Naslovnica Vijesti Hrvatska

Branitelji podnijeli kaznenu prijavu protiv Mesića: 'Odavao je tajne podatke, špijunirao je...'

U prijavama podnijetim zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, Mesića terete za odavanje tajnih podataka, špijunažu i najteže oblike kaznenih djela protiv Hrvatske
07. prosinca 2017. u 14:59 273 komentara 13976 prikaza
Stjepan Mesić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskoga rata u četvrtak je podnijela kaznenu prijavu protiv bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića tvrdeći da je odavao tajne podatke, te protiv bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića zbog zloporabe položaja, a prijavu pripremaju i protiv bivšeg predsjednika Ive Josipovića.

Glasnović POSEBNA VERZIJA Glasnović novinarima dijelio igru Jugopol - prosječna komunjara

U prijavama podnijetim zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, Mesića terete za odavanje tajnih podataka, špijunažu i najteže oblike kaznenih djela protiv Hrvatske, a Bajića za zlouporabu položaja i ovlasti, rekla je na konferenciji za novinare u Zagrebu Zorica Gregurić u ime Koordinacije udruga iz Domovinskog rata.

Zvonimir Šeparović, predsjednik udruge Hrvatsko žrtvoslovno društvo i njegove inicijative "Hrvatsko nacionalno etičko sudište",  rekao je da su za smrt Slobodana Praljka krivi čimbenici svijeta i jedan površan politički sud ali i Hrvati, državljani hrvatske. Taj su problem, dodao je, osjetili prije dvije godine kad su osnovali Sudište kako bi upozorili na nepodnošljiva etička i moralna zastranjivanja.

>> VIDEO Što je Praljak poručio sucima u završnoj riječi 2011. godine

Stjepan Mesić
1 / 9
Što je Praljak poručio sucima u završnoj riječi 2011. godine

Rekao je da je prvi "etički osuđeni" bio Stjepan Mesić koji je "u Haagu optužio svoga prethodnika Franju Tuđmana za agresiju i zločinački pothvat u odnosu na Bosnu i Hercegovinu". Mesić je pred stranim sudom po Šeparovićevim riječima govorio protiv Hrvatske, prvog hrvatskog predsjednika, ministra obrane i jednog generala što je za njih, dodao je, bio veleizdajnički čin.

Šeparović je u tom kontekstu spomenuo i bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić jer je, rekao je, u Saboru rekla da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Spomenuo je i Josipa Manolića.

Zastupnik u Saboru Željko Glasnović rekao je da su to imena nekih "kadrova umrežene organizacije koji djeluju u Hrvatskoj kao strana agentura".

„To nisu samo pojedinci nego to su i nevladine udruge koje su umrežene s vanjskim lobistima i neprijateljima hrvatske države koji djeluju kao strano tijelo u tkivu hrvatskog naroda“, rekao je Glasnović, nabrojivši pritom „Dokumentu, pojedinca čije ime nije vrijedno spominjati koji je istraživao hrvatske zločine u Mrkonjić Gradu i poremećeni Drago Pilsel“.

Ta „strana agentura“ ima dvostruku misiju - da kriminaliza hrvatsku državu, Domovinski rat i rat u Bosni i Hercegovini i da legitimizira propali društveni eksperiment zvan Jugoslavija, rekao je Glasnović i istaknuo da nikad nije bilo namjere Hrvatske da okupira Bosnu i Hercegovinu.

silovanje ŽENE DOMOVINSKOG RATA 'Institucije imaju pasivan odnos prema žrtvama seksualnih ratnih zločina'

„Oni se bave dezinformacijama i tko prati taktiku dezinformacija, to je jedno od temeljnih obavještajnih načela, oni se bave poluistinom i polulaži, to zamotaju i plasiraju u javnost“, rekao je Glasnović i ustvrdio da toga ima puno, od hrvatskih tjednika do 'mainstream' medija.

Glasnović tvrdi da po kriterijima Haškog suda nema ni jedne države  u 20. stoljeću koja ne bi mogla biti dovedena na sud pravde.  

Povjesničar Josip Jurčević rekao je da je on u Haagu 2009. predao ekspertizu koja je dokazala da je Hrvatska najzaslužnija za obranu i opstanak Bosne i Hercegovine, ali je to prešućivano. Jurčević je ustvrdio također da je teza o 'udruženom zločinačkom pothvatu' nastala u hrvatskim državnim institucijama 1994. vezano za unutarnji sukob ili za ono što se zove pokušaj državnog udara.

Po Jurčevićevu mišljejnu, suđenje protiv šestorice iz BiH bilo je suđenje hrvatskoj budućnosti i protiv hrvatske države.

Tomo Medved Kritike ministru Medvedu 'Objasnite, zašto sabotirate maloljetne branitelje?' Ministar branitelja Tomo Medved Analiza novog Zakona Dio Zakona o braniteljima stupa na snagu 2019. jer nema novca u proračunu branitelji Iva Puljić-Šego Braniteljima je HDZ i majka i maćeha: Zbrinuo ih je i - getoizirao
sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

  • Fr@njo:

    samo neka prikazu snimke harange britanskih spijuna i novinara po arhivima pok,.Predsjednika, pa da vidimo sto ce lakrdijska lakrdija smisljati.veceg i dovoljnog dokaza im ne treba..

  • pozornik66:

    Ljudi moraju znat da za Praljkovu smrt i osudu kriva hrvatska peta kolona na čelu sa Mesićem, Josipovićem, Pusićkom i drugima a ne bošnjaci i srbi