Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Branko Grčić: Idemo u socijalnu reformu

branko grčić
K. Štedul-Fabac/PIXSELL
06.12.2011.
u 10:00

Prioritet nam je raščišćavanje stanja u poduzećima u kojima država ima udjele i na čije se restrukturiranje može utjecati

Iako se očekivalo, dan nakon uvjerljive izborne pobjede, Kukuriku koalicija još nije predstavila nove ministre, ali karte su očito podijeljene jer su mnogi govorili s pozicije budućih članova Vlade. Prvi čovjek Vlade zadužen za gospodarstvo bit će šef HNS-a Radimir Čačić, a očekuje se da će u Vladu i Branko Grčić. Sve dok predsjednik stranke i budući premijer ne izađe s prijedlogom svoje vlade, taj splitski ekonomist napominje da o budućim potezima nove vlasti govori kao gospodarski strateg SDP-a.

Što će biti prvi vaši potezi?

– Proračun će pokazati smjer u kojemu će nova vlada ići. Objektivno gledajući, situacija nije nimalo laka s obzirom na vanjske i unutarnje rizike. Eksterni rizici vezani su uz zbivanja u eurozoni, problemima s izvozom, dotokom inozemnog kapitala i cijenom zaduživanja, koja je i sada izuzetno visoka. To će nas opteretiti kod refinanciranja javnog duga i financiranja deficita.

U noći pobjede kod vas nije bilo trijumfalizma. Je li vas strah onoga što vam dosadašnja vlada ostavlja?

– Kod kuće će nas opteretiti loša startna pozicija i mi ne možemo ostati ravnodušni na to što ove godine gotovo i da neće biti realnog povećanja BDP-a. Posljednji podaci o izvršenju proračuna za ovu godinu nisu optimistični, prihodi su manji nego prošle godine iako se očekivao rast i povećanje vezano uz stopu inflacije. Lošije punjenje proračuna bit će dodatni uteg fiskalnoj konsolidaciji.

Kako ćete sačuvati kreditni rejting?

– Morali bismo spustiti deficit u idućoj godini za oko 5 milijardi kuna, što bi bila naša poruka financijerima da smo spremni iskazati višu razinu fiskalne odgovornosti, a također ćemo naznačiti i nastavak fiskalne konsolidacije. Nadalje, pokrenut ćemo reforme u javnom sektoru, od sustava subvencija preko ušteda u troškovima administriranja do redefiniranja uvjeta za transfere prema jedinicama lokalne samouprave. Započet ćemo reformu socijalnog sektora, a poseban naglasak dajemo na znatne uštede koje se moraju dogoditi u poslovanju javnih poduzeća.

Od njih očekujemo doprinos fiskalnoj konsolidaciji, a ne da su dodatni teret proračuna i poreznih obveznika. U tom smislu će ići i odgovornost menadžmenta.

Što će biti s obećanjem da nećete dirati plaće i mirovine?

Učinit ćemo sve da održimo obećanje da se mirovine, plaće i socijalna davanja za najugroženije ne diraju. To uključuje započinjanje reformi socijalnih potpora. Postoje unutarnje rezerve u slučaju kada se kumuliraju i poklapaju određene vrste potpora na različitim razinama vlasti jer sada ne postoji jedinstveni registar potpora. Mi ćemo ga uvesti.

Što će vam biti prioriteti?

– Moramo se uhvatiti u koštac s problemom nelikvidnosti, to nam je prioritet u kratkom roku, mora se ići na raščišćavanje stanja u poduzećima u kojima država ima odgovarajuće udjele i na čije se restrukturiranje može utjecati. Ići ćemo i u smjeru preraspodjele tereta krize tako da ćemo zaštititi umirovljenike s najmanjim mirovinama i radnike s najnižim primanjima.

Je li to najava poreznih olakšica?

– Na vrijeme ćemo predočiti sve promjene porezne regulative, još je rano za detalje. Sve što budemo činili ići će u korist građana i gospodarstva. Oslobađanje poreza na reinvestiranu dobit može biti jedna od prvih intervencija u porezni sustav, ali prvih mjeseci prioritet će imati fiskalna konsolidacija.

Komentara 14

DK
dkatica2
10:05 06.12.2011.

Vrhunski ekonomista Grčić koji je spušil u Credo banci!

Avatar slavko stečajko
slavko stečajko
10:06 06.12.2011.

Grčić je veća ne znalica od Šukera. Bože pomozi.

NO
Novinar
18:23 06.12.2011.

Dok je Hdz bio na vlasti sve je bilo bajno. čak se govorilo da izlazimo od recesije!?. Zar su nas lagali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije