Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskoristili krizu

Braća zarađuju milijune na izbjeglicama o kojima se svakodnevno brinu

izbjeglice
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
07.01.2016.
u 09:06

Braća Adolfsen posjeduje tvrtku Hero Norway koja se brine o svim izbjeglicama koje stižu u Norvešku, a država im za to plaća 31 do 75 dolara po osobi po noći

Dok se u većini Europe za izbjeglice koje neprestano stižu na stari kontinent brinu neprofitne organizacije poput Crvenog križa i vlade pojedinih država, u Norveškoj su braća Kristian i Roger Adolfsen napravili biznis od toga. Adolfseni su, naime, vlasnici tvrtke Hero Norway koja je glavna zadužena za brigu o izbjeglicama koje stižu u Norvešku i Švedsku, a državi naplaćuju od 31 do 75 dolara po jednoj izbjeglici za jedan dan koji provede u jednom od njihovih izbjegličkih centara.

U Norveškoj vode 90 takvih centara, dok su u Švedskoj vlasnici njih 10, piše Bloomberg. Pružaju različitu vrstu smještaja izbjeglicama, od hostela gdje izbjeglice čekaju po nekoliko dana da ih policija registrira, kampova u kojima provedu i po nekoliko tjedana, a gdje dobivaju obroke, do izbjegličkih naselja u kojima žive sami u kućicama brinući se sami o sebi, a gdje mogu provesti godine.

Za 2015. godinu Hero Norway očekuje prihod od 63 milijuna dolara od čega će imati dobit od 3,5 posto, odnosno nešto više od dva milijuna dolara.

Jedina veća privatna organizacija veća od ove, a koja se također brine o izbjeglicama nalazi se u Švicarskoj, a riječ je o tvrtki ORS Services koja je 2014. godine zaradila čak 99 milijuna dolara brinući se o izbjeglicama u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj.

Carstvo braće Adolfsen vrijedno je oko 800 milijuna dolara, a u sklopu njega imaju svoje vrtiće, domove za starije osobe, kao i apartmane i skijaška odmarališta. 

>> Švedska zatvara Oeresundski most za izbjeglice bez isprava

Komentara 10

DU
Deleted user
09:55 07.01.2016.

A tko će plaćati kad lijenih izbjeglica bude triput više od domaćih, koji pune proračun? Izgleda da jedan izbjeglica košta državu oko 1500 $ mjesečno.... krasno... a izbjeglice sve neki doktori i atomski fizičari, ni jedan vrtlar ili smetlar.....

AA
aabbcc
09:52 07.01.2016.

Neka kupe od Turske jos izbjeglica ako misle da rade , jos bolje zarade.

Avatar navijač
navijač
12:06 07.01.2016.

Dobit će oni svoj "prihod" kad prođu kao Marsej ili cijela Francuska , da oni traže samo sklonište od granata nebi išli u zapadnu europu nego u druge islamske zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije