Naslovnica Vijesti Hrvatska

Branimir Glavaš se može vratiti u Sabor

Glavaš, kojem mandat miruje od 2. studenog 2016., zatražio je da mu se mandat aktivira kad protekne zakonski rok od šest mjeseci.
21. travnja 2017. u 11:48 8 komentara 804 prikaza
Branimir Glavaš
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) pozitivno je odgovorilo na zahtjev Branimira Glavaša (HDSSB) da se ponovno vrati u zastupničke klupe, što znači da će ih napustiti njegov zamjenik Josip Salapić. Glavaš, kojem mandat miruje od 2. studenog 2016., zatražio je da mu se mandat aktivira kad protekne zakonski rok od šest mjeseci, dakle od 3. svibnja. MIP je o Glavaševu zahtjevu odlučio pozitivno, jednoglasno i bez rasprave.

Zastupnik ima pravo jednokratno za trajanja mandata staviti mandat u mirovanje, što je Glavaš i učinio, rekao je predsjednik MIP-a Žarko Tušek (HDZ). Glavaševom odlukom da se vrati u Sabor najelegantnije se rješava prijepor nastao nakon što su se, sada već bivši HDSSB-ovci, Vladimir Šišljagić i Dinko Burić pobunili protiv odluke MIP-a da Glavaša u Saboru zamjeni Salapić.

Drago Tadić VRHOVNI SUD Potvrđena presuda Dragi Tadiću za podmićivanje u slučaju Glavaš Dolazak Glavaša na pripremno ročište za ponovno suđenje za ratne zločine Branimir Glavaš: 'Od novog suđenja ne očekujem ništa, neka rade što hoće i neka se proces okonča kako netko želi' glavaš RATNI ZLOČINI U OSIJEKU Novo suđenje Branimiru Glavašu bit će 6. srpnja

Odbili zahtjev za skidanje imuniteta Madjeru

Šišljagić i Burić upozorili su da je tom zamjenom, kao i 'zelenim svjetlom' koje joj je dao MIP prekršen Zakon o izborima zastupnika koji propisuje da zastupnika mijenja kandidat koji ima više preferencijalnih glasova (u ovom slučaju Šišljagić i Burić imali su ih više od Salapića), a tek ako takvog nema na listi onda zamjenu određuje politička stranka. MIP je, držeći se dosadašnje prakse, odbio prijedlog da se zbog privatne tužbe skine imunitet zastupniku Mladenu Madjeru (HSS).

Privatnu tužbu protiv Madjera podnio je Josip Krajačić u srpnju 2013. Općinskom sudu u Koprivnici tereteći ga za dva kaznena djela – uvredu i prijetnju. Činjenica da je tužba podnesena u srpnju, a da o imunitetu odlučujemo četiri godine kasnije dovoljno govori o stanju u sudstvu, odnosno pravosuđu, konstatirao je Tomislav Klarić (HDZ). Odluku da se Madjeru ne skine imunitet, MIP je donio bez rasprave i jednoglasno. O obje odluke konačan će sud dati Hrvatski sabor.

>>Europski sud za ljudska prava presudio protiv Hrvatske zbog neučinkovite istrage

>>Branimir Glavaš na pozornicu u Osijeku stigao uz Škorinu pjesmu 'Sude mi'

Elipso

 • Avatar sindarela
  sindarela:

  Sad ćemo imati Hrvatski Sabor u pravom smislu kad nam bude u Saboru sjedio domoljub, "heroj" bivši general HVO-a pored ovoga Plenki je niko i niš pa ovaj je "branitelj" na njega Plenković računa Bravo gdje je tu Božo Pravedni ... prikaži još!edni ala vam vjera ja s ovim ni u kinu nebi sjedila a kamoli u Saboru

 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Nije li "Slavonac" obećao ne baviti se više politikom ponestalo para pa očekuje da dizanjem ruke nešto ušičari

 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Mi se rugamo Srbima a ni zrno nismo bolji od njih i u njih u Saboru isto sjede bivši zločinci što mogu oni zašto ne bi mogli i mi mašala