Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAPUNICA SE NASTAVLJA

Britanci ovog tjedna ostaju bez sporazuma o Brexitu, bez Brexita ili bez premijerke

Brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
12.03.2019.
u 06:30

May će danas opet tražiti od zastupnika da prihvate njezin sporazum s EU. Ako propadne, glasat će sutra o izlasku bez dogovora. Ako i to odbiju, odlučivat će u četvrtak o odgodi Brexita

Britanska premijerka Theresa May suočena je s mogućnošću novog poraza u svom parlamentu, koji bi danas drugi put trebao glasati o ispregovaranom sporazumu o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. Sporazum je već jednom odbačen dvotrećinskom većinom, a u međuvremenu je ostao nepromijenjen, i jučerašnje neslužbeno prebrojavanje zastupnika po britanskim medijima pokazivalo je da premijerka ni ovaj put nema većinu za prolazak sporazuma o Brexitu.

Kako preživjeti novi poraz?

Ovo je tjedan, kako su to primijetili novinari The Timesa, u kojem bi Britanci konačno mogli ostati bez (barem) nečeg od ovog troje: ili bez sporazuma o Brexitu, ili bez Brexita kao takvog (odnosno zamišljenog da se dogodi u noći s 29. na 30. ožujka), ili bez premijerke. Neki članovi njezina kabineta, naime, potiču premijerku May da najavi svoju ostavku kako bi dobila podršku nesklonih joj zastupnika iz Konzervativne stranke na današnjem glasanju o sporazumu o Brexitu. Drugi joj predviđaju odlazak u slučaju da izgubi i drugo takvo glasanje u parlamentu o tako sudbonosnoj stvari za zemlju: jedan takav poraz je nekim čudom preživjela, drugi bi bilo teško.

Britanski parlament od danas do četvrtka glasa o nekoliko različitih stvari koje će odrediti smjer Brexita. Prvo, o sporazumu o povlačenju, koji je ispregovaran i prihvaćen od strane britanske i vlada svih 27 država članica koje ostaju u EU, ali je većini britanskih zastupnika bio (i čini se ostao) neprihvatljiv zbog zaštitnog mehanizma za Sjevernu Irsku. Prihvate li sporazum, Brexit će se u urednim uvjetima dogoditi 29. ožujka. Ne prihvate li ga, sutra slijedi novo izjašnjavanje o tome žele li zastupnici da se Brexit 29. ožujka dogodi bez ikakvog sporazuma s EU, dakle u kaotičnim uvjetima. Malo je vjerojatno da postoji većina koja bi glasala za kaos. Bude li većina na tom glasanju protiv, u četvrtak slijedi glasanje o tome treba li zatražiti odgodu Brexita, odnosno pomicanje datuma formalnog izlaska iz EU s 29. ožujka na neki nedefinirani datum, o čemu odlučuje ostalih 27 država članica.

I dalje problem ‘backstop’

Premijerka May nadala se da će, nakon odbacivanja sporazuma pri prvom glasanju, uspjeti od EU dobiti pravno obvezujuće formulacije koje ublažavaju strah britanskih zastupnika od zaštitnog mehanizma za Sjevernu Irsku, poznatijeg i kao “backstop”, no to se zasad ne događa. Ostatak EU je vrlo jasan oko toga da nema promjena ispregovaranog sporazuma, nema ublažavanja “backstop” mehanizma, sve što mogu ponuditi su objašnjenja i uvjeravanja da je u interesu EU da se taj “backstop” nikad ne aktivira, ali on mora ostati zapisan kao osigurač za izbjegavanje uspostave tvrde granice na irskom otoku nakon Brexita.

U trenucima zaključenja ovog teksta, irski vicepremijer Simon Conevey objavio je kako će premijerka May odletjeti u Strasbourg kako bi u razgovorima s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom “pokušala finalizirati dogovor, ako je to moguće”.

Pogledajte slavlje protivnika Brexita:

Komentara 1

Avatar Šlajfer:
Šlajfer:
10:38 12.03.2019.

Kaj se tam nemre kupiti par zastupnikof pa da se sklepa večina ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije