Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontrole identiteta

Švedska zatvara Oeresundski most za izbjeglice bez isprava

Oresundski most
Reuters/PIXSELL
04.01.2016.
u 07:09

Od ponoći se uvode sustavne kontrole u danskoj željezničkoj stanici Kastrup, u kopenhaškoj zračnoj luci, odakle polaze vlakovi koji preko Oeresundskog mosta idu u Švedsku.

Zbog priljeva velikog broja migranata Švedska od ponedjeljka 4. siječnja traži da svi koji vlakom ili autobusom prelaze preko Oeresundskog mosta, glavnog ulaza izbjeglica u monarhiju, moraju predočiti osobne isprave.

Od ponoći se uvode sustavne kontrole u danskoj željezničkoj stanici Kastrup, u kopenhaškoj zračnoj luci, odakle polaze vlakovi koji preko Oeresundskog mosta idu u Švedsku. Za kontrolu su zaduženi prijevoznici kojima prijete visoke kazne ne budu li poštovali ovu odluku. Postavljeno je tridesetak kontrolnih točaka.

Svi putnici koji vlakom ili autobusom putuju u Švedsku moraju predočiti neki osobni dokument (putovnicu, osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu). Ova se mjera odnosi i na trajekte koji plove Oeresundskim tjesnacem.

"Mislim da će ove kontrole identiteta biti djelotvorne. Veći broj migranata morat će zatražiti azil u drugim zemljama", rekao je ministar za useljenike Morgan Johansson najavljujući kontrole 17. prosinca.

Švedska je još 12. studenog uvela kontrolu na granici, napose na Oeresundskom mostu i na trajektima iz danskih i njemačkih luka na Baltičkome moru, ali se one nisu provodile sustavno.

Švedska koja ima više od 20 posto stanovnika stranog podrijetla, dosad je širom otvarala vrata izbjeglicama. Ta skandinavska monarhija sa 9,8 milijuna stanovnika primila ih je lani više od 160.000 a ove godine planira 170.000. 

>> Snijeg i hladnoća povećali priljev izbjeglica 

>> Bavarska: U Njemačku ne smije ući više od 200.000 izbjeglica godišnje

Komentara 5

LU
Lujo123
09:06 04.01.2016.

Bilo bi pošteno da si ih sami o svom trošku prevoze i liječe od Afrike do svojih domova, a ne da te troškove moraju plačati moja djeca kojima jedva još mogu i hranu kupiti.

FU
furest
10:23 04.01.2016.

treba neko od politicara konacno reci pravu istinu , a to je da vodstvo eu radi iz nekih pobuda na islamizaciji europe i da se tu neradi i nikakvoj humanosti jer koliko ima u svijetu izbjeglica drugih nemuslimanskih religija a a njih se ne pusta u eu

AA
aabbcc
10:12 04.01.2016.

...za izbjeglice bez isprava___ Za sve bez isprava i tako je uvijek bilo a sada se samo uvodi ponovo kontrola kao i prije na granici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije