Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNI TJEDNIK 'NOVOSTI'

Branitelji kazneno prijavili novinare Dežulovića, Ivančića i Krstulovića

Branitelji
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/6
23.03.2017.
u 12:18

Od Vlade RH traže da obustavi financiranje tjednika Novosti jer ne promiče kulturni identitet nacionalne manjine već potiče mržnju prema većinskom narodu

Kaznenu prijavu protiv kolumnista tjednika Novosti: Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu predali su predstavnici Koordinacije udruge veterana borbenih postrojbi te Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. 

– Dežulović, Ivančić i Krstulović u razdoblju od ožujka 2016. do siječnja 2017. u nizu tekstova izrazili su otvorenu netrpeljivost i mržnju prema hrvatskom narodu, ideji hrvatske državnosti, te prema simbolima RH i nacionalnim blagdanima.

Smatramo da su ovakvim ponašanjem ostvarena sva bitna obilježja kaznenih djela javnog poticanja na nasilje i mržnju te povrede ugleda RH. Tražimo da se poduzmu sve zakonom predviđene radnje i da se protiv osumnjičenika pred nadležnim sudom pokrene kazneni postupak – poručio je Ivan Turudić uime splitskih branitelja.

Istaknuo je kako odgovorni u DORH-u promptno reagiraju po službenoj dužnosti kada je u pitanju podizanje optužnica i progon hrvatskih branitelja, a blagonaklono, ispod oka, promatraju ove devijacije.

– Na taj način i oni pasivno sudjeluju u blaćenju hrvatske države, hrvatskog naroda, odnosno simbola državnosti za koje su hrvatski branitelji i hrvatski narod podnijeli neizmjernu žrtvu. Tražimo da DORH iskaže istu brzinu i restriktivnost kao i u slučaju verbalnog delikta navijača Torcide na derbiju između Hajduka i Rijeke – poručio je Turudić. 

Od hrvatske Vlade traže da tjedniku „Novosti“ uskrati financiranje sljedeće tri godine sukladno kriterijima Savjeta za nacionalne manjine jer umjesto da svojim napisima promiče kulturni identitet „svoje“ nacionalne manjine, otvoreno potiče nesnošljivost prema većinskome hrvatskom narodu.

>> Sramim se većine filmova o Domovinskom ratu i bilo bi mi draže da nisu snimljeni

>> Majka Hrabrost, koja je za slobodu Hrvatske dala najveće blago, otišla za svojim mužem i trojicom sinova

Ključne riječi

Komentara 63

GU
General_U
12:28 23.03.2017.

tužba će biti odbačena dok ovi navedeni novinari i taj velikosrpski tjednik nesmetano pljucaju po državi u kojoj kruh zarađuju i od te iste dobijaju donacije i to u milionskim iznosima. nema šanse da kazneno odgovaraju. branitelji su bili dobri dok je trebalo ginuti, a sad su odbačeni i zaboravljeni dok ovakvi pljuvači uživaju sve blagodati.

MT
mačor tom
12:52 23.03.2017.

Apsolutno sve novine u kojima je pisao Dežulović su propale, jer ih normalni ljudi nisu htjeli kupovati. Svoju mržnju prema Hrvatskoj sada međutim naplaćuje upravo od te iste Hrvatske. No, dva smo si puta birali Mesića, jednom Josipovića, pa susu nam oni lijepo dali Dežulovića i kompaniju. Apsolutna podrška ovoj tužbi. Žalosno je međutim da je potrebno ulagati tužbe kako bi se hvatskim novcem prestalo financirati četništvo u rukavicama.

Avatar rubinet
rubinet
13:29 23.03.2017.

.. idemo u srž stvari: jesu li navodi iz prijave točni ili nisu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije