresom. Letjelica bi mogla samostalno letjeti ako je to potrebno te ispaljivati hipersonične projektile, piše BBC. Budući da je razvoj i proizvodnja takvog zrakoplova jako skupa, Velika Britanija je odlučila potražiti partnere.

Ovaj se sporazum neće odraziti samo na sigurnost već i na ekonomiju. Nadaju se kako će razvoj novog borbenog zrakoplova stvoriti i održati tisuće radnih mjesta u Velikoj Britaniji te da će otvoriti vrata većem izvozu oružja. 

Komentara 3

ŠT
štrik
15:57 09.12.2022.

Nadam se da neće doživjeti sudbinu SCAFa, gdje se Nijemci, Francuzi i Španjolci već žučno svađaju oko projekta.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
14:33 09.12.2022.

britanska umjetna inteligencija jedino mo#e da se koristi za wešmašine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije