Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ideološka prepucavanja

Suživot konzervativnih i liberalnih mostovaca tek dolazi na pravu kušnju

Petrov, Bulj i Grmoja
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/7
09.12.2017.
u 18:48

Grmoja je kazao da je s Orepićem popio kavu i objasnio mu širi kontekst te kako nema govora o razmiricama u Mostu

Most ne zanimaju političke trgovine ni ideološke podjele. Mantra je to s kojom je ova platforma nezavisnih lista, a poslije i stranka, prije dvije godine izišla na nacionalnu scenu i koju je uporno ponavljala kroz dvije propale koalicije s HDZ-om. Vrlo su brzo, međutim, uvidjeli kako je politiku lišenu bilo kakve ideologije puno teže održavati na nacionalnoj razini, u Saboru i Vladi. Ipak, stranka se do sada uspješno borila protiv pucanja u vlastitim redovima na ideološkim temama. Mostovci se uglavnom o njima nisu izjašnjavali, većina ih je ionako bila koncentrirana na lokalne teme, poljoprivredu, gospodarstvo, zdravstvo itd., a ideologiju su prepuštali trojcu s više-manje konzervativnim pedigreom, Boži Petrovu, Nikoli Grmoji i Miri Bulju. No idilu je ovih dana poljuljala presuda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata i samoubojstvo generala Slobodana Praljka u haaškoj sudnici.

Pljušte uvrede

Prva neslaganja pokazala su se u Sisku, gdje je Ivana Krčelić, nezavisna predsjednica Gradskog vijeća izabrana s Mostove liste, odbila prijedlog HDZ-a da se prije početka sjednice minutom šutnje oda počast generalu Praljku.

Gotovo odmah stigla je reakcija Milana Brigljevića, županijskog koordinatora Mosta, koji je predsjednicu Vijeća u priopćenju “počastio” riječima kako je prijedlog odbila zbog neiskustva i pod pritiskom međustranačkih odnosa. Na odgovor kolegice nije morao dugo čekati. Poručila mu je kako, “iako plava”, nije ni mlada ni neiskusna. “Budući da Most nezavisnih lista voli isticati kako je platforma koja okuplja ljude različitih svjetonazora, drznula sam se pomisliti kako na to imam pravo!”, uzvratila mu je uvrijeđena Krčelić.

Priču o haaškoj presudi na državnoj je razini nastavio Petrov, koji je podržao ideju braniteljskih udruga da se osnuje saborsko povjerenstvo koje će istražiti djelovanje Haaškog suda, a u četvrtak se nadovezao politički tajnik Nikola Grmoja. Reagirajući na najave o mogućim tužbama Bošnjaka nakon presude šestorici, on je za N1 poručio kako “onda Hrvatska isto tako može ispostaviti račune za sve izbjeglice koje je primila i svu pomoć koju je činila”.

Kava da izglade nesporazum

Na Grmojinu izjavu oštro je reagirao njegov kolega Vlaho Orepić. “Želim se javno distancirati od uistinu skandaloznog dijela izjave gospodina Nikole Grmoje, političkog tajnika Mosta... U ovom, za mir i suživot osjetljivom periodu, trebamo biti svjesni posljedica javno izgovorene riječi!”, napisao je Orepić na Facebooku. Grmoja je naknadno objasnio kako govoreći o ispostavljanju računa za zbrinjavanje izbjeglica nije iznio nikakav prijedlog, nego je samo želio naglasiti činjenicu da je Hrvatska pomogla Bošnjacima i u očuvanju BiH.

– Uostalom, trebamo prekinuti s tim pričama. To nije bio prijedlog, mediji su ga predstavili kao moj prijedlog – rekao je Grmoja i dodao kako je Orepić izvukao samo dio njegove izjave od kojeg se ogradio.

– Pohvalno je da on kao hrvatski branitelj zagovara pomirenje, a to sam i ja naglasio i rekao da treba prestati s prepucavanjima i mislim da bi korektno bilo prenijeti izjavu u cijelosti – poručio je Grmoja. Kazao nam je i kako je s Orepićem popio kavu i objasnio mu širi kontekst te kako nema govora o ideološkim razmiricama u Mostu. Orepić pak ništa ne želi dodatno objašnjavati. – Rekao sam ono što sam imao reći i ne bih dalje od toga komentirao – kaže. Mogu li ideološka prepucavanja prouzročiti pravi raskol u redovima labavo povezane organizacije kakva je Most, vidjet će se u idućim danima, u kojima se stranka suočava i s odlaskom iz saborskih klupa Ivana Kovačića i Miroslava Šimića, dvojca koji je Mostu davao štih umjerene stranke, ali i činjenicom da ih je na trećem mjestu zamijenio Živi zid.   

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotke godine

Petrov, Bulj i Grmoja
1/23

Komentara 73

ST
stefj
20:23 09.12.2017.

Most se mora hitno profilirati kao stranka s nekim programom, Ovako kako je sada ne razlikuje se od SDP-a. Samo destrukcija, galama, populizam... Nije čudo što mu je SDP ponudio koaliciju, djeluju potpuno isto, ne vidi se razlika.. Čak im je zajedničko da se prvi zaljepe na razne dezinformacije i spinove...

KO
koraknaprijed
19:55 09.12.2017.

Koalirali su sa svim mogućim strankama na lokalnoj razini,znači nemaju stava ni morala,sve što su obećali i potpisali kod javnog bilježnika su slagali,od uhljebljenja rodbine, kumova i stranačkih kolega pa na dalje,sve što znaju jest da nešto ruše,kako se država može graditi rušenju bez ideja i planova za gradnju?

DU
Deleted user
18:58 09.12.2017.

Ma kakvi konzervativni i liberalni mostovci, sve su to budale, dovoljno je pogledati sliku gore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije