Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDALOZNI PREPAD

Božo Prka pretučen palicom za bejzbol

01.10.2002.
u 00:00

* Dvojica muškaraca u zagrebačkom su naselju VIII. Vrbik 26 sačekala Prku, koji je najvjerojatnije pokušao pobjeći u stan

ZAGREB - Božo Prka (44), predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, teško je pretučen jučer u 8.30 sati u veži zgrade na VIII. Vrbiku 26. Zadobio je potres mozga i prijelom šake lijeve ruke, a smješten je u KB Merkuru.

U PU zagrebačkoj priopćeno je samo da su B. P. (44), dok je bio na izlasku iz zgrade u kojoj živi, zaskočila dvojica napadača. Jedan ga je po licu posprejao suzavcem, a drugi udarcima srušio na pod, a potom izudarao drvenim predmetom. Napadači su nakon toga pobjegli, a od žrtve nisu ništa uzeli. Iako to zagrebačka policija nije željela potvrditi, iz pouzdanih izvora bliskih MUP-u potvrđeno nam je da je riječ o Boži Prki.

Ravnatelj KB Merkura Miran Martinac rekao nam je da je Božo Prka jučer bio u šoku te da je rekao kako zasad ne želi razgovarati s novinarima.

- Pacijent je, osim prijeloma, zadobio velik broj podljeva po tijelu. Zasad je pod jakim stresom, a ako sljedećih dana bude voljan razgovarati s vama i ako to bude dopuštalo njegovo zdravstveno stanje, nećemo imati ništa protiv - kazao je jučer ravnatelj KB Merkura M. Martinac.

Je li mu pomogao nanbudo

Policajci su se jučer ujutro raspitivali po Vrbiku je li tko vidio dvojicu muškaraca koji su imali crne kape, te je li se neki automobil naglo udaljio s parkirališta. Policija je popisivala i automobile, kazali su nam u obližnjim prodavaonicama. Policijskim očevidom očito su nađeni korisni tragovi jer su kriminalistički tehničari u papirnate vrećice spremili neke tragove nađene u veži. Na stubištu je od prizemlja do vrata stana (u kojem živi sa suprugom i tri kćeri) bilo dosta kapi krvi. Na odmorištu prije prvoga kata najvjerojatnije su ga napadači srušili na pod. Na prednjem i stražnjem ulazu u zgradu vrata su koja se izvana ne mogu otvoriti, nego samo zvonom na portafon (na kojem nismo vidjeli prezime Prka). No, iz garaža u podrumu može se ući u stubište jer nedostaje brava na ulaznim vratima.

- Ne bih željela davati nikakve izjave za medije - rekla nam je kroz odškrinuta vrata jedna od Prkinih kćeri.

Kako smo uspjeli rekonstruirati prema tragovima, B. Prka je najvjerojatnije, kad su ga napadači počeli udarati, pokušao pobjeći natrag u stan na II. katu. Zgrada inače ima tri kata i potkrovlje, u kojem stan ima i Anton Kovačev, direktor HBOR-a. Moguće je da je i Prka uzvratio napadačima s obzirom na to da je poznato da se i on bavi sportom (nanbudom) i da je u dobroj fizičkoj kondiciji. Rijetki susjedi koje smo zatekli kazali su nam da nisu ništa čuli, ali jedna je žena navodno čula krik u vrijeme napada na direktora PBZ-a. Kazali su kako su u ulazu, osim bankara, i neki zaposleni u MUP-u i MORH-u.

Modus operandi ucjenjivača

Doznali smo i da je vozač čekao Prku ispred ulaza u službenom automobilu. Sve upućuje na to da napad na Božu Prku nije bio slučajan, već planiran i naručen. Jedno je od pitanja na koje zasad nema odgovora je li jučerašnji napad bio prvo upozorenje poznatom bankaru. Modus operandi jučerašnjeg napada na Božu Prku u svemu se uklapa u poznati scenarij po kojemu napadaju ucjenjivači. Jučerašnji napadači prema tom bi scenariju bili samo plaćeni batinaši nekog dovoljno jakog tko ne preza od naručivanja napada na vodećeg čovjeka jedne od najmoćnijih hrvatskih banaka.

Privredna banka, pak, šturo je priopćila da je njihov predsjednik uprave napadnut kad je išao na posao te da je zadobio ozljede ruke i glave. "Nadamo se da će pravna država i MUP brzo reagirati te pronaći počinitelje ovog nemilog događaja", poručili su iz PBZ-a.

D. Vričko, D. Miljuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije