Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Bačić:

'Svrha filma koji je Kalmeta naručio bila je da pokaže koliko smo bili uspješni'

Branko Bačić
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
07.03.2018.
u 17:15

Uvjeren sam da je Kalmeta sve napravio prema pravilima javne nabave, rekao je Bačić

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, svjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Božidaru Kalmeti i ostalima optuženima u aferi HAC-Remorker. Iskazivao je i u odnosu na dio optužnice u kojem se Kalmeta tereti da je od Fimi medije, tvrtke Nevenke Jurak, naručio izradu reklamnog filma Prometna renesansa. Film je plaćen 612.000 kuna, no nigdje nije prikazan. Bačić je rekao da je film napravljen kako bi se promovirali radovi ministarstva u Kalmetinom mandatu.

- Željeli smo pokazati što smo radili od 2004. kako bi na izborima 2007. građani to mogli ocijeniti - kazao je Bačić. On je u inkriminirano vrijeme bio državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, no kazao je da za nikakve malverzacije nije čuo. U iskazu je kazao i da je Sandro Vukelić, optuženi bivši voditelj gradnje u luci Gaženica preko koje je, prema optužnici, također izvučen dio novca, na tu funkciju postavljen zbog svog znanja i iskustva u upravljanju sličnim kapitalnim projektima. No, o kojim se ranijim Vukelićevim projektima radilo Bačić nije znao.

- Ne znam točno kada je Vukelić zaposlen. U Ministarstvu smo puno razgovarali o potrebi angažiranja čovjeka koji će moći voditi taj projekt. U to je bio uključen Kalmeta kao ministar, no on nikada nije sugerirao da se bilo što radi mimo zakona niti je nametao kadrove. Nije tražio ni da se za pojedine poslove angažiraju određene tvrtke - kazao je Bačić. Naveo je i da je okruženje u kojem je s Kalmetom surađivao bilo prijateljsko.

- Svrha filma što ga je ministar naručio bilo je da se pred izbore 2007. pokaže koliko smo bili uspješni ranijih nekoliko godina. Ne znam je li bilo natječaja za izradu filma, no uvjeren sam da je Kalmeta sve napravio prema pravilima javne nabave. Željeli smo ostaviti dokument jednog vremena, a Kalmetino ministarstvo nije bilo jedino koje je naručivalo takvu promidžbu. O prikazivanju filma u javnosti trebao je odlučiti sam Kalmeta - kazao je Bačić.

Branko Bačić
1/17

Komentara 15

GU
Gustirna
17:47 07.03.2018.

Kada je uhicen sapunar ,glavni svjedok druga "radim kao konj" , izjavio je da nije nikada davao mito kalmeti ali jest davao sefovima tadasnjeg hns-a...i kako vidimo drug "radim kao konj" nije optuzio nikoga iz hns partije....

PI
pinkec
20:07 07.03.2018.

Film nije nigdje prikazan. A zašto? Jer je media u neprijateljskim rukama. Sadašnjoj jugoslavenskoj sturkturi nikako ne ide na ruku da se prikazuje pozitivne stvari, a ima ih mnogo više nego negativnih u Hrvatskoj. Guše nas samo sa lošim iim i negativnim vijestima iz susjestva i prikazuju nas kroz oči ovih koji nam nisu, niti žele dobro. Koliko je Hrvata dobilo ikakvo priznanje, poticaj za promociju? Vrlo malo, jer je to sve zaokupirao jugoslavenski korpus.

GU
Gustirna
21:39 07.03.2018.

I ovaj udbaski montirani proces ce pasti cim se makne sa udbaskug pravosudja u europu...kao i za ina-u u svicarskoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije