Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više od 20.000 mrtvih civila

Branitelji Mariupolja bez streljiva: 'Pješaštvo je izginulo, grad brane kuhari, vojni orkestar...'

12.04.2022.
u 23:24

Ukrajinska strana objavila je jučer da su Rusi u Mariupolju koristili kemijsko oružje gdje je najkonkretnija informacija bila kako se radi o fosfornom streljivu

Iako su ukrajinski branitelji Mariupolja jučer najavili kako im možda predstoji posljednja bitka s ruskim snagama, jer im ponestaje streljiva, danas nije bilo potvrde kako je Mariupolj doista u cijelosti u rukama Rusa. Ono što se može tvrditi s priličnom sigurnošću jest da se borbe sada vode još u pogonima Azovstal i Azovmaš. Danas je glavni stožer ukrajinske vojske objavio kako Rusi u bitku za Mariupolj uvode i dodatne snage kojima je cilj ostvariti punu kontrolu nad gradom.

Napad fosforom?

"Više od mjesec dana, marinci se bore bez popune i streljiva, bez hrane, bez vode, piju iz lokvi te umiru u snopovima. Pješaštvo je izginulo pa se sada bore topnici, protuzračne snage, vozači, kuhari pa i vojni orkestar. Nitko s nama više ne želi ni razgovarati, svi su nas zaboravili", stoji na Facebooku ukrajinskih marinaca koji brane tvornicu Azovmaš navodeći kako im se nitko nije javio na pozive dva tjedna, tako prenosi Kyiv Independent iako je zamjenik gradonačelnika Sergij Orlov mišljenja kako je post i lažan te je stranica hakirana od Rusa.

Ukrajinska strana objavila je da su Rusi u Mariupolju koristili kemijsko oružje gdje je najkonkretnija informacija bila kako se radi o fosfornom streljivu.

Nakon raketnog napada na željezničku stanicu u Kramatorsku (na slici), u kojem je poginulo najmanje 52 civila i ranjeno njih više od 100, otkrivena je masovna grobnica u kojoj je najmanje 132 tijela
Foto: STRINGER/REUTERS

- Postoji teorija kako bi se moglo raditi o fosfornom streljivu - izjavila je Hanna Malyar, zamjenica ukrajinskog ministra obrane da bi se na to nadovezao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i najavio kako bi Rusi mogli početi koristiti kemijsko oružje kao komentar na tvrdnje Eduarda Basurina, čelnika "Donjecke Narodne Republike", koji je na ruskoj televiziji izjavio kako bi Rusija trebala uvesti "kemijske snage" u bitku za Mariupolj gdje su se preostale ukrajinske snage ukopale u čeličani Azovstal te bi ih trebalo "istjerati dimom".

- Ovo shvaćamo najozbiljnije - komentirao je Zelenski u video poruci. Onda je stigla tvrdnja jedne ukrajinske jedinice na terenu kako je na njih bačena "otrovna supstanca" dronom no nije bilo posljedica. Nešto je precizniji Pavlo Kiriljenko, guverner regije Donjeck.

- Znamo da je negdje oko ponoći dron ispustio do sada nepoznatu eksplozivnu napravu nakon čega se troje ljudi u i oko mariupoljske čeličane počelo osjećati loše nakon čega su odvezeni u bolnicu no nije bilo životne opasnosti - rekao je za CNN. Vijesti o mogućem korištenju kemijskog oružja nisu neovisno potvrđene.

Oglasio se i Pentagon čiji je dužnosnik rekao kako su izvješća o ruskom korištenju kemijskog oružja "ako su točna, duboko uznemirujuća" te su odraz zabrinutosti o mogućem ruskoj uporabi "agensa za suzbijanje nereda, uključujući mješavinu suzavca i drugih agensa u Ukrajini". James Heappey, britanski ministar oružanih snaga rekao je da ako se vijesti pokažu točnima, tada su sve opcije na stolu.

Foto: REUTERS/Ann Wang

Vadim Bojčenko, gradonačelnik Mariupolja, izjavio je kako je više od 10.000 civila poginulo u opsadi Mariupolja te je moguće kako je taj broj veći i od 20.000 te su ulice prekrivene mrtvim tijelima. Zauzimanjem lučkog grada Mariupolja Rusi bi čvrsto spojili Krim s ostalim zauzetim područjima, lakše bi snabdijevali svoje snage na jugu Ukrajine te bi snage sada angažirane na opsadi i osvajanju tog grada mogli prerasporediti na osvajanje cijeloga Donbasa na jugoistoku Ukrajine.

"Plemeniti ciljevi"

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je, slaveći hladnoratovski sovjetski uspjeh na kozmodromu Vastočni na ruskom dalekom istoku, na 61. obljetnicu od dana kad se Jurij Gagarin iz Sovjetskog Saveza upisao u povijesne knjige postavši prvi čovjek u svemiru, da ruske snage u Ukrajini djeluju "hrabro i učinkovito" te upotrebljavaju najmodernija oružja. Rekao je i da Rusija "nije imala drugog izbora" nego početi vojnu operaciju u Ukrajini kako bi "zaštitila Rusiju", a njegove snage će "postići svoj cilj",

- Glavni cilj je pomoći ljudima u Donbasu. S jedne strane pomažemo i spašavamo ljude, a s druge jednostavno poduzimamo mjere kako bismo učvrstili sigurnost same Rusije - rekao je Putin.

- Tako će biti. U to nema sumnje. Ciljevi su apsolutno jasni, oni su plemeniti - izjavio je Putin.

VIDEO Neutješna majka oplakuje sina čije su tijelo pronašli u šahtu kraj Kijeva

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
00:12 13.04.2022.

Čudna priča da su ostali samo kuhari i glazbenici.

Avatar Django
Django
07:36 13.04.2022.

Sigurno je Mariupolj prodan i izdan, to su sigurno Zelenski i Putin tajno dogovorili. Kako inače protumačiti da Ukrajinci imaju toliko tenkova u Harkivu i Kijevu, a ne šalju vojsku u proboj opsade.

Avatar Bjesomar
Bjesomar
10:33 13.04.2022.

Ta kemija koju spominju u članku je najobičniji suzavac. Rusi su odlučili "dimom" istjerati preostale branitelje tog mega kompleksa. Govorimo o postrojenju cca 6km2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije