Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Brammertz ipak nije oštro osudio Hrvatsku

brammertz
AFP
03.12.2009.
u 18:17

Unatoč očekivanjima da će Brammertz oštro osuditi Hrvatsku, to se nije dogodilo nego su pohvaljeni napori premijerke Kosor i očekuje se da radna skupina hrvatske Vlade nastavi istragu i dostavi tražene dokumente sudu.

Glavni tužitelj Brammertz očekuje da radna skupina premijerke Kosor što prije dostavi topničke dnevnike Haaškom sudu

 - Zabrinuti smo jer Hrvatska još uvijek nije locirala ključne vojne dokumente koje Tužiteljstvo potražuje. U odnosu na moje prethodno izvješće u lipnju ove godine nije ostvaren napredak u dostavi spornih dokumenata. Pozdravljam inicijativu hrvatske premijerke Jadranke Kosor koja je osnovala međuresornu radnu skupinu za vođenje istrage o nestalim topničkim dnevnicima iz Oluje.

Nadam se da će istrage biti brze i identificirati gdje su dokumenti i tako potvrditi kredibilitet u suradnji s Tribunalom. Prije podnošenja izvješća Vijeću sigurnosti susreo sam se s političkim čelnicima Hrvatske, BiH i Srbije i naglasio nužnost suradnje s mojim uredom. Hrvatska u razdoblju od lipnja ove godine nastavlja primjereno odgovarati na većinu zahtjeva za pravnu pomoć i suradnja s ministarstvom pravosuđa je kvalitetna.

Tim je riječima glavni tužitelj Serge Brammertz u četvrtak na sjednici Vijeća sigurnosti UN ocijenio suradnju Hrvatske s Tribunalom. Unatoč očekivanjima da će Brammertz oštro osuditi Hrvatsku, jer je u pismenom izvješću naglasio na više mjesta da nema “bitnog napretka u lociranju ključnih vojnih dokumeneta” to se nije dogodilo nego su pohvaljeni napori premijerke Kosor i očekuje se da radna skupina hrvatske Vlade nastavi istragu i dostavi tražene dokumente Sudu. Tužiteljstvu su takozvani topnički dnevnici potrebni kao dokaz optužbe na suđenju generalima Gotovini, Čermaku i Markaču.

Stalni predstavnik RH u Vijeću sigurnosti, veleposlanik Vilović na sjednici Vijeća sigurnosti potvrdio je stajalište hrvatske Vlade i premijerke Kosor da nastavi s potpunom suradnjom i što prije ostvari zahtjeve Tužiteljstva.

- Naše su istrage potvrdile da Republika Hrvatska ne posjeduje tražene dokumente, ali smo složni da treba nastaviti potragu ne samo zbog zahtjeva Tužiteljstva nego i zbog interesa Hrvatske koja ima ekskluzivno pravo doznati što se dodilo s dokumentima koji su njeno vlasništvo - poručio je hrvatski veleposlanik.

London očekuje punu suradnju
Zamjenik šefa britanske stalne misije u Vijeću sigurnosti veleposlanik Philip Parham komentirajući izvješće glavnog tužitelja naglasio je da London podržava osnivanje radne skupine hrvatske Vlade za vođenje istrage o nestalim topničkim dnevnicima.
- Razočarani smo što Vlada nije u dovoljnoj mjeri poduzela sve mogućnosti za pronalaženje ključnih dokumenata u slučaju Gotovina. Pozdravljamo hrvatske najave bolje suradnje i istrage o kojima je izvijestio glavni tužitelj te očekujemo da će Hrvatska pronaći nestale dokumente ili se očitovati o njihovoj sudbini.

Komentara 85

DV
dvorskaluda
18:32 03.12.2009.

baš mu fala, čisto mi je laknulo

CR
crnidzafer
09:15 04.12.2009.

tako isto nek se isporuce tonicki dnevnici za vukovar kada bude srbija pristupala

OB
-obrisani-
20:06 03.12.2009.

Znaci bez stabilne ili rijesene Bosne i Hercegovine neizvjestan je datum ulaska Hrvatske u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije