Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spider web

Branitelji dilera s Kariba ne moraju platiti kazne

25.07.2013., Zagreb -  Zupanijski sud, kod sutkinje Mihaele Gordane Grahovac izrecena je presuda Miroslavu Anicicu i osmorici optuzenika iz akcije Spiderweb za krijumcarenje kokaina iz Juzne amerike.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
21.09.2015.
u 17:00

Mike Aničić i ostali optuženici pokušavali su na sve načine razvući suđenje kako bi im istekao maksimalni pritvorski rok

Igor Skupnjak i Tomislav Hotko, odvjetnici koji su branili Mika Aničića, kanadskog Hrvata i prvooptuženog u aferi Spider web te nedavno nepravomoćno osuđenog na 13 godina zatvora zbog krijumčarenja stotina kilograma kokaina s Kariba, ipak neće morati platiti oko 150.000 kuna novčanih kazni.

Odlučio je tako Vrhovni sud, prihvativši žalbe odvjetnika, koji su se žalili na odluku kojom ih je Gordana Mihela Grahovac, predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda kaznila zbog nepoštovanja suda. Naime, tijekom ponovljenog suđenja za aferu Spider web, optuženici su na sve moguće načine pokušali razvući suđenje kako bi im prije kraja suđenja istekao maksimalan rok istražnog zatvora. Među ostalim, otkazivali su punomoći svojim braniteljima. Kada je Aničić u svibnju otkazao punomoć svom dotadašnjem branitelju Skupnjaku, a zatim i Hotku, njih se dvojica nisu pojavila na raspravama. Sutkinja Grahovac to je smatrala nepoštovanjem suda te je Skupnjaka kaznila s ukupno 100.000 kuna, Hotka s ukupno 40.000 kuna, a solidarno su morali platiti i troškove branitelja po službenoj dužnosti od 6000 kuna te paušal od 10.000 kuna. Usto, sud je uskratio Aničiću pravo na opoziv branitelja Hotka.

Na takvu odluku žalili su se i Skupnjak i Hotko i Aničić, a Vrhovni sud im je dao za pravo. Iako je Vrhovni sud naveo kako je niži sud opravdano zaključio da obrana i optuženi zlorabe pravo, ipak je smatrao da je niži sud trebao omogućiti Aničiću da uzme novog odvjetnika. Usto, viši sud smatrao je i da odvjetnici ne trebaju biti kažnjeni zbog nedolaska na raspravu jer im je klijent otkazao punomoć. Inače, taktika Aničića i njegovih suoptuženika ipak je dala rezultata. Iako su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, nisu u Remetincu jer im je istekao maksimalni pritvor. 

>>Krojf tvrdi: "Veze nemam s kokom u Brazilu"

>>Hrvati avionom krijumčarili kokain u Europu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije