Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Brazilci neće odgovarati ako ubiju kriminalce i gangstere

Predsjednik Jair Bolsonaro kazao je da će “kriminalci umirati kao žohari”, a da policajac nije pravi policajac ako nikoga nije ubio
07. kolovoza 2019. u 15:54 8 komentara 578 prikaza
Jair Bolsonaro
Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Prema svemu sudeći, lov na kriminalce koji se na Filipinima odvija već nekoliko godina, otkako je Rodrigo Duterte došao na vlast, uskoro bi mogao postati dječja igračka u odnosu na ono što se kriminalcima sprema u Brazilu. Novoizabrani predsjednik ove južnoameričke države, rigidno desni Jair Bolsonaro, koji je i inače poznat po svojim neortodoksnim stavovima i vrlo širokom i labavom tumačenju brazilskih zakona, najavio je kako će, ako njegovi prijedlozi zakona prođu u parlamentu, “kriminalci umirati kao žohari”. Prema ovom prijedlogu zakona, koji je očito donesen prema filipinskom modelu, policajci, ali ni građani, neće imati zakonsku odgovornost ako ubiju kriminalca koji ih je napao na ulici ili koji primijete gangstere u teškim zločinima.

ULOVLJENA NA GRANICI Njemica dragovoljno predala više različitih droga hrvatskoj policiji

“Treba strijeljati 30.000 ljudi”

Sličan je zakon donesen i u vrijeme Dutertea, pa je stopa kriminala znatno pala, kao i broj krijumčara droge, i to iz jednostavnog razloga. Krijumčare i kriminalce nisu počeli samo ubijati na ulicama već su osnovani i svojevrsni eskadroni smrti, koje nerijetko čine pripadnici policijskih snaga bez ikakvih oznaka i koji svakog onog tko je osumnjičen otmu tijekom noći. Tijelo otetog najčešće bude nađeno u roku od 24 sata. Ove “presude bez suda” bez sumnje predstavljaju žestoko kršenje ljudskih prava, no na prosvjede Zapada Duterte se ne obazire. Činjenica je kako je stopa kriminala osjetno pala.

Prenapučeni zatvori | Autor : Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL Foto: Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL

Isti recept sada želi primijeniti i Bolsonaro u Brazilu, što nipošto neće biti jednostavno. Uz osude koje već dobiva u civiliziranom svijetu najavljujući masovna smaknuća kriminalaca bez ikakvog suđenja, ovakav potez Brazila mogao bi doslovno rasplamsati rat u toj zemlji. Naime, upravo se u Brazilu nalaze velike, dobro naoružane bande razasute u favelama koje neće otići “tek tako”, odnosno bez borbe. Prilično je izgledno kako bi žestoka akcija mogla rasplamsati navlas isti sukob kakav se već godinama događa u Meksiku. A tko ga dobiva, policija ili kriminalci, ostaje upitno. Inače, Bolsonaro je upravo kao čvrst i žestok političar, ali i bivši časnik brazilske vojske, dobio predsjedničke izbore.

Policija, ilustracija POKRAJ MAGISTRALE Hodao sa sabljom, uplašeni mještani pozvali policiju

Obećavao je krv, znoj i suze Brazilcima te da će očistiti zemlju od korupcije i bandi, a Brazil učiniti sigurnom, prosperitetnom i bogatom zemljom. I nije krio kako će u svom mandatu koristiti žestoku, smrtonosnu silu. Pokazalo se kako su mu Brazilci povjerovali jer veliki dio brazilske srednje klase, kao i velik dio mladih u dobi od 25 do 35 godina glasovao upravo za njega, spremni na sve što će poduzeti kako bi ih riješio kriminala i korupcije.

Uostalom, znali su za koga i za što glasaju. Od trenutka kada je izašao iz vojske i uključio se u politiku, Bolsonaro je redom izazivao skandale i konsternirao politički establišment. Tako je još 1999. zahtijevao da se raspusti brazilski Kongres navodeći kako bi trebalo podvući crtu i strijeljati 30.000 najkorumpiranijih u Brazilu, počevši s tadašnjim predsjednikom Fernandom Henriquem Cardosom.

Prometna policija POČELA PROVEDBA NOVOG ZAKONA Rekordna kazna: Vozač kažnjen s 24.000 kuna i dvije godine bez vozačke!

Marginalizirani u društvu

Četiri godine poslije, u jednoj od rasprava u Kongresu čiji je bio zastupnik poručio je jednoj zastupnici da je “neće silovati samo zato što ona to ne zaslužuje”. Javnost je bila konsternirana, ali za takav govor mržnje nije kažnjen. Tijekom 2017. uvrijedio je crno stanovništvo Brazila javno tvrdeći kako oni “nisu ni za što, čak ni za razmnožavanje”, a nekoliko tjedana poslije kazao je da policajac nije pravi policajac ako nikoga nije ubio.

Prenapučeni zatvori | Autor : Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL Foto: Richard Pohle/News Syndication/PIXSELL

Na takvim je temeljima Bolsonaro nedavno dobio predsjedničke izbore i počeo mijenjati sliku Brazila, sliku koju očito brazilska srednja klasa i mladi, sada bez ikakve perspektive i budućnosti, željno iščekuju. Bolsonaro je sve ove godine gradio biračku bazu, bazu konzervativaca koji su se osjećali prognanima i marginaliziranim u društvu, bazu koja bi najradije vidjela povratak diktature. U klimi velikog rasta kriminala, ali i klimi brojnih korupcijskih skandala koji su potresali Brazil u vrijeme vladavine ljevice, odnosno Radničke partije, Bolsonarovi glasači okupili su se oko njega na sličan način kao što su se okupile i Trumpove pristaše u SAD-u. Nakon posljednjih izbora, dobili su što su godinama tražili, no tek ćemo vidjeti kako će, s ovim žestokim mjerama, Brazil izgledati za nekoliko godina. 

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti