Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon za 'kupovinu vremena'

Britanci napokon jednom glasali i s ‘da’

Theresa May, Brexit
Foto: Peter Nicholls/REUTERS/PIXSELL
1/2
05.04.2019.
u 08:23

Zastupnici u britanskom parlamentu protiv volje premijerke May od EU zatražili dulju odgodu Brexita.

Zapljene kobasica uz plaćanje novčane kazne, scene koje se zasad događaju, primjerice, kad hrvatska carina kontrolira državljane BiH koji sa svojih svinjokolja u prtljažniku automobila nose domaće mesne proizvode u Austriju ili drugdje gdje masovno žive i rade u EU, počet će se događati i Britancima kad ulaze u EU – upozorila je Europska komisija na nizu brifinga kojima nastoji pripremiti građane i poduzeća na mogućnost da se Brexit dogodi bez sporazuma 12. travnja.

Opet će tu biti granice

– Kad Ujedinjeno Kraljevstvo izađe iz EU, a scenarij u kojem se to događa bez sporazuma sve je izgledniji, bit će suočena s preprekom koje smo se odavno riješili: granicama. Na našim granicama s UK morat će se provoditi nove provjere – rekao je jučer potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen dodavši da su najizloženije zemlje, konkretno Francuska, Belgija, Irska, Nizozemska i Danska, zaposlile više od 2000 carinika i inspektora koji će provjeravati sigurnost hrane koja se iz Velike Britanije unosi (u slučaju privatnih građana, putnika) ili uvozi (u slučaju trgovine, tj. poduzeća) u EU.

Theresa May, Brexit
1/6

– Na primjer, da bi mogao izvoziti proizvode životinjskog porijekla u EU, UK mora biti označen, od Komisije, kao treća zemlja ovlaštena za izvoz i njihovi prehrambeni proizvodi moraju zadovoljavati sve zahtjeve EU koji se tiču sigurnosti hrane – dodao je Katainen.

Obveza traženja odgode

Oni britanski državljani koji bi nakon Brexita bez sporazuma putovali u EU morali bi se pridržavati ograničenja koja kažu da ne smiju unositi britanske prehrambene proizvode, dakle ni sireve i kobasice (osim za osobne potrebe na putu, ono što mogu sami pojesti na licu mjesta), a ukupna vrijednost robe koju unose u EU ne smije prelaziti vrijednost 430 eura. Europski parlament jučer je odobrio nove propise koji kažu da Britanci mogu biti izuzeti od viznog režima, dakle da im neće trebati viza za boravak u EU do 90 dana, ali pod uvjetom da britanska vlada recipročno omogući isto građanima EU. Dok u Bruxellesu traju pripreme za mogući scenarij Brexita bez ikakvog sporazuma o povlačenju, u Londonu i dalje traje politička kriza kojoj se ne nazire rješenje.

Razgovori premijerke Therese May s liderom oporbe Jeremyjem Corbynom nakon prvog susreta ne izgledaju kao da su dobro krenuli. May, prema pisanju britanskih medija, nije baš ponudila da će omekšati svoju verziju Brexita, a Corbyn očekuje mekšu verziju koja bi značila ostanak u carinskoj uniji i usklađivanje s jedinstvenim tržištem nakon izlaska iz članstva u EU. Premijerka May pretrpjela je još jedan udarac parlamenta, kad su zastupnici donjeg doma uz većinu od samo jednog glasa izglasali zakon koji ide izravno protiv politike Vlade: nametnuli su, naime, vladi obvezu da pod svaku cijenu spriječi scenarij izlaska bez sporazuma, odnosno obvezu da premijerka od EU zatraži dulju odgodu Brexita.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar neidemdalje
neidemdalje
09:14 05.04.2019.

ogledni primjer kad političari gledaju sami sebe a briga ih za ono što narod želi...a želi brexit

Avatar nekakav
nekakav
12:20 05.04.2019.

a kako misle 'europljani' da će u britaniju ulaziti slobodnije nego britanci u uniju?! o da, pregledavat će britanci mnogo europljana do gole kože, vaditi im lance kobasica i torbe sendviča... bacat će im u kontejnere tone i tone pašteta.. pa britanija je veći uvoznik hrane nego izvoznik... netko će drugi guslati, a ne britanci. njihovi stočari jedva čekaju razdruživanje, mljekari isto. a vinari se baš pijano smješkaju, jer postoji i domaće englesko vino, u sve većim količinama. što je eu bez britanaca? trećerazredna sila. ovak je bila bar drugorazredna, ekonomski gigant, politički patuljak. sad će biti mlitavac bez ikakve snage. u un-u će unija imati samo francusku kao stalnu članicu... koja kao i britanci voli solirati. nek ustupi mjesto uniji.. .:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije