Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVODNEVNI POSJETI

Brexit-Boris dobio 30 dana za ‘irsko rješenje’

Boris Johnson i Emmanuel Macron
Foto: Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL
1/10
23.08.2019.
u 07:00

Merkel i Macron ugostili novog britanskog premijera i iskazali spremnost za kompromis

Na prvom inozemnom putovanju novi britanski premijer Boris Johnson dobio je preksinoć u Berlinu, od njemačke kancelarke Angele Merkel, rok od 30 dana da smisli i prezentira neku realnu alternativu ako mu se već ispregovarani zaštitni mehanizam, tzv. “backstop”, za Sjevernu Irsku toliko ne sviđa. Jučer u Parizu, istu mu je poruku ponovio i francuski predsjednik Emmanuel Macron, dodavši kako u roku od 30 dana treba pronaći nešto “pametno, ako postoji dobra volja s obje strane”.

Plan B za “backstop”

No, i Merkel i Macron vjeruju da je “no-deal Brexit”, izlazak 31. listopada bez ikakvog sporazuma o povlačenju, vrlo realan pod Johnsonovom vladom, a spominjanjem roka od 30 dana pokušavaju pritisak prebaciti natrag na Johnsona, unatoč tome što on pokušava taj pritisak prebaciti na EU, tražeći da se potpuno odustane od principa “backstopa” za Sjevernu Irsku i da se pregovara o novom rješenju. Pritom, Johnson još ne spominje kojem i kakvo rješenju, a nakon posjeta Berlinu i Parizu možda će morati.

Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL

– Ako čovjek može riješiti ovu zavrzlamu, ako može pronaći rješenje za koje smo mi rekli da će nam trebati dvije godine da ga pronađemo, ali možda možemo pronaći u sljedećih 30 dana, onda ćemo biti korak dalje u pravom smjeru. I očito moramo sve uložiti u to – rekla je kancelarka Merkel. Johnson je taj rok od 30 dana nazvao žestokim, ali zahvalio se Merkel na tome što je rekla, kako je on ponovio, “da razgovori mogu sad početi”.

Johnsonov cilj u Berlinu i Parizu bio je da, suprotno od signala iz Bruxellesa koji govori da nema novih pregovora o samom sporazumu o povlačenju s “backstopom”, dobije signal od dvoje najmoćnijih lidera država članica EU da može biti novih razgovora. Merkel mu je, čini se, ipak rekla da razgovora može biti samo o političkoj deklaraciji koja prati sam sporazum, ne i o tekstu sporazuma, a iz Pariza je Johnsonu jasno poručeno da je zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku jednostavno “nužan” u sporazumu o Brexitu.

Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

– To je autentično, nužno jamstvo za očuvanje stabilnosti na irskom otoku – rekao je Macron. Prije Johnsonova dolaska u Pariz, Macron je rekao da će se Velika Britanija pretvoriti u vazalnu državu Amerike ako misli da nakon Brexita može brzinski sklopiti sporazume o slobodnoj trgovini i deregulaciji sa SAD-om.

Puno je tvrđi pregovarač

Boris Johnson ostavlja dojam puno tvrđeg pregovarača od Therese May i uvjerava sve da je spreman izvesti svoju zemlju izvan EU 31. listopada i bez sporazuma, a pod tim podrazumijeva i neplaćanje financijskih obveza koje proilaze iz još uvijek punopravnog britanskog članstva u EU – to je više od 40 milijardi eura. 

Komentara 5

GG
grga.grden
11:39 23.08.2019.

Hahhaha čovjek radi budaku od gr predsjednika uopće ga ispoštuje sami.svojom ponašanjem,drum je glavni za sve ovi mogu pričati šta žele već je sve dogovoreno

Avatar nekakav
nekakav
07:09 23.08.2019.

a da budemo realni i prihvatimo stvarnu mogućnost da će britanci otići, i da će na granici irski biti čvrsta granica već idućeg dana? sad se svi čine čvrsti u svojim stavovima, al tjedan dana prije izlaska, sami irci će vidjeti da se na granici (ona i dalje postoji, jasno obilježena) postavljaju kontejneri, obnavljaju oni zahodi, postavljaju rampe, i da je više policije, pa čak i vojske. i sami će doći britancima pod noge i moljakati za neko mekanije rješenje, barem za ove pogranične krajeve. nekako svi misle da britanci ne znaju što čine, niti da će znati. a ipak se radi o narodu koji je vladao pola svijeta, svim morima.... a eu nek razmisli, 3,5 mil ljudi će kroz 3 mjeseca biti stranci bez dozvole i uređenog statusa u engleskoj... poljaci su posebno na meti, njih ionak ne vole englezi, pa će biti zanimljivo... ma već je sad super!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije